Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Από τη Κυριακή το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Από τη Κυριακή το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

3rd aidffΤο 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας  διεξάγεται το διάστημα 1-10 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το 3ο  AIDFF θα προβάλει 120 ταινίες στο διαγωνιστικό του κομμάτι με 60 πρεμιέρες από 35 χώρες.Σε όλες τις κατηγορίες μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ, βίντεο αρτ, κινούμενα σχέδια, πειραματικές, κυριαρχεί η ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς δεσμεύσεις, απελευθερωμένη από θέματα και προκαταλήψεις. Οι κινηματογραφιστές υιοθετούν έναν πιο ευέλικτο τρόπο παραγωγής αναδεικνύοντας τις αρετές του μέσου που είναι η αμεσότητα, η ευκολία, αλλά και ο πειραματισμός. Το Φεστιβάλ πετυχαίνει ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή. Στα πλαίσια των δημιουργικών του παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται τα αφιερώματα στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή και τον Σκηνοθέτη που έθεσε σε κοινή θέα τον πειραματισμό Θανάση Ρεντζή. Το Φεστιβάλ τιμά τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή  με την προβολή της ταινίας  «ακροπόλ»  σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Ευκαιρία να   περιηγηθούμε στον  κόσμο των ιδιαίτερων ηθοποιών με ερμηνείες που καθηλώνουν τον θεατή. Το Φεστιβάλ καθιερώνει μια νέα κατηγορία «Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών». Σε αυτήν την κατηγορία  θα απoλαύσουμε ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη. Όσοι Βρεθούν στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφιερώματα από το Edge Hill Univercity, ταινίες νέων σκηνοθετών που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, βραβευμένες Μικρού μήκους ταινίες από το Tόκιο, ενώ θα περιηγηθούμε σε οικολογικούς προορισμούς μέσα από τα διεθνή φεστιβάλ,  Wildlife Vaasa Festival της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) και Wildlife Conservation Film Festivals, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, (συνεργάτης του Φεστιβάλ).

Το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας σε συνεργασία με το Φινλανδικό φεστιβάλ Wildlife Vaasa θα παρουσιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών το «1ο Πανόραμα  Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών», συνεισφέροντας στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών θα πλαισιωθεί επίσης και με πάνελ συζήτησης με κύριο θέμα τον ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ σήμερα στην διάδοση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τρέχοντα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας κοινού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα επιμελούνται οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο φεστιβάλ Χρήστος Ν. Καρακάσης (3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας ) και Ηλίας Γ. Μισύρης (Wildlife Vaasa Festival) Με την υποστήριξη του Ya’an Panda Animal and Nature Film Festival (Ya’an, China) and Wildlife Conservation Film Festivals (New York, USA).

Στα Πλαίσια του 3ου AIDFF ξεκινά μια νέα  Εικαστική Κίνηση με τίτλο «visual Journeys» με πρώτο ταξίδι την εικαστική έκθεση με τους ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΠΥΡΟΥΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΟΧΝΤΗ ΜΠΛΕΤΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΕΡΡΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΤΟΥΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΩΜΟΔΟΤΗ και ένα αφιέρωμα στην Ζωγράφο ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΣΙΟΥ. Το ψηφιακό, η ψηφίδα, το ψηφιδωτό, το ψηφίο. Η πληροφορία κι ένας διαφορετικός τρόπος αποθήκευσης και αναμετάδοσης της. Η ψηφιακή πραγματικότητα, ένας άλλος τρόπος για να βλέπουμε τα πράγματα. Έννοιες παλιές, αλλά ξαναγεννημένες. Στην έκθεση ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ, οι καλλιτέχνες καλούνται να σχολιάσουν το θέμα, είτε χρησιμοποιώντας μέσα παραδοσιακά, είτε αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα. Επιμέλεια Έκθεσης Βασιλική Κάππα.

Θέλοντας το Φεστιβάλ σε μια περίοδο κρίσης να θέσει προβληματισμούς αλλά να δώσει και μία κατεύθυνση θα διεξάγει  μια σειρά με workshops με πρώτο τα “Νέα Μέσα Παραγωγής»   με τους Χρήστο Ν. Καρακάση, Παραγωγό Σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Κλάδο, Διευθυντή Φωτογραφίας -Σκηνοθέτη, Βασιλική Κάππα- Εικαστικό Σκηνοθέτη – Συγγραφέα και, Workshop με τον Σκηνοθέτη Παραγωγό Δημήτρη Γκουζιώτη  «Τα εργαλεία του Ντοκιμαντέρ». Και Masterclass  με τον Νίκο Θεοδοσίου Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κάμερα Ζιζάνιο με θέμα “Για ένα δημιουργικό “σκασιαρχείο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.