Athens Training & Development Center

Greece's travel & tourism newspaper

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕΗ ΕΣΕΕ απέστειλε στον Πρωθυπουργό και στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών τα αποτελέσματα από την «Έρευνα πεδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ΜΜ εμπορικών επιχειρήσεων» που διενεργεί σε τρίμηνη βάση. Η εν λόγω έρευνα αφορά στη συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση μίας σειράς βασικών μεγεθών των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως κύκλος εργασιών, κερδοφορία, απασχόληση, ενώ προσεγγίζει και ποιοτικές μεταβλητές που αφορούν στη γνώμη των Ελλήνων εμπόρων από τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους στο μέλλον.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Όπως διαφαίνεται η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται σημαντικά.

Ειδικότερα:

  • Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου εκτιμάται από την έρευνα ότι δε θα ξεπεράσει το 2013 τις 270.000 ευρώ, μειωμένος, δηλαδή κατά 15,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ το συνολικό ποσοστό μείωσης του τζίρου από το 2009 φτάνει το 37%.
  • Για το λιανικό εμπόριο η κατάσταση φαίνεται κρισιμότερη αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων η μείωση του τζίρου τους από το 2009 φτάνει στο 54,6% ενώ εκτιμάται ότι ο μέσος κύκλος εργασιών θα φτάσει το 2013 μόλις τις 120.000 ευρώ.
  • Η εικόνα της κερδοφορίας είναι πλήρως αποθαρρυντική αφού για τις εμπορικές επιχειρήσεις ο μέσος όρος κερδών τους υπολογίζεται περίπου στις 12.600 ευρώ για το 2012 ενώ για το 2013 δεν ξεπερνά τις 7.000.
  • Ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο εκτιμώμενος μέσος όρος κερδών κατρακυλά σε δραματικά επίπεδα (2.160,26 ευρώ).
  • Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου η κερδοφορία παρουσιάζει σωρευτικά πτώση από το 2009 της τάξης του 85,6%.
  • Ακόμα και για τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις (άνω των 10 εργαζόμενων) η εικόνα παραμένει ανησυχητική αφού υπολογίζεται ο μέσος όρος κερδοφορίας τους να φτάσει μόλις τις 11.750 ευρώ.
  • Αναφορικά με την απασχόληση στον κλάδο, ο μέσος όρος των απασχολούμενων στο εμπόριο ανά επιχείρηση όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από την έρευνα εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί σε 2,76 από 2,88 το 2012.
  • Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εμπόρων αναφορικά με τη διαχείριση ζητημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου. Σε ποσοστό (84%) δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι.
  • Τέλος, η απαισιοδοξία των εμπορικών επιχειρήσεων για το μέλλον είναι διάχυτη. Το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η ύφεση θα αυξηθεί στο εμπόριο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον σημάδια βελτίωσης.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρησιακής ικανότητας και της τεκμηρίωσης της ΕΣΕΕ», ΕΠ. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ειδήσεις στα Ελληνικά News in English

Είστε έτοιμοι για τη νέα σας καριέρα στο eMarketing;

Athens Training & Development Center

Published April 5, 2015

Εάν σκέφτεστε πως έχει έρθει η ώρα και κάνετε την είσοδο σας στο eMarketing τότε είστε στο σωστό μέρος! Σ’ αυτό το άρθρο θα βρείτε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργεία του συγκεκριμένου κλάδου. Continue reading


Athens Training & Development Center

PROMOTED BY
Athens Traning & Development Center

10 συμβουλές για τη δημιουργία εταιρικών βίντεο.

Idea99

Published April 2, 2015

Γνωρίζουμε πως οι παράμετροι για τη δημιουργία ενός ποιοτικού βίντεο είναι πολλοί. Στο παρόν άρθρο σας παρουσιάζουμε τις 10 βασικότερες τεχνικές συμβουλές με το τι να προσέχετε στα δικά σας εταιρικά βίντεο. Continue reading


Idea99

PROMOTED BY
Idea99

Τα οφέλη της Πράσινης ενέργειας.

karageorgos

Published April 4, 2015

Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος έκανε χρήση πηγών ενέργειας οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον ανεξαρτήτως της ύπαρξης προβλήματος ρύπανσης στο επίπεδο που γνωρίζουμε σήμερα. Continue reading


karageorgos

PROMOTED BY
Λ.Χ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΑΤΤΕ

Χαλαρώστε από το στρες και το άγχος με κεριά.

kiroplast

Published April 3, 2015

Μάθετε πως να καταπραΰνετε την ένταση της καθημερινότητάς σας χρησιμοποιώντας ως μέσο χαλάρωσης το φως των κεριών. Continue reading


kiroplast

PROMOTED BY
ΚΗΡΟΠΛΑΣΤ

Hellenic Travelling monthy travel guide since 1991Live Ship Traffic


Live Air Traffic

Hotelclub.com