Αρχική Γαστρονομία Διατροφική σύγχυση επικρατεί στους Έλληνες λέει Ελληνοαμερικανiδα διατροφολόγος

Διατροφική σύγχυση επικρατεί στους Έλληνες λέει Ελληνοαμερικανiδα διατροφολόγος

Σε πρόσφατο άρθρο της για το την εκπομπή “Food for 9 Billion”, μία συνεργασία με την αμερικανική δημόσια τηλεόραση PBS NewsHour, Center for Investigative Reporting και της Homelands Productions, η Διατροφολόγος-Δημοσιογράφος Έλενα Παραβάντη αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που σημειώνονται σήμερα στην Ελλάδα και εξηγεί ότι επικρατεί διατροφική σύγχυση στους Έλληνες:

“Ενώ οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η παραδοσιακή ελληνική-μεσογειακή διατροφή των προπάππων τους είναι υγιεινή, λαμβάνουν μπερδεμένα μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη βιομηχανία τροφίμων και διάφορους ειδικούς. Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να επανεφεύρουν τον τροχό σε ό,τι αφορά την διατροφή, ξέρουν ήδη τι πρέπει να τρώνε. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούμε να δούμε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που όχι μόνο μπορεί να σταματήσουν αλλά και να αντιστρέψουν την επιδημία της παχυσαρκίας”.

Πέρα από την επαναπροώθηση της ελληνικής διατροφής για λόγους υγείας, η κα. Παραβάντη πιστεύει ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η παραδοσιακή ελληνική διατροφή να προβληθεί στο εξωτερικό οργανωμένα, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τον ξένο καταναλωτή όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για ιστορικούς λόγους.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής έτσι όπως δημιουργήθηκε και προωθείται στο εξωτερικό έχει βασιστεί στη διατροφή της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας την δεκαετία του ’60. Εντούτοις όμως τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως στην ιταλική αλλά και στην ισπανική κουζίνα, “ξεχνώντας” την ελληνική διατροφή που στην ουσία υπήρξε και το πρότυπο της γνωστής πλέον ανά τον κόσμο Μεσογειακής Διατροφής. Αυτό, σύμφωνα με την κα. Παραβάντη συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης οργανωμένης, καταρτισμένης και συντονισμένης προώθησης της ελληνικής κουζίνας στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής.

Με αυτή τη σκέψη, η κα. Παραβάντη, που πρόσφατα βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής ως “Διαιτολόγος της Χρονιάς” (Outstanding Dietitian of the Year), δημιούργησε την ιστοσελίδα www.olivetomato.com η οποία στοχεύει στην καταρτισμένη προώθηση της ελληνικής διατροφής και των ελληνικών προϊόντων διατροφής σε αναγνώστες από όλο τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.