Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα θα ανοίξει το 2015

Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα θα ανοίξει το 2015

υποβρύχιο μουσείο στην ΕλλάδαΈνα μεγάλο και μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας εγχείρημα υλοποιείται στις Βόρειες Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. Ένα υποβρύχιο μουσείο – πάρκο 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που από το 1996 (με υπουργική απόφαση) χαρακτηρίστηκε ως «ενάλιος αρχαιολογικός χώρος», προετοιμάζεται και το 2015 θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Εκεί, όπου δέκα ναυάγια πλοίων «κλείνουν» μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού εκείνους, τους τολμηρούς, που θέλουν να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Εκεί, όπου ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί την δική του απόκοσμη ομορφιά.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που αποτελεί «έργο σημαία» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το πόσο του 1.600.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δρομολογείται η δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα δυνάμει επεκτάσιμο δίκτυο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας και των κατάλληλα εξοπλισμένων και εξειδικευμένων Καταδυτικών Κέντρων, από τα οποία θα επιχειρούν σκάφη και θα μεταφέρουν επισκέπτες – αυτοδύτες στο χώρο των ναυαγίων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εγχείρημα είναι προφανώς «εθνικής σημασίας» καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας εν τέλει καθώς είναι ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση και λειτουργία του.

hotelsΟ περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για ένα έργο φιλόδοξο και καινοτόμο, η υλοποίηση του οποίου θα αποτελέσει και σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή των Σποράδων και τα Δυτικού Παγασητικού, αλλά και γενικότερα για τη Θεσσαλία.

Όπως παρατήρησε, θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί και αισιοδοξεί να παραδώσει στην τοπική κοινωνία και στη χώρα ένα διαχρονικό έργο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Επίσης, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι, για να τεθεί σε λειτουργία το όλο εγχείρημα χρειάζεται και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν υφίσταται, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες. Προβλέπεται δε και η σύσταση φορέα λειτουργίας του.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται υπό εκπόνηση επιχειρησιακό σχέδιο.

Μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ και του ΥΠΕΚΑ, έχουν παραληφθεί τα δύο πρώτα στάδια του εκπονούμενου Επιχειρησιακού Σχεδίου που αφορούν: α) την εξέταση του νομικού πλαισίου για την υλοποίηση του έργου και β) τη χωροθέτηση της θαλάσσιας περιοχής των καταδυτικών πάρκων και των υποβρύχιων μουσείων και Χωροθέτηση Κέντρων επισκεπτών Καταδυτικού τουρισμού) και βρίσκεται στη φάση της εξέτασης για άμεση έγκριση του 3ου σταδίου που αφορά τον Καθορισμό βασικών χαρακτηριστικών έργου. Μετά την παραλαβή του 3ου Σταδίου θα υποβληθούν τα επόμενα στάδια και θα ακολουθήσει η διαδικασία παραλαβής από την προαναφερόμενη Επιτροπή.

 Sporades Islands Hotel Booking – Suggested for its best rates

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.