Αρχική Οικονομία Colliers International: «Περισσότερη δραστηριότητα αναμένεται από διεθνείς επενδυτές το 2013»

Colliers International: «Περισσότερη δραστηριότητα αναμένεται από διεθνείς επενδυτές το 2013»

πωλήσεις ακινήτων“Ύστερα από τρία χρόνια λιτότητας και οικονομικής πτώσης, εκτιμούμε ότι το 2013 θα αποτελέσει χρονιά όπου τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και κινητοποίησης της αγοράς θα είναι εμφανή”, εκτιμά η  Άννα Βούκοβιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Ελλάδας.
 
“Δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλοι όγκοι συναλλαγών, συνεχίζει, καθώς η αγορά θα επηρεαστεί από το νέο φορολογικό πλαίσιο ακινήτων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.”
 
 “Η δραστηριότητα από διεθνείς επενδυτές θα είναι περισσότερο εμφανής και θα συγκεντρωθεί κυρίως στον τουριστικό κλάδο της οικονομίας”, λέει η κ. Βούκοβιτς.
 
Αυξημένο Επενδυτικό Ενδιαφέρον το 2013
Περισσότερη δραστηριότητα αναμένεται από διεθνείς επενδυτές το 2013, καθώς τα πρώτα σημάδια της προσπάθειας των ιδιωτικοποιήσεων είναι εμφανή, ενώ ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά. Αν και είναι μόνο η αρχή, εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας το μήνυμα για ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις που μπορεί να αναβαθμίσει την πιθανότητα για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Επίσης, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις οδικές υποδομές και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα λιμάνια, τις μαρίνες, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εξαγωγικές εταιρείες, την ενέργεια και τα logistics.
 
Ευκαιρίες στα Βιομηχανικά Ακίνητα
 
  Η δραστηριότητα στα βιομηχανικά ακίνητα  και στα logistics εκτιμάται ότι θα παραμείνει περιορισμένη λόγω περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης και λόγω του χρόνου που απαιτείται για την υλοποίηση ανταγωνιστικών υποδομών. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθωτικών αξιών αναμένεται τελικά να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να κινητοποιήσουν την αγορά ενώ ισορροπίες εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.
 
Αργή Επιστροφή για την Αγορά Γραφείων
 
  Η Colliers εκτιμά ότι η αγορά γραφείων πρόκειται να παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Τα ποσοστά διαθεσιμότητας αναμένεται να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα για προνομιακές τοποθεσίες γραφείων καθώς η ζήτηση συγκεντρώνεται σε αυτές τις περιοχές. Οι προνομιακές μισθωτικές αξίες αναμένεται να σταθεροποιηθούν όχι μόνο λόγω των ποσοστών διαθεσιμότητας αλλά επίσης ως αποτέλεσμα των περιορισμένων σχεδίων ανάπτυξης προνομιακών γραφειακών χώρων. Σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, οι μισθωτικές αξίες προβλέπεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση της τάξεως του 15% μέχρι 25%.
 
Εμπορικά Κέντρα και Εμπορικά Πάρκα
 
  Εκτιμάται ότι η ζήτηση θα επικεντρωθεί σε μεγάλα καταστήματα σε κεντρικά σημεία της αγοράς. Τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων και τοπικών εμπόρων και η ίδια τάση αναμένεται να συνεχίσει το 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.