Αρχική Εκδηλώσεις Ρόδος: Καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις του τουρισμού

Ρόδος: Καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις του τουρισμού

Καινοτόμες λύσεις χρειάζεται ο κλάδος του τουρισμού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας, εκτιμά ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών γραφείων Ρόδου, κ. Κώστας Γεωργιάδης καθώς κατά κοινή ομολογία ο τουρισμός είναι το κύριο όπλο που μας απέμεινε για να ανακάμψουμε. 

Η ένωση πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή της παρουσία των τουριστικών φορέων, των αρχών και των επιχειρηματιών του κλάδου, δίνοντας το παρόν στο ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ.

Στην εκδήλωση η ένωση τίμησε παράλληλα για την προσφορά τους στον τουρισμό και: 

  • Τον Κο Παύλο Παπαδόπουλο υπεύθυνο του Γραφείου Γενικού Τουρισμού Hellas Tourist Services S.A. 
  • Τον Κο Νικολή Νικολαΐδη, πρόεδρο των Ξενοδοχείων ATLANTICA HOTELS & RESORTS. 
  • Τoν Κο Γεώργιο Σπανό Πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρείας ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε. 
  • Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Ιωάννη Μαχαιρίδη. 
  • Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο Γεώργιο Νικητιάδη. 

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στις δράσεις της ένωσης τη χρονιά που πέρασε επεσήμανε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του οικονομικού μαρασμού και ζήτησε να δοθούν άμεσες λύσεις στα τοπικά προβλήματα για να μη γίνουμε…ευκαιριακός τουριστικός προορισμός. Ιδιαίτερη μέριμνα ζήτησε μάλιστα να υπάρξει για το αεροδρόμιο και το λιμάνι μας ως πύλες εισόδου-εξόδου. 

Αναλυτικά κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτόρων Ρόδου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το προσωπικό τους που συνέβαλαν στην επιτυχία του δύσκολου έργου για την εξυπηρέτηση των τουριστών μας. 

Ευχαριστούμε την Πολιτική Ηγεσία, τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο. Ευχαριστούμε τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, για την συμβολή τους στην Ασφάλεια της περιοχή μας. Το Λιμεναρχείο, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Τελωνείο και τον Έλεγχο Διαβατηρίων. Ευχαριστούμε ακόμα τα Μ.Μ.Ε. και τους Δημοσιογράφους για την προβολή της Ρόδου. Επίσης το Εργατικό Κέντρο, και την Επιθεώρηση Εργασίας, για την συμβολή τους στην εργασιακή ειρήνη. 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το προσωπικό των Τουριστικών Γραφείων, τους οδηγούς των Τουριστικών Λεωφορείων, την Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, τους ξεναγούς μας, τους Ξενοδόχους, τους Διευθυντές και το προσωπικό των Ξενοδοχείων, τον ΠΡΟΤΟΥΡ, τον Ε.Ο.Τ. Δωδεκανήσου, το Γραφείο Συγκοινωνιών, το Ε.Β.Ε.Δ. 

Όλοι μαζί, το 2011, εξυπηρετήσαμε 3.105.741 τουρίστες και επιβάτες που επισκέφθηκαν το νησί μας. Σε συνεργασία με τον PROTOUR, και την Περιφέρεια και τον ΕΟΤ συμμετείχαμε σε 23 Εκθέσεις, με τα μέλη μας να δαπανούν περί τις ευρώ 800.000 για συμμετοχή, και φιλοξενίες. 

Μέσω της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχει η Ένωση μας, προωθήσαμε λύσεις σε προβλήματα του κλάδου μας και της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας. 

Συνεχίσαμε το κτίσιμο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τα συνεργαζόμενα με μας σωματεία ξεναγών, οδηγών πούλμαν, και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων (ΤΕΟΜ). για την επίτευξη απρόσκοπτης εργασιακής ειρήνης. 

Σε συναντήσεις με τις Ροδιακές Αρχές προωθήσαμε προτάσεις για επίλυση προβλημάτων του Τουριστικού κλάδου. 

Παρ’ όλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, στο Αεροδρόμιο της Ρόδου αφίχθησαν 2.065.741 επιβάτες εκ των οποίων 1.735.164 με πτήσεις εξωτερικού, έναντι 1.803.322 του 2010 εκ των οποίων 1.433.533 με πτήσεις εξωτερικού αύξηση 21,04% στις αφίξεις εξωτερικού και 14,50% συνολικά, ο μικρότερος δείκτης επί του συνόλου των αφίξεων οφείλεται στην μειωμένη κίνηση επιβατών εσωτερικού. 

Στο Λιμάνι αφίχθησαν περίπου 1.040.000 επιβάτες Κρουαζιεροπλοίων, ημερόπλοιων, θαλαμηγών και επιβατικών πλοίων, έναντι 949.009 του 2010. Εξ αυτών οι 588.171 με 532 κρουαζιερόπλοια έναντι 565.786 με 539 Κρουαζιερόπλοια το 2010, αύξηση 3,95% σε επιβάτες και μείωση 1,3% σε προσεγγίσεις. 

Οι λόγοι μείωσης των προσεγγίσεων πολλοί, όπως αύξηση μεγέθους πλοίων, έλλειψη υποδομών, ακριβό κόστος παροχής λιμενικών και λοιπών υπηρεσιών, απουσία Οργανωτικού Σχεδίου προώθησης, απουσία εντύπων προβολής για το λιμάνι, απουσία συμμετοχής σε προωθητικές εκδηλώσεις και ειδικές εκθέσεις, όπως η Seatrade Med, απουσία ολοκληρωμένης εικόνας του λιμανιού της Ρόδου για τις υπηρεσίες που προσφέρει, σε συνδυασμό και με την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού ιστού της περιοχής, θέματα τα οποία στοχεύουμε να συζητήσουμε εκτενέστερα με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. 

Πρόσφατα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης μερικών εκ των παραπάνω προβλημάτων, με πρωτοβουλία και της Ένωσης μας, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, με επιμέλεια του ΠΡΟΤΟΥΡ, του Λιμενικού Ταμείου, και της εταιρείας Συμβούλων Τουριστικών Λιμένων ΕΝΛΙΜΕΝΑ, εκτυπώθηκε το εις χείρας σας 16σέλιδο πληροφοριακό έντυπο που αφορά το λιμάνι, και προορίζεται για επαγγελματίες του κλάδου της κρουαζιέρας, και για εξειδικευμένες εκθέσεις θαλάσσιου τουρισμού. 

Επίσης θα πάρουμε μέρος στην έκθεση Seatrade Med της Μασσαλίας 27-29 Νοεμβρίου του 2012, με ειδικό περίπτερο. 

Συνολικά το 2011 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι περί τις 3.105.741 τουρίστες και επιβάτες έναντι 2.752.298 του 2010, ήτοι συνολικά αύξηση 12,85%. 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, γίνομαι φορτικός επαναλαμβάνοντας τον πρωτεύοντα ρόλο των Τουριστικών Γραφείων στην ανάπτυξη του Τουρισμού της Ελλάδος και ειδικά της Ρόδου. 

Η προσφορά τους πρέπει να κατανοηθεί από τους εκάστοτε διοικούντες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ώστε τα δίκαια αιτήματα μας να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής και κατανόησης, ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση, οι απανωτές αυξήσεις του ήδη υψηλού ΦΠΑ και φόρων, και οι εξωγενείς πιέσεις μείωσης τιμών παροχής υπηρεσιών, μας έχει επηρεάσει τόσο πολύ, ώστε ο κλάδος να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικού μαρασμού. 

Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε η πρόταση μας για μείωση του ΦΠΑ και για τις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν το 50% του τουριστικού πακέτου. 

Οι τουριστικοί πράκτορες, ως πρωτεργάτες της τουριστικής βιομηχανίας, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των TOUR OPERATORS και της τοπικής οικονομικής κοινωνίας, και αποδέκτες των κρίσεων των τουριστών. Διαφημίζουν τον τόπο μας, και φροντίζουν να διατηρούν υψηλό το επίπεδο υπηρεσιών. 

Είναι υπεύθυνοι για την διακίνηση των τουριστών, για την επίλυση προβλημάτων, και έναντι του Νόμου. Γενικά είναι οι πρώτοι δέκτες και δημιουργοί της ντόπιας τουριστικής βιομηχανίας. Δεν ζητάμε πολλά από την πολιτεία, μόνο την βοήθεια της, ώστε να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. 

Ο διεθνής ανταγωνισμός σε πολλές περιπτώσεις μας έχει προσπεράσει. Ας μην ξεχνάμε ότι, η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς και χρήζει άμεσης ανταπόκρισης. 

Η επίλυση προβλημάτων όπως το ενεργειακό, οι ήπιες μορφές ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος, η καθαριότητα, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο, η Μαρίνα, το Αεροδρόμιο, το terminal στο Λιμάνι, η αξιοποίηση του Golf Αφάντου, η εποχικότητα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον τουρίστα, η επανίδρυση της σχολής ξεναγών, το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών της ΑΣΤΕΡ, τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων, είναι μερικά από τα θέματα που επηρεάζουν όχι μόνο την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας, αλλά και τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των κατοίκων, και αναμένουν άμεση λύση. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας ευκαιριακός τουριστικός προορισμός, εξαρτώμενος από την αποσταθεροποίηση των γειτονικών μας ανταγωνιστικών προορισμών, και το λιμάνι μας Λιμάνι ρότας κρουαζιεροπλοίων αντί για λιμάνι προορισμού. 

Οι πύλες εισόδου στο νησί μας, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Στο αεροδρόμιο, το κυκλοφοριακό σε περιόδους αιχμής παραμένει άλυτο, το παλαιό κτίριο, έχει ανάγκη επισκευών και βελτιώσεων, και το πρόβλημα της στάθμευσης Ι.Χ. και τουριστικών λεωφορείων συνεχίζει να υφίσταται. Σε ότι αφορά το λιμάνι, παρά τις βελτιώσεις σε έργα και οργανωτικό επίπεδο, που έχουν γίνει, υπολείπονται ακόμα πολλά, ώστε το λιμάνι μας να αποκτήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να καθιερωθεί ως Home Port κρουαζιεροπλοίων. 

Η ολική άρση του Καποτάζ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, είναι μία χρυσή ευκαιρία για την Ρόδο, όχι μόνο για να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά και οικονομικά, αλλά και για να επιμηκυνθεί η τουριστική της περίοδος, διότι έχει τις βασικές προϋποθέσεις για Home Porting. Παρήγορο σημείο αποτελεί η δρομολόγηση του νέου Terminal του τουριστικού λιμένος το 2012. 

Βήματα προς την σωστή κατεύθυνση έχουν γίνει τελευταία, αλλά με αργούς ρυθμούς, ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις. Γι αυτό είναι απαίτηση, όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά και όλων των Ροδίων, η πολιτική ηγεσία, ανεξαρτήτου ιδεολογίας, να παρακάμψει την γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, να συνεργασθεί με ιδιωτικούς φορείς, για γρήγορες λύσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομών, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ντόπιας και εθνικής τουριστικής βιομηχανίας, ώστε να μην βιόσουμε στο μέλλον μαρασμό με τις όποιες αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι το κύριο όπλο που μας έμεινε για να ανακάμψουμε είναι ο Τουρισμός. 

Η πορεία του Τουρισμού το 2011, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Το 2012, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητος, δεν είμαστε σίγουροι τι μας επιφυλάσσει. 

Πιστεύουμε όμως ότι αν προχωρήσουμε σε καινοτόμες λύσεις, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να καρπωθούμε και εμείς ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής πίτας». 

Πηγή: ΞΕΕ – Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.