Αρχική Αρχαιολογία Άνοιξε, μετά από 100 χρόνια, το Ζινζιρλί Τζαμί, στις Σέρρες

Άνοιξε, μετά από 100 χρόνια, το Ζινζιρλί Τζαμί, στις Σέρρες

Zinzirli TjamiΈνα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία των Σερρών, της Οθωμανικής περιόδου, το Ζινζιρλί τζαμί, αποδίδεται ανακαινισμένο στους επισκέπτες και στους Σερραίους πολίτες 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Σερρών(1913-2013)….

Η δαπάνη ανακαίνησης ξεπέρασε το ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ. Το Ζινζιρλί τζαμί, είναι ένα κτίσμα της οθωμανικής σχολής Σινάν που διέπρεψε στην οθωμανική αυτοκρατορία, για τα αρχιτεκτονικά της σχέδια.

Η νέα αυτή περίοδος ενσωμάτωσης του Ζινζιρλί Τζαμί στην πολιτιστική ζωή των Σερρών αρχίζει με μια εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – , η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Σερρών – παρουσιάζουν στο κοινό την έκθεση: <<ΣΕΡΡΕΣ 1913 – ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ>> ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα του στρώματος καταστροφής του 1913 που προέκυψαν από το ανασκαφικό έργο της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και φωτογραφίες της πόλης, τεκμήρια της περιόδου πριν και μετά το 1913.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Σερρών και τη συλλογή του Σερραίου συλλέκτη Βασίλη Καφταντζή.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο τέμενος Ζινζιρλί, τόνισε ότι «η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων σε όλη την επικράτεια». Επιπλέον, όπως είπε, «η αποκατάσταση των μνημείων δημιουργεί βασικές προϋποθέσεις αναπτυξιακές για κάθε τόπο».

Στο τέμενος δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη στοά του μνημείου, ο εξωτερικός του χώρος και η μόνιμη ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο κτίριο.

«Με την έκθεση αυτή εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του Ζινζιρλί τζαμί ως χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Ζινζιρλί τζαμί είναι ένα από τα οθωμανικά τεμένη που διασώθηκαν στην πόλη των Σερρών και αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο. Αγοράστηκε το 1967 από την αρχαιολογική υπηρεσία και το 1980 παραδόθηκε στην 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Προηγήθηκαν εργασίες από τους προηγούμενους προϊσταμένους της υπηρεσίας, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η στεγανοποίηση του θόλου και έγιναν εργασίες συντήρησης στο εξωτερικό του μνημείου και το 2010 με τη χρηματοδότηση της περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής σύμβασης κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο εσωτερικό του», δήλωσε η προϊσταμένη της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Σταυρούλα Δαδάκη.

Το Ζινζιρλι τζαμί θα είναι στο εξής επισκέψιμο, ορισμένες ώρες για το κοινό και κατόπιν επικοινωνίας με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η έκθεση «Σέρρες 1913 – Πυρίκαυστη πόλη», που φιλοξενείται στο μνημείο, θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.