Αρχική Ελλάδα Αντ. Σαμαράς: Tο 2013 είναι έτος καμπής, καθώς θα φανούν για πρώτη...

Αντ. Σαμαράς: Tο 2013 είναι έτος καμπής, καθώς θα φανούν για πρώτη φορά σημάδια ανάκαμψης

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι «περνάμε δύσκολες ώρες αλλά θα πετύχουμε» έστειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και πρόσθεσε ότι το 2013 είναι έτος καμπής καθώς θα φανούν για πρώτη φορά σημάδια ανάκαμψης. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στο φορολογικό και ανέπτυξε τους άξονες πολιτικής του, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν τα όσα ακούστηκαν για φορολογικό συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε τέσσερα πράγματα συνοψίζεται η στρατηγική μας στο φορολογικό:

-Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

-Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

-Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

-Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

»Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Και η πρότασή μας, μετά από τον απαραίτητο διάλογο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σημειώνοντάς:

-Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.

-Να πληρώνουν και εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.

-Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το φορολογικό σύστημα, συνέχισε, θα πρέπει να είναι σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό και εξήγησε:

-«Σταθερό: όχι να αλλάζει και να ανατρέπεται κάθε χρόνο.

-Απλό: να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε ένα ευσύνοπτο τεύχος, όχι να το ψάχνει μέσα σε χιλιάδες νομοθετήματα δεκαετιών.

-Σύγχρονο: να αξιοποιεί την τεχνολογία για να μην χάνει από πουθενά.

-Δίκαιο: να πληρώνουν όλοι. Κι όχι να συντρίβονται οι αδύναμοι και να γλιτώνουν οι ισχυροί ή οι ευνοημένοι του συστήματος.

-Και αναπτυξιακό: να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση. Όχι να την επιβαρύνει. Πολύ περισσότερο όταν οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντί τους. Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά, συμπλήρωσε, όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.

Υπογράμμισε ότι «κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί. Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα- θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Ο υπέρτατος στόχος μας είναι σήμερα να βγούμε από την ύφεση. Να βάλουμε φρένο στην ανεργία. Να σώσουμε θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι… Το κύριο όπλο μας αυτή τη στιγμή για να το επιτύχουμε, είναι τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη δόση που θα εκταμιευτεί σε λίγες μέρες. Αλλά και η ρευστότητα που θα υπάρξει από την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος. Που κι αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, επίσης από τη δόση που θα εκταμιευτεί».

Το 2013 είναι το έτος καμπής, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ».

O πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία του Γιουρογκρούπ και σημείωσε ότι ακόμη και η νέα λιτότητα θα εξουδετερωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας: «Πόση είναι η νέα λιτότητα; Μέτρα για περικοπή ελλείμματος ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων. Τόσα θα βγουν από την οικονομία μας φέτος… Αλλά από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή θα μπουν ακριβώς τόσα, δηλαδή 9,2 δισεκατομμύρια από την πλήρη εξόφληση των οφειλών του δημοσίου. Επιπλέον θα μπουν στην οικονομία χρήματα από το ΕΣΠΑ που τώρα μπορούν να “ξεπαγώσουν”, αφού θα λειτουργεί πια το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ξένες επενδύσεις, που τώρα μπορούν να προσελκυστούν, αφού εξουδετερώθηκε η δραχμοφοβία. Συν η νέα ρευστότητα από την επιστροφή καταθέσεων σε ένα ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα. Αυτά που ξέρουμε ότι θα μπουν στην ελληνική οικονομία φέτος είναι περισσότερα απ΄ αυτά που θα βγουν λόγω νέας λιτότητας. Κι αυτά που ελπίζουμε ότι μπορούν να μπουν στο εξής – από επενδύσεις κ.λπ. – ανεβάζουν τη διαφορά ακόμα περισσότερο».

Πηγή:www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.