Αρχική Εκδηλώσεις 13 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών

13 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών

Εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών 2011 Ως Διεθνής Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο η 13η Οκτωβρίου, με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα – τσουνάμι.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE, εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών για τις φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα τον μεγάλο σεισμικό κίνδυνο, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων από 10 έως 20 Οκτωβρίου 2011.
Όπως είναι γνωστό  Eλλάδα είναι η πλέον σεισμογενείς χώρα στην Ευρώπη και στην περιοχή του Αιγαίου εκλύεται το 70% του συνόλου της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πολίτες που ζουν είτε σε σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατολισθήσεων, είτε σε κοιλάδες ποταμών που περιοδικά αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν τρόπους ώστε να μην πανικοβάλλονται την ώρα του κινδύνου αλλά με ψυχραιμία να μπορούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ζωή, την σωματική τους ακεραιότητα και την περιουσία τους.  
Η διακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της Διεθνούς Στρατηγικής Μείωσης Καταστροφών (ISDR) με στόχο την παρότρυνση όλων μας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών προγραμματίζονται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις από παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, σχολεία και δίκτυα νέων, καθηγητές, δασκάλους και γενικότερα εκπαιδευτικές, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού της
Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών 2011
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών 2011  προετοίμασε ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από 10 έως 20 Οκτωβρίου 2011 με θέμα «Σεισμοί : Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σεισμικό κίνδυνο».
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των πολιτών και ειδικότερα των νέων σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο, η ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη και προετοιμασία από τους σεισμούς.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:
Παρουσίαση και Διάλεξη με θέμα «ΣΕΙΣΜΟΙ – Η Γη σε κίνηση: Ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας»
Ξενάγηση και ενημέρωση στην περιοδική έκθεση «Σεισμοί και σεισμικός κίνδυνος στο Βόρειο Αιγαίο» και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς
Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
Εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας
Προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «Μάρτιος 2011: Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, e-mail:  HYPERLINK “mailto:lesvospf@otenet.gr” lesvospf@otenet.gr,  HYPERLINK “http://www.lesvosmuseum.gr” www.lesvosmuseum.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.