Αρχική Κύπρος Το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο;

Το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο;

Το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο;Μετά τις αδιέξοδες διαβουλεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας,τίθεται το ερώτημα εάν το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του περιοδικού Forbes, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την οποία εκτιμάται ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 50-60 τρις κυβ. πόδια αερίου και σε 1.7 δις βαρέλια αργού πετρελαίου με τα πρώτα έσοδα να πραγματοποιούνται το 2018-19.

Μέχρι σήμερα ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου έχει αποφύγει να δεσμευτεί με συμφωνίες που θα δεσμεύουν τα μελλοντικά έσοδα. Η κυβέρνηση της Κύπρου αναζητά τρόπους αποφυγής της χρεωκοπίας και ελπίζει ότι το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Ρωσίας, της οποίας τα κεφάλαια ανέρχονται σε 19 δις ευρώ, απολαμβάνοντας για χρόνια ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Στην παρούσα φάση, η Κύπρος επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων της με τη Ρωσία, την επέκταση του υφιστάμενου δανείου με χαμηλό επιτόκιο και τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuter τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου δεν θα αποδώσουν έσοδα μέχρι το 2018-19, και επομένως τίθεται πιεστικά το ερώτημα εάν το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο στις παρούσες συνθήκες.

Η κατάσταση γίνεται πολυπλοκότερη εάν λάβει κανείς υπόψη του και την ένταση που αναπτύσσεται στην περιοχή από την Άγκυρα, η οποία όχι μόνον διεκδικεί την εξ ημισείας κατανομή κοιτασμάτων και εσόδων και προειδοποιεί τις εταιρίες εξόρυξης να μην υπογράψουν συμφωνίες μόνον με την Κύπρο.

Επομένως, ενώ το φυσικό αέριο της Κύπρου μπορεί να καθορίσει τον τρόπο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, αυτό φαίνεται ότι θα έχει μεγάλο κόστος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.