Αρχική Ελλάδα Ο τουρισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Ο τουρισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Letters to the editorΤη περασμένη βδομάδα η ΤΝ έλαβε μια επιστολή τη οποία και παραθέτει.

Εμείς από την ΤΝ παρακαλούμε τους αρμοδίους και τους φορείς να δουν από κοντά το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση και να μην αναγκαστούμε στο τέλος της περιόδου να κλάψουμε απώλειες.

Τι λέει αναλυτικά η επιστολή

κ. Γιαννιώτη, παλιέ μου καθηγητή τι κάνετε;

Ευτυχώς που υπάρχει και το fb και μπορούμε να επικοινωνούμε ακόμη.

Παρακολουθώ την δραστηριότητα σας στον χώρο του τουρισμού και χαίρομαι πολύ γιατί κατά κάποιο τρόπο κινούμαι και εγώ στον ίδιο χώρο.

Έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση δέκα μόλις δωματίων (studio) στο Νυδρί Λευκάδας. Όλα τα χρόνια που έχουμε τα δωμάτια τα δίνουμε μέσω τουριστικών γραφείων σε εταιρίες του εξωτερικού (βλ. Thomson, Falcon παλιότερα, Sunrise, Kosmar και άλλες). Κυρίως σε Άγγλους και Σκανδιναβούς.

Δυστυχώς τα δυο τελευταία χρόνια – ίσως και λόγω κρίσης – τα τουριστικά γραφεία φέρνουν (αντιπροσωπεύουν) εταιρίες από Σκόπια, Τσεχία, Ρουμανία και Σερβία.

Και λέω δυστυχώς γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους λαούς (περισσότερο οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί) είτε δεν έρχονται στο τέλος ή και εάν έρθουν δεν κυκλοφορούν ώστε να αφήσουν χρήματα στην τοπική αγορά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα φίλου μου που έχει εστιατόριο στο Νυδρί μου έλεγε πως μια παρέα Σέρβων του κράταγε το τραπέζι με ένα πιάτο μπάμιες και φασόλια στην μέση. Ακούγεται αστείο αλλά είναι τραγικό.

Πολλές λοιπόν από αυτές τις εταιρίες μας κλείνουν συμβόλαια είτε guarantee είτε allotment (αλλιώς extraτζήδες), αλλά πολλοί συχνά επειδή δεν έχουν κόσμο να στείλουν, εξαφανίζονται χωρίς να μας πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Το χειρότερο είναι, πως την επόμενη season επανεμφανίζονται με νέο όνομα και διεύθυνση.

Φυσικά και δεν γίνεται καν λόγος να κινηθούμε νομικά εναντίον τους.

Επίσης, το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο στην Λευκάδα, αλλά στα περισσότερα τουριστικά μέρη της χώρας.

Και επειδή ο τουρισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο προστασίας όλων μας. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που ανοίγουν τουριστικά γραφεία και επίσης ποιες και τι είναι αυτές οι εταιρίες που φέρνουν στην χώρα.

κ. Γιαννιώτη όπως και εσείς θα γνωρίζετε, η ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι και θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κινήσουν το χρήμα μέσα στην ελληνική αγορά.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο αν κάποιοι σαν και εμάς με δέκα δεκαπέντε δωμάτια χάσουν τα λεφτά τους. Φανταστείτε κάποιον με μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που έχει επενδύσει εκατομμύρια, ξαφνικά να μην του δώσουν τα λεφτά του. Η απόλυτη καταστροφή.

Σας τα λέω όλα αυτά, γιατί βλέπω πως κινείστε στον χώρο του τουρισμού και από ότι φαίνεται γνωρίζετε σημαντικά πρόσωπα. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή έχουν αποροφηθεί πλήρως από τους μικροεπενδυτές με τα μεγαλόπνοα σχέδια. Ο τουρισμός είμαστε όλοι εμείς κ. Γιαννιώτη που έχουμε δέκα, είκοσι, πενήντα δωμάτια. Οι μικρομεσαίοι του χώρου.

Εάν αληθινά νοιάζεστε για τον χώρο, μεταφέρετε σας παρακαλώ την πραγματικότητα της τουριστικής αγοράς με όλες σας τις δυνάμεις. Πείτε σε όσους γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει. Δείξτε την αλήθεια μέσω τoυ Travelling News και όπου μπορώ είμαι στην διάθεση σας να προσφέρω και εγώ.

Είναι σημαντικό επιχειρήσεις σαν τη δικιά μας να παραμένουν βιώσιμες για το σύνολο του τουρισμού.

Η ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι και θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.