Αρχική Αθλητικά Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί δέχτηκα την πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί δέχτηκα την πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που πριν λίγες ημέρες παρέλαβε την φλόγα της ειρήνης, την φλόγα του Μαραθωνίου δρόμου στον ιερό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα,  έκανε την παρακάτω δήλωση, σχετικά με την σύνδεση του Μαραθωνίου με τον Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και την παρουσία του στην τελετή έναρξης.
«Χαιρετίζω την ιστορική σας απόφαση να συνδέσετε τον Μαραθώνιο με τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος μετέφερε στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης. Ο Λαμπράκης μας φέρνει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ειρήνης  που το σφραγίζει με τη θυσία του.
Έτσι ο Αθλητισμός συνδέεται με το πιο μεγάλο και το πιο επίκαιρο ανθρώπινο ιδεώδες, την Ειρήνη που σημαίνει, νίκη κατά της βαρβαρότητα, όπως εκείνο το «Νενικήκαμεν» του πρώτου Αθηναίου δρομέα.
Σήμερα, μισόν αιώνα μετά από εκείνον τον Μαραθώνιο για την Ειρήνη, το 1963, που βαδίσαμε μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, εγώ, ένας παλιός του σύντροφος έχω το προνόμιο να λάβω μέρος στη γιορτή της έναρξης.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις δύο μεγάλες μαραθώνιες πορείες που ακολούθησαν στα 1964 και ’65 με 300.000 μαραθωνοδρόμους η κάθε μία, είχα την τιμή να καλώ, με την Ανατολή του Ήλιου, τον νεκρό ήρωα, να ξεκινήσει από την κορυφή του Τύμβου και να μας οδηγήσει στην Ιερή Αθήνα όπως την αποκαλούσαν τότε.
Εκτοτε μας πήρε η μπόρα και μας εξαφάνισε από τέτοιου είδους ιερές γιορτές γιατί φοβίζουν τους βάρβαρους.
Ναι είμαι συνδεδεμένος άρρηκτα με τον Αθάνατο Μαραθωνοδρόμο, τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
Γι αυτό δέχτηκα την τιμητική πρόσκληση που μου έγινε.
Γιατί είμαι βέβαιος πως η ψυχή του θα αγαλλιάσει από την παρουσία του παλιού του συντρόφου . Θα αναγεννήσει έστω μετά από μισό αιώνα τη μεγάλη ιδέα του αγώνα και της θυσίας για την επικράτηση του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.