Αρχική Γαστρονομία ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ της οδού Πειραιώς

ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ της οδού Πειραιώς

poster for webΜία πρότυπη διοργάνωση για την καινοτομία & τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, του Μουσείου Μπενάκη, 24, 25 & 26 Μαΐου 2013

Mια πρωτότυπη συνάντηση μαγιάτικης συγκομιδής συναρπαστικών ιστοριών γεύσης… αποτελούν οι «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή προβολή των αυθεντικών και μοναδικών προϊόντων διατροφής της χώρας μας. Μία διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση που αναζητά τη σύγχρονη διατύπωση της ταυτότητας της ελληνικής γεύσης, η οποία ανάγει την υπόστασή της στη διατήρηση και συνέχιση μιας πολιτισμικής παράδοσης χιλιάδων ετών.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια, που για πρώτη φορά απευθύνεται και στους ξένους επισκέπτες της Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και διοργανώνεται από τη Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Ενδεικτικά το δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Αντιπροσωπευτική έκθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς.
Προγράμματα μεσογειακής γευσιγνωσίας και μαγειρικής σε ειδικά σχεδιασμένο live kitchen stage από δημοφιλείς Έλληνες chefs όπως οι: Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Βασίλης Πορής, Ευτύχης Μπλέτσας κ.α.
Βραδιά ελληνικών cocktails με βραβευμένους mixologists σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως οι: Γ. Σαμαράς, Γ. Κοροβέσης, Β. Κιάκος, Β. Κυρίτσης.
Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού, όπως: “Η γεωμετρική διάσταση της γεύσης” από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. “Food origami”… από καταξιωμένα ελληνικά γραφεία design.“Η διεθνής απήχηση της new Greek cuisine” με ομιλίες και απευθείας συνδέσεις με καταξιωμένους chefs και ιδιοκτήτες εστιατορίων σε Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Παρίσι. “Χαρτογραφώντας τις κουλτούρες της γεύσης μέσα από την τέχνη της αφήγησης” με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι: Ευγένιος Τριβιζάς, Τατιάνα Λύγαρη, Όλγα Μαλέα, Παναγιώτης Μπελτζινίτης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. “Ο ρόλος των media στη διαμόρφωση του γαστρονομικού χάρτη”: Μια σπάνια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με συγγραφείς, κριτικούς της γεύσης και food editors.
Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια από τον εικαστικό Αλέξανδρο Ψυχούλη, τη food styling Tina Webb κ.α. Δράσεις υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που φέτος αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό. Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων και δημοσιογραφικών δικτύων με τη συμμετοχή της Επίτροπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρίας Δαμανάκη και της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής όπως η βιοδυναμική καλλιέργεια, τις καινοτόμες πολιτικές marketing, των διαδικτυακών κοινοτήτων γεύσης (Food blogging). Θεματικές εκδηλώσεις ανάδειξης της μεσογειακής διατροφής, αλλά και μύησης σε επιλεγμένες ενότητες γνώσης όπως τα ελληνικά μανιτάρια και η τρούφα κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.