Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Κρήτη ετοιμάζει…νομοσχέδιο για παραλίες – αιγιαλό!

Η Κρήτη ετοιμάζει…νομοσχέδιο για παραλίες – αιγιαλό!

κρητικές παραλίεςΜετά τη…φάρσα με τις κατεδαφίσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παίρνει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των παραλιών και την πρόσβαση του κάθε πολίτη σε αυτές…
Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στον αιγιαλό ξεκίνησαν και…έμειναν από λάστιχο. Οι κόντρες των υπουργείων , οι αντιδράσεις των τουριστικών παραγόντων και το ελληνικό μπάχαλο που έτσι κι αλλιώς επιβραβεύει τον παράνομο είχαν ως…κερασάκι την έκπτωση του εργολάβου που βάζει και τουλάχιστον για αυτό το Καλοκαίρι τέλος στο κακόγουστο ‘σίριαλ’. Τι θα γίνει όμως με τις παραλίες; Ποιες θα αξιοποιηθούν; Ποιες κατασκευές μπορούν να γίνουν; Μια πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να προταθεί Σχέδιο Νόμου με τις ‘ευλογίες’ των συναρμόδιων υπουργείων φαίνεται ότι μπορεί να δώσει μια λύση αρκεί να υπάρξει κοινωνική συναίνεση!
«Μα αυτό επιδιώκουμε ξεκινώντας ένα μεγάλο διάλογο όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς, από τους βουλευτές , τους δημάρχους και τους τουριστικούς παράγοντες μέχρι τους συλλόγους, τις οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες» προαναγγέλλει  ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επισημαίνει ότι σε συνεννόηση με τα υπουργεία η Κρήτη θα είναι εκείνη που θα προτείνει τι θα γίνει με τον αιγιαλό και την παραλία , πως μπορούν να αξιοποιηθούν.
«Θέλουμε για πρώτη φορά να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση Νομου που αντί να φεύγει από το υπουργείο και τη Βουλή προς τα Κάτω, να ξεκινήσει από Κάτω και να φτάσει πάνω. Να πούμε εμείς πως βλέπουμε την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου’ τόνισε ο κ.Δεικτάκης που τις επόμενες μέρες θα καλέσει σε δημοσια διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους.
«Δεν έχει να Κάνει με τις τελεσίδικες αποφάσεις για την κατεδάφιση αυθαιρέτων. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει στην ώρα που πρέπει. Ωστόσο, όλοι μαζί πρέπει να δούμε πως χωρίς να υπάρξει αλλοίωση του περιβάλλοντος θα αξιοποιήσουμε το φυσικό πλούτο μας. Πως ο Έλληνας πολίτης θα έχει πρόσβαση παντού και ο τουρίστας θα απολαμβάνει ένα αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ασφαλές» λέει ο κ.Δεικτάκης. Ο οποίος θεωρεί ότι είναι και βασικός λόγος για τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει χωρίς να παραχωρήσει δημοσια περιουσία και να εισπράξει χρήματα, να έχει έσοδα.
Σύμφωνα με τον κ.Δεικτάκη ο δημόσιος διάλογος θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάποιους βασικούς πυλώνες με πρώτο την πρόσβαση του πολίτη σε όλες τις παραλίες ακόμη και εάν ο επιχειρηματίας έχει μια κατασκευή και πληρώνει γι αυτό.
«Αυτό είναι και το βασικότερο. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι σε δημόσιο χώρο και να μην έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Αυτό με τα συρματοπλέγματα ή τα εμπόδια θα σταματήσει» τόνισε ο κ.Δεικτάκης.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα το θέμα της αξιοποίησης του αιγιαλού μπορεί να βρει συναίνεση από όλους και να διαμορφωθεί ως σχέδιο Νομου που θα σταλεί στα υπουργεία ΠΕΚΑ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και στη βουλή για να μπορέσει να πάρει την τελική του μορφή και γιατί όχι να γίνει Νομος- ο πρώτος Νομος που θα έχει διαμορφωθεί από φορείς και πολιτες.
«εάν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, εάν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν πρόκειται να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Που και ο καθένας Κάνει ότι θέλει στις παραλίες και τίποτα δεν αξιοποιείται ταυτόχρονα’ λέει.
Τέλος ο κ.Δεικτάκης είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νέα διαδικασία για εξεύρεση εργολάβου και να αρχίσει τις κατεδαφίσεις μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Πηγή: www.cretalive.gr
ΠΑΤΡΙΣ- Κ.Μπογδανίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.