Home Ειδήσεις στα Ελληνικά 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών

3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών

αρχαία ολυμπίαΟ επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και η παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών είναι οι άξονες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΓΔΑΠΚ/ Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.
To συνέδριο πραγματοποιείται σε συνέχεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών, που έγινε πέρυσι στη Σεούλ.
Οι εργασίες του Συνεδρίου από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν:
·Την τυποποίηση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.
·Την επισκόπηση της νομοθεσίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
·Την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας μέσα από την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών.
·Την καθιέρωση κατευθυντηρίων γραμμών για τη συνεργασία κρατών και οίκων δημοπρασιών.
·Την ευαισθητοποίηση του κοινού.
·Το ηλεκτρονικό εμπόριο.
·Την ψηφιοποίηση των πληροφοριών του πολιτιστικού αποθέματος και τη δημιουργία βάσεων δεδομένων .

Οι ομιλητές, προερχόμενοι από 18 χώρες, είναι καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών εγνωσμένου κύρους, με πολυετή εμπειρία και πλήθος δημοσιεύσεων στους τομείς που διαπραγματεύεται το συνέδριο.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, την οικονομική συνδρομή της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, την αρωγή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθώς και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας SAMSUNG Ελλάς.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.