Αρχική Γευσιγνωσία Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Φαίνεται πως χρειαζόμασταν όλοι αυτήν την υπέροχη ΒορΟινή βραδιά, το Σάββατο στις 22 Σεπτέμβρη, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τι και αν όλη την προηγούμενη εβδομάδα άστραφτε και βρόνταγε, τι και αν το Σάββατο ήταν κλειστοί οι δρόμοι, τι και αν γίνονταν ποδηλατοδρομίες.  Για να μην αναφέρουμε το χαμηλό ηθικό πολλών από εμάς, λόγω «κρίσης», την αγωνία για το αυριανό μεροκάματο και για την ώρα … του πετρελαίου που πλησιάζει.

Ως εκ θαύματος όμως, το Σάββατο το πρωί βγήκε ένας λαμπρός ήλιος, και λίγο αεράκι φύσαγε απαλά, ίσα για να μας δροσίζει λιγάκι.

Αρκετοί δρόμοι ήταν κλειστεί λόγω «ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» και αυτό δυσκόλεψε τους οινοπαραγωγούς μας κυρίως να μεταφέρουν τα κρασιά τους από όλη τη βόρεια Ελλάδα, μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στις 6 όμως το απόγευμα, την ώρα έναρξης της εκδήλωσης, ως δια μαγείας, ήταν όλα έτοιμα και το κοινό άρχισε να συρρέει από το πρώτο κιόλας λεπτό, ασταμάτητα!

Δεν υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες που δεν είδαμε, που δεν κατάφεραν να έρθουν λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν στην πόλη.  Ήταν όλοι εκεί, μαζί μας, σε αυτή τη μοναδική γιορτή που γίνεται για όλους εμάς που αγαπάμε το κρασί, με σεβασμό και εκτίμηση, για όλη την ευχαρίστηση που μας προσφέρει.

Από τον πρώτο πολίτη της Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο, μέχρι τους λιλιπούτειους μικρούς μας φίλους που ήθελαν να ενημερωθούν για το σταφύλι, στο ειδικό για τα παιδιά περίπτερο.

Τελικά, το κάθε κρασί, είναι όντως ένα ταξίδι.  Ένα μοναδικό ίσως ταξίδι, με κατεύθυνση την απόλαυση, κάποιες στιγμές χαλάρωσης και συναισθηματικής ελευθερίας.

Αφετηρία του ταξιδιού, το αμπέλι και τα χέρια που το περιποιούνται, στη συνέχεια το οινοποιείο, οι δεξαμενές, τα βαρέλια, οι φιάλες, υπό την επίβλεψη των οινολόγων και όλων των ανθρώπων που εργάζονται σε ένα οινοποιείο.

Την αγωνία για το αποτέλεσμα τη ζει ο οινοπαραγωγός, αυτός που έχει ονειρευτεί το κάθε «οινικό ταξίδι» και την κάθε ετικέτα του οινοποιείου του.

Αυτό λοιπόν το «ταξίδι» ζήσαμε το Σάββατο στις 22 Σεπτεμβρίου, όλοι εμείς που το διοργανώσαμε, μαζί με 3.500 περίπου άλλους συν-ταξιδιώτες.

Τα περίπτερα των οινοπαραγωγών μας ήταν συνεχώς περιτριγυρισμένα από κόσμο που περίμενε υπομονετικά για να σερβιριστεί και να γευτεί λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους, αφρώδης και επιδορπίου, νέων αλλά και παλαιών εσοδειών.

Οι οινοπαραγωγοί μας, έδωσαν όλοι ανεξαιρέτως το παρόν, είτε πίσω από τον πάγκο, είτε ανάμεσα στο κοινό.  Αυτός εξάλλου είναι ο κύριος λόγος που γίνονται Τα ΒορΟινά σε μία τόσο «ανοιχτή εκδήλωση» για το κοινό, να γνωρίσουν τους οινοπαραγωγούς μας, αλλά και εκείνοι, να γνωρίσουν το κοινό τους και ιδιαιτέρως να ακούσουν τις απόψεις του.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορέιου Ελλάδος», μαζί με τα οινοποιεία μας, που πάντα βρίσκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις δραστηριότητές μας με ποιοτικά εδέσματα..

Ως είθισται, στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και ορισμένα happenings, με εντυπωσιακή συμμετοχή, όπως η γευσιγνωσία της μουσταλευριάς,
ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών οίνων, το παιχνίδι του χαμένου
θησαυρού και δραστηριότητες για παιδιά που είχαν σαν βάση το σταφύλι.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μεσάνυχτα σχεδόν, Τα ΒορΟινά σίγησαν, οι φιάλες άδειασαν, τα τραπέζια των εκθετών μαζεύτηκαν, όπως και το υπόλοιπο υλικό, αφήνοντας –θέλοντας να πιστεύουμε- τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, μαζί με κάποιες επιπρόσθετες γνώσεις για το κρασί του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Ραντεβού του χρόνου πάλι, στα ΒορΟινά 2013!

Στατιστικά στοιχεία εκδήλωσης:

Την εκδήλωση επισκέφθηκαν 3.500 περίπου οινόφιλοι.
Την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, επισκέφθηκαν 2.000 περίπου οινόφιλοι, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση 75% περίπου.
150 επίδοξοι γευσιγνώστες συμμετείχαν στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας 6 διαφορετικών μονοποικιλιακών οίνων, εκ των οποίων 102 παρέδωσαν το σχετικό έντυπο συμπληρωμένο: 90 είχαν από 3 σωστές απαντήσεις και κάτω, 6 από 4 σωστές απαντήσεις, 5 από 5 σωστές απαντήσεις και μόνο 1 βρήκε και τις 6 σωστές απαντήσεις *.
150 παίκτες έλαβαν μέρος στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, κατάφεραν όμως να τερματίσουν μόνο 24 εκ των οποίων μόνο οι 6 συμπλήρωσαν ολόσωστα το σχετικό έντυπο ** .
70 μικροί μας φίλοι και μελλοντικοί οινόφιλοι, έμαθαν για το σταφύλι από το εργαστήρι μαγειρικής και οίνου «Μαρμίτα».
 Από το περίπτερο της μουσταλευριάς, μοιράστηκαν 600 μπολάκια με μουσταλευριά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 2004, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα.  Από τότε διεξάγεται ανελλιπώς, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια λαμβάνει χώρα σε ανοιχτά κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους, Προβλήτα 1 – Λιμάνι).

* – Οι νικητές, δηλαδή όσοι βρήκαν από 4 σωστές απαντήσεις και άνω, κερδίζουν από 6 φιάλες κρασί, από οινοποιεία της Οίνοι Βορείου Ελλάδος.
   – Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει επιπλέον, 1 διανυκτέρευση για 2 άτομα με πρωινό στο ξενοδοχείο «Δημοσθένης, στη Γουμένισσα Κιλκίς.

** – Οι 6 νικητές θα κερδίσουν από 6 φιάλες κρασί, από οινοποιεία της Οίνοι Βορείου Ελλάδος.
   – Ο πρώτος νικητής που θα κληρωθεί από τους 6, θα κερδίσει επιπλέον, 1 διανυκτέρευση για 2 άτομα με πρωινό στο ξενοδοχείο «Δημοσθένης, στη Γουμένισσα Κιλκίς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.