Αρχική Επικαιρότητα Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ). για την τεκμηρίωση των θέσεών της δημιουργεί...

Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ). για την τεκμηρίωση των θέσεών της δημιουργεί η ΕΣΕΕ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η πρώτη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ).

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου: από την πλευρά της ΕΣΕΕ ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Καρανίκας και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κωστής Χαντζαρίδης- ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΣΕ κ. Πάνος Μπίτρος και οι πρώην πρόεδροι της ΕΣΕΕ κ.κ Δημήτρης Αρμενάκης και Χρήστος Φώλιας- οι καθηγητές κκ Νίκος Θεοχαράκης, Ιωσήφ Χασσίδ, Ίων Σαγιάς, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Δημήτρης Τζουγανάτος, Απόστολος Δεδουσόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ κα Βάλια Αρανίτου- δε κατόρθωσαν να παρευρεθούν οι κκ Θεόδωρος Βάρδας, Χρήστος Γκόρτσος και Δημήτριος Καψάλης. Μεταξύ άλλων, έγινε μία αποτίμηση της τελευταίας Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων που έχει υλοποιήσει το ΙΝ.ΕΜ.Υ, ενώ διατυπώθηκαν και κάποιες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Όλοι οι παλαιοί Πρόεδροι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη η συνδικαλιστική παρέμβαση του φορέα να συνδέεται από την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση των θέσεων που κατατίθενται, ανάγκη που έρχεται να καλύψει η λειτουργία του Ινστιτούτου. Η δράση του ΙΝ.ΕΜ.Υ θα κινηθεί, μέσα στο επόμενο διάστημα, γύρω από τους ακόλουθους πυλώνες: παρακολούθηση των μακροοικονομικών μεγεθών και των στοιχείων της απασχόλησης, διεξαγωγή ερευνών συγκυρίας σε εμπόρους και καταναλωτές, επεξεργασία ζητημάτων εμπορικής χωροταξίας, παρακολούθηση θεμάτων λειτουργίας εμπορικών επιχειρήσεων και θεσμικών προβλημάτων που σχετίζονται με το εμπόριο και τέλος, συγκρότηση και διαχείριση του αρχείου της ΕΣΕΕ. Στη συνέχεια, όλοι οι επιστήμονες – μέλη του Συμβουλίου κατέθεσαν μία σειρά από πρωτότυπες προτάσεις για τη λειτουργία του Ινστιτούτου και χάραξαν τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

Επίσης, τέθηκαν υπό συζήτηση προτάσεις σχετικά με τη διασύνδεση του ΙΝ.ΕΜ.Υ με άλλα αντίστοιχα και υψηλού κύρους Ινστιτούτα του εξωτερικού, την επίτευξη της μέγιστης δυνατής διάχυσης των εμπειρικών ευρημάτων του Ινστιτούτου προς τον Τύπο, την Κυβέρνηση, τα μέλη της ΕΣΕΕ και ουσιαστικά ολόκληρη την κοινωνία, τη χρησιμοποίηση όλων των επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών για την υποστήριξη της έρευνας (π.χ. GIS), την ανάγκη δημιουργίας θεματολογίας από την ΕΣΕΕ, την καταγραφή στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό που προκαλούνται από παρεμβάσεις του κράτους, την άμεση διενέργεια της Εθνικής Απογραφής Εμπορίου και τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων ώστε αφενός τα στατιστικά δεδομένα να είναι πάντοτε επίκαιρα και αφετέρου τα θέματα που θα πραγματεύεται το Ινστιτούτο να αγγίζουν, πέρα από το εμπόριο, και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.