Αρχική Οικονομία Στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης το ΕΣΠΑ

Στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης το ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ 2007-2013Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας, μπορούν να βρουν ένα ισχυρό στήριγμα στο ΕΣΠΑ, μέσω των νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ανάπτυξης προκήρυξε πρόσφατα ένα νέο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στόχο έχει να δώσει οικονομικά κίνητρα και να ενισχύσει ουσιαστικά την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε όλους τους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, τόσο από υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο επίσης και από νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από μεμονωμένους ιδιώτες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 456 εκ. ευρώ, και καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα.

Οι τομείς που θα ενισχυθούν είναι το Χονδρικό Εμπόριο, οι Υπηρεσίες, η Μεταποίηση και ο Τουρισμός (Εκτός Ξενοδοχείων 4**** & 5*****), ενώ με βάση την προκήρυξη του προγράμματος θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων με προϋπολογισμό
από 20.000 € έως 300.000 € στους τομείς «Μεταποίηση» & «Τουρισμός»
από 20.000 € έως 100.000 € στους τομείς «Εμπόριο» & «Υπηρεσίες»

Τα ποσοστά χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζονται για τις εγκεκριμένες προτάσεις θα κυμαίνονται από 40% έως 60% του προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Ορισμένα κρίσιμα σημεία για την ουσιαστική επιτυχία του προγράμματος και την ταχεία απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του, είναι τα ακόλουθα:
 
Μπορούν να επιδοτηθούν όλων των ειδών οι δαπάνες, όπως για παράδειγμα κτηριακά, μηχανήματα, εξοπλισμός, επαγγελματικά οχήματα, μελέτες, μάρκετινγκ κλπ.
Κατά την υποβολή μίας πρότασης δεν απαιτείται η τεκμηρίωση ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού του υποψήφιου επενδυτή. Αυτό αποτελεί μία καινοτομία σε σχέση με τα έως τώρα αντίστοιχα προγράμματα, και δίνει την ευελιξία της διεκδίκησης χρηματοδότησης ακόμα και από επιχειρήσεις που υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας κατά την παρούσα φάση.
Δεν απαιτείται η διατήρηση ή αύξηση των θέσεων απασχόλησης μίας εταιρείας, προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αν και η επίτευξη των στόχων αυτών πριμοδοτείται κατά την φάση της αξιολόγησης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επίτευξη επιμέρους στόχων του προγράμματος από τις επιχειρήσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η καινοτομία και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 25η Απριλίου 2013

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από το παραπάνω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, εξαιρούνται δύο από τους πλέον βαρυσήμαντους τομείς της οικονομίας μας, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, τομείς με μεγάλο μερίδιο απορρόφησης του εργατικού δυναμικού της χώρας και με εξαιρετικές προοπτικές βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Ωστόσο, το Υπουργείο Ανάπτυξης μεριμνώντας για την ενίσχυση των εν λόγω κλάδων, σχεδιάζει να προκηρύξει ειδικό πρόγραμμα εντός των αμέσως επόμενων μηνών.
 

Βασίλης Κοντοκόλιας
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
info@kontokolias.gr
www.kontokolias.gr  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.