Αρχική Αρχαιολογία Πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της Επιστροφής των παρανόμως...

Πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της Επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους

Πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της Επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τουςΣτις 16 και 17 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ (Νότια Κορέα) Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της Επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και τον κ. Κων/νο Νικολέντζο, αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Επίσης παρέστη η κ. Άρτεμις Παπαθανασίου, νομική σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνάντησης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν τρόποι ρύθμισης του ζητήματος της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών και εναλλακτικά μέσα επίλυσης των πολιτιστικών διαφορών, κυρίως μέσω του μηχανισμού της UNESCO, ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια (workshops), ένα εκ των οποίων με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις ως μέσο επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την ελληνική πλευρά. Υπό τη θεματική αυτή αναπτύχθηκαν αφενός η γενικότερη στόχευση του ΥΠΑΙΘΠΑ στο ζήτημα του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών και αφετέρου η νομική διάσταση των διαπραγματεύσεων.
Κατά τη Συνάντηση υπεγράφη Διμερές Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας (Cultural Heritage Administration of Korea) και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ, το οποίο προβλέπει τη διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς Συνάντησης (το έτος 2013) στην Ελλάδα, όπως ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Τόπος διεξαγωγής της Διεθνούς Συνάντησης του 2013 θα είναι η Αρχαία Ολυμπία, αρχαιολογικός χώρος με παγκόσμια εμβέλεια και υψηλό συμβολισμό, εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η διεθνής Συνάντηση έληξε με την υιοθέτηση σχετικής σύστασης (Recommendation), την οποία διαμόρφωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.