Αρχική Τουρισμός “Τακτοποιώντας την ελληνική ακαταστασία” Αφιέρωμα της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad στον δήμαρχο...

“Τακτοποιώντας την ελληνική ακαταστασία” Αφιέρωμα της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad στον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη

Με τίτλο «Τακτοποιώντας την ελληνική ακαταστασία» και υπότιτλο, «Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ονειρεύεται τουρίστες ποδηλάτες σε μία ομαλή και ασφαλή πόλη» στη μεγάλη ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad, δημοσιεύεται συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, στην ανταποκρίτρια Shereen el Sherbini.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
 
Πρέπει να τον συνηθίσει κανείς. Με το ανθρωπιστικό του προφίλ, ο Γιώργος Καμίνης δεν δίνει την εντύπωση του παραδοσιακού δημάρχου. Σε μία χώρα όπου η πολιτική ηγεσία μέχρι πρόσφατα κατείχε τον αέρα της εξουσίας και του απαραβίαστου, ο Καμίνης ο οποίος μεγάλωσε στην Αμερική, στην Ιαπωνία και στην Αθήνα, ξεχωρίζει. Πριν από την εκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά ούτε και με κάποιο πολιτικό κόμμα.
 
Ενάντια στην παραδοσιακή τακτική, έλαβε μέρος και κέρδισε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος με μία ευρεία πολιτική στήριξη, πριν από ενάμιση χρόνο. Τώρα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, που η ύφεση έχει επιδεινωθεί, ο χαμογελαστός ακαδημαϊκός μιλάει στην εφημερίδα για την ικανοποίηση που νοιώθει, κάνοντας ανασκόπηση των δύο τελευταίων  χρόνων.
 
«Εάν κάποιος σε εθνικό επίπεδο έκανε αυτό που κάναμε εμείς ως δήμος, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δήμου και να ξεπληρώσουμε πολλά από τα χρέη μας. Με τα χρήματα που νωρίτερα ήταν αναγκαία  για την εγκατάσταση του επιβλητικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος, χρηματοδοτήσαμε τον περασμένο χειμώνα όλες τις εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου. Επίσης, η συγχώνευση δημοτικών υπηρεσιών επέφερε περισσότερα χρήματα».
 
Στην ορκωμοσία του είχε αποδοκιμασθεί από ένα πλήθος δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν απολυθεί από τον προκάτοχό του, καθώς και από μία ομάδα νεοναζιστών. Ως νέος δήμαρχος με ένα άδειο ταμείο, ένα σωρό χρέη, με ραγδαία αύξηση της φτώχειας και ανεξέλεγκτη ροή παρανόμων μεταναστών, έπρεπε να ήταν επιφυλακτικός. Αλλά ο Καμίνης δεν παραπονέθηκε. Παρέμεινε ήρεμος και σκέφτηκε ότι ακόμη και μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει και θετικές πλευρές. Είδε ότι είχε την ευκαιρία να απαλλάξει το δήμο από τα συμπτώματα της νοσηρής κατάστασης των δημοσίων υπηρεσιών και ότι θα μπορούσε να αρχίσει να κτίζει  σε μία εντελώς νέα βάση. Άρχισε με αξίες όπως η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός για το άτομο, αξίες για τι οποίες είχε αγωνιστεί ως Συνήγορος του Πολίτη. Για πρώτη φορά, οι Αθηναίοι άκουσαν έναν αξιωματούχο να λέει ότι είχε ανάγκη από τους συμπολίτες του για να κυβερνήσει την πόλη.
 
Τώρα έχει επωμιστεί μία μείωση κατά 60% ως συμβολή στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, την ώρα που η ανάγκη για τις κοινωνικές υπηρεσίες έχει διπλασιαστεί.
 
«Αυτή τη στιγμή, οι δήμοι είναι αυτοί που κρατάνε τη χώρα όρθια. Για την κοινωνική μας πολιτική εξαρτώμεθα σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές και φιλανθρωπία. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε όλα τα είδη των δημιουργικών σχεδίων, για να αντιμετωπίσουμε με περιορισμένους πόρους τις αυξημένες ανάγκες», υπογραμμίζει ο Καμίνης.
 
Έτσι η Αθήνα δημιούργησε πρόσφατα ένα δίκτυο αλληλεγγύης. Αυτοί που ζητάνε βοήθεια μπορούν μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου να εγγραφούν και να έρθουν σε επαφή με άτομα που μπορούν να προσφέρουν διάφορα αγαθά.
 
Τώρα που ο προϋπολογισμός τέθηκε σε τάξη, ο Καμίνης επιθυμεί να βελτιώσει την πληγείσα εικόνα της πόλης. Τα χειρότερα – σύμφωνα με τον Καμίνη – πέρασαν. «Η Αθήνα, όπως πολλές πρωτεύουσες, διέρχεται μία σοβαρή κρίση με κάποιες τυπικές ελληνικές πτυχές. Αλλά δεν είμαστε και αξιολύπητοι, όπως πολλά μέσα ενημέρωσης μας παρουσιάζουν».
 
Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι η Αθήνα έχει γίνει πιο ασφαλής και λειτουργεί σύμφωνα με κανόνες. Ο Καμίνης τονίζει: «Αυτή είναι μία χώρα  όπου κάποιος αναζητά συγκρούσεις, λόγω των συγκρούσεων. Οι συζητήσεις συχνά καταλήγουν σε θορυβώδη αναμέτρηση χωρίς περιεχόμενο. Δεν υποχωρώ. Άλλωστε, μιλούν οι πράξεις μου και αναπτύσσω πρωτοβουλίες εκεί που άλλοι δεν τολμούν».
Η Αθήνα που επιθυμεί ο Καμίνης λειτουργεί σύμφωνα με κανόνες, με εκατοντάδες μουσεία και  θέατρα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους τουρίστες και είναι μία πόλη όπου κάποιος αισθάνεται ασφαλής και κατά προτίμηση να μπορεί να κινείται με ποδήλατο.
 
Ο ίδιος θεωρεί το Άμστερνταμ ως πηγή έμπνευσης και επισημαίνει ότι ανταλλάσσονται ιδέες μεταξύ των δύο πόλεων.
 
Ο Καμίνης χρειάζεται χρόνο για την πραγματοποίηση των ιδανικών του. Με ένα δεκαετές φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια κατόρθωσε να εξασφαλίσει από Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, έχει επίσης επεκτείνει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.