Αρχική Αρχαιολογία Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Μουσείο Getty &...

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Μουσείο Getty & επαναπατρισμός δύο αρχαιοτήτων

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου J. Paul Getty  James GunoΟ Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου J. Paul Getty, James Guno, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο εξασφαλίζει ένα σαφές και θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών μεταξύ του ΥΠΠΟΤ και του Μουσείου J. Paul Getty. Σκοπός της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η συστηματική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και η δέσμευση για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
«Είμαι ευτυχής που έχω την ευκαιρία να συνυπογράψω με τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο ενισχύει την ήδη άριστη σχέση μας με το υπουργείο. Το Μνημόνιο, είναι συνεπές στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία και την πολιτική εξαγορών του Μουσείου Getty και ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας για την επίλυση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Το Getty έχει δεσμευθεί για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το Μνημόνιο με την Ελλάδα αποτελεί πρόοδο για την προσπάθειά μας», δήλωσε ο James Guno μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
«Η συμφωνία με το μουσείο Getty, συνιστά θεμέλιο για την ανάπτυξη διαρκούς και εξαιρετικής συνεργασίας με ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη, από πλευράς της χώρας μας, πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών στο πεδίο του Πολιτισμού και της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για εμάς επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος: η διαρκής παρουσία της Ελλάδας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία, σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κέντρο πολλών εξελίξεων και της διεθνούς βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης. Είναι επίσης πολύ θετικό, ότι αυτή η συμφωνία επισφραγίζεται με τον επαναπατρισμό στη χώρα μας δύο εξαιρετικά σημαντικών αρχαιοτήτων, η οποία προήλθε μέσα από εποικοδομητικές, συστηματικές και εντατικές διαπραγματεύσεις.», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
«Συνέχεια του διαλόγου που έχει αναπτύξει το Getty με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού», χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου David Bomford, συνεχίζοντας: «η συμφωνία αυτή μας προσφέρει ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας με την Ελλάδα, και τον επόμενο μήνα που θα βρεθούμε στην Αθήνα, θα συναντηθούμε με τους έλληνες συναδέλφους μας για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για μελλοντικές συνεργασίες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε οι επισκέπτες του Getty να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.».
Ως έμπρακτη απόδειξη της έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις ανάμεσα στο Μουσείο J. Paul Getty, το οποίο πλέον λειτουργεί με αναθεωρημένο πλαίσιο αρχών, και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου για τον επαναπατρισμό στην χώρα μας δύο πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και για μία ενεπίγραφη στήλη.
Α. Τα τμήματα του επιτύμβιου αναγλύφου (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 73.ΑΑ.115) συνανήκουν με το θραύσμα αριθμ. 1168, το οποίο ανήκει στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα. Η ταύτιση των θραυσμάτων επισημάνθηκε ήδη το 1975. Στo επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη εμπρός της που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Το ανάγλυφο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π. Χ
Β. Η ενεπίγραφη στήλη (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 79.ΑΑ.113), φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συζητά τον δανεισμό στο Μουσείο Getty μιας ελληνικής επιγραφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.