Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2013 | Ζώντας την Αθήνα

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2013 | Ζώντας την Αθήνα

muralinv(1)anastasakos-jasoninnΈνα φιλόδοξο, δύσκολο εγχείρημα, με τίτλο «Ζώντας την Αθήνα», ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τo 9Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens Video Art Festival, έριξε την αυλαία.

Για τρεις μέρες (7,8 & 9 Ιουνίου), σε πέντε σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η τεχνολογία συνάντησε την τέχνη και η πόλη μεταμορφώθηκε σε ένα πρωτότυπο μωσαϊκό έκφρασης. Μια γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης, μέσα από τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας, με πρωταγωνιστές 350 και πλέον καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν από τις 1.500 συνολικά αιτήσεις, από 58 χώρες.

Ακολουθώντας το σύνθημα «Ζώντας την Αθήνα» και με κίνητρο το ενδιαφέρον για την τέχνη, περισσότεροι από 18.000 πολίτες, ανάμεσά τους και χιλιάδες τουρίστες, επισκέφτηκαν τα σημεία του Φεστιβάλ και περιηγήθηκαν σε κομβικά, αλλά και παραγκωνισμένα σημεία του Ιστορικού Κέντρου. Στόχος, η συμβολή μας στην αισθητική αναζωογόνηση και στην συνοικιακή αναβάθμιση της πόλης μας όπως την ζούμε.

Η φετινή διοργάνωση, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, φιλοξένησε εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια και ζωντανές δράσεις σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, κλειστούς και υπαίθριους, ζωντανούς και εγκαταλειμμένους.
Το φετινό Athens Video Art Festival 2013 εμπεριείχε και δράσεις εικαστικής παρέμβασης στον αστικό χώρο, στο πνεύμα του «Ζώντας την Αθήνα».
Συγκεκριμένα, με την συμμετοχή εθελοντών και καλλιτεχνών, δρόμοι του Ιστορικού Κέντρου ξαναβάφτηκαν (φρεσκαρίστηκαν), ενώ 15 ρολά καταστημάτων φιλοτεχνήθηκαν με έργα street art.  

‘Όντας μια σταθερή υπενθύμιση της αναβάθμισης που προκύπτει από την εθελουσία και δημιουργική δράση των όσο η παρούσα κατάσταση προστάζει, προσφέραμε έργα που εμπλουτίζουν τις αισθήσεις μας, χρωματίζουν την καθημερινότητά μας και κατ’ επέκταση τις ζωές μας.
Η ολοκλήρωση του προγραμματισμού της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε μέσω μίας τοιχογραφίας μεγάλων διαστάσεων που κοσμεί πλέον κεντρικό κτήριο στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το μεγάλων διαστάσεων έργο επί της οδού Αγ. Ασωμάτων 12 (JASON INN HOTEL) φιλοτεχνήθηκε με διάθεση να παρακινήσει την αντίληψη μας και να αναμορφώσει μέρος του Ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ο εικαστικός Μανώλης Αναστασάκος φιλοτεχνώντας το έργο με τίτλο “λίγο χρώμα για τη φύση” ενδιαφέρεται να παρακινήσει τον εκάστοτε θεατή και την κριτική του σκέψη. Αυτή την φορά στοχεύει στην φύση υπονοώντας ότι όπως χάνονται τόνοι μελανιού για τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα καλό θα ήταν να χυθεί και λίγο χρώμα στο όνομα της φύσης.
Το έργο απαρτίζεται από ένα γκρι άμορφο περιβάλλον το οποίο χρωματίζεται αναδεικνύοντας την φύση που συνέχεται μέσα του. Ο εκάστοτε θεατής καλείται μέσω του διαλόγου με το έργο να χρωματίσει το δικό του εσωτερικό φυσικό πρότυπο – γιατί η φύση αν και ξεχασμένη πάντα ήταν, είναι και θα είναι η πιο εγκάρδια σοφή δασκάλα.

Αρωγός της δράσης ήταν η  Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού, η οποία στήριξε για τρίτη συνεχή χρονιά το Athens Video Art Festival στο πλαίσιο των δράσεών της για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη για πολίτες κι επισκέπτες, και της αποκατάστασης της εικόνας της Αθήνας στα μάτια της διεθνούς Κοινής Γνώμης. Εκδηλώσεις, δράσεις και φεστιβάλ όπως το Athens Video Art Festival βοηθούν την πόλη να συμμετέχει δυναμικά με μια σύγχρονη κι αναβαθμισμένη πρόταση άξιας διεθνούς προβολής.  

Το ξενοδοχείο – μέλος της ΕΞΑΑΑ Jason Inn απ’ την άλλη πλευρά «έδωσε τοίχο στην τέχνη» αποδεικνύοντας στην πράξη την ενεργό συμμετοχή του στην υλοποίηση εναλλακτικών ιδεών που υπηρετούν τη συνοικιακή αναβάθμιση με τρόπο ιδιαίτερο και πρωτότυπο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.