Αρχική Μουσεία Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί εν μέσω τουριστικής περιόδου

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί εν μέσω τουριστικής περιόδου

ΓΕΠΟΕΤΣαν να μην πέρασε μια μέρα, στο ίδιο έργο θεατές – κάθε χρόνο! – και η τραγελαφική κατάσταση την οποία γνωρίσαμε τα τελευταία 3 χρόνια με το θερινό ωράριο των Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων της χώρας καλά κρατεί, τονίζει η ΓΕΠΟΕΤ.
 
Ακόμα και σήμερα, μερικοί από τους σημαντικότερους χώρους όπως οι Δελφοί – ο ομφαλός της γης που προσελκύει τουρίστες από όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου – λειτουργούν ακόμα με το χειμερινό ωράριο και κλείνουν στις 15:00 το μεσημέρι με καθυστέρηση ενός μήνα, τη στιγμή που ήδη τρέχουν τα τουριστικά προγράμματα της υψηλής περιόδου σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Πράγματι, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι χώροι αυτοί που έχουν υπαχθεί στο θερινό ωράριο με τους Δελφούς να αποτελούν αρνητικό παράδειγμα κλείνοντας αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο εν μέσω τουριστικής περιόδου μέρα μεσημέρι, κατά τη διάρκεια μάλιστα του Πάσχα (Καθολικού και Ορθοδόξου) που κατακλύζονται από τουρίστες.
 
Το πρόβλημα γνωστό, εντοπίζεται στην καθυστέρηση πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων – αρχαιοφυλάκων με αποτέλεσμα κάθε τοπική εφορεία αρχαιοτήτων να έχει και διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, να προκηρύσσει η ίδια διαγωνισμό πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και σχεδόν πάντα να δημιουργούνται προβλήματα λόγω της κρατικής γραφειοκρατίας, μέχρι τα μέσα Ιουνίου – Ιουλίου. Και γεννάται το ερώτημα οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας, των Μυκηνών, της Ακρόπολης, της Επιδαύρου είναι άλλο κράτος; Αυτό είναι ένα ακόμη αξιοπερίεργο και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον επιβλέποντα αυτούς τους χώρους Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού.
 
Δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, σύσσωμος ο ιδιωτικός επιχειρηματικός κόσμος και η πολιτική ηγεσία να δίνουν καθημερινά τη μάχη του τουρισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην είναι σε θέση να απαντήσουν πότε θα αρχίσει να ισχύει το θερινό ωράριο με προφανείς επιπτώσεις στην τουριστική εικόνα της χώρας, στα έσοδα του Δημοσίου αλλά και στον τουριστικό κλάδο. Κάθε επίσκεψη, κάθε περιηγητικό tour στην Αθήνα και την περιφέρεια υποστηρίζει θέσεις εργασίας και τις τοπικές οικονομίες.
 
Η ΓΕΠΟΕΤ ζητά – για ακόμη μία χρονιά –  να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ το θερινό ωράριο σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους & Μουσεία της χώρας χωρίς εξαιρέσεις ώστε να εξαλειφθεί αυτός ο κυκεώνας διαφορετικών ωραρίων ανά χώρο και μουσείο – ο οποίος συνιστά ανασταλτικό παράγοντα επίσκεψης για τον ξένο και τον εγχώριο επισκέπτη – και να μην επιτραπεί οι παγιωμένες αγκυλώσεις του Δημοσίου να αποτελέσουν τροχοπέδη στον τουρισμό, που από αυτόν περιμένουμε για να ζήσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.