Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Αισιόδοξες προοπτικές για τον τουρισμό και από την Ευρώπη, αλλά και ανάγκη...

Αισιόδοξες προοπτικές για τον τουρισμό και από την Ευρώπη, αλλά και ανάγκη για πρωτοβουλίες τόνωσης της ζήτησης

κρητικές παραλίεςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission- ETC)  εκτιμά ότι η το 2013 θα είναι μια καλή χρονιά για την τουριστική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.
 
Συγκεκριμένα, στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση της με τίτλο “Ευρωπαϊκός Τουρισμός  2013: Τάσεις και Προοπτικές,” η ETC σημειώνει ότι αν και ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των διεθνών αφίξεων και διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη κατά τους πρώτους μήνες του 2013 επιβραδύνθηκε ελαφρώς, παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση στην ζήτηση για τους περισσότερους προορισμούς.  Το 2012 ήταν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον τουρισμό και η μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ευρώπη, δεν θα επιδράσει αρνητικά στην ευρωστία του τουριστικού τομέα, που παραμένει δυναμικός. Επιπλέον, η ETC σημειώνει ότι η τάση αυτή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα εν μέσω της σημερινής δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Υπογραμμίζεται, όμως, η ανάγκη προώθησης πρωτοβουλιών με στόχο την τόνωση της ζήτησης μεσοπρόθεσμα, ιδιαίτερα μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας θεώρησης εισόδου και της μείωσης των φόρων, που επηρεάζουν αρνητικά την τουριστική βιομηχανία.
 
Η ETC επισημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, οι οικονομικές εξελίξεις στις εθνικές αγορές θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα που θα επηρεάσει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών προορισμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τουριστική ζήτηση από μακρινές χώρες θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα. Τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ, ενώ οι προγνώσεις αναφορικά με τον αριθμό των τουριστών από την Ιαπωνία είναι θετικές. Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές, εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα στην Ευρώπη θα αυξηθεί. Η τουριστική κίνηση από την Ινδία ήταν μικρότερη σε σχέση με την κινεζική, ωστόσο αναμένεται αύξηση στη διάρκεια του έτους.
 
Σχετικά με τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
“Οι  εκτιμήσεις της ETC για τη δυναμική πορεία του τουρισμού στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την άρτια προετοιμασία που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς, δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την πορεία του ελληνικού τουρισμού αυτήν τη χρονιά. Συγκρατώ ταυτόχρονα την επισήμανση της ETC για την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με στόχο την τόνωση της ζήτησης μεσοπρόθεσμα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας θεώρησης εισόδου (visa). Σε συνέχεια αυτής της διαπίστωσης, κατέθεσα σήμερα σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν”.
 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.