Αρχική Πολιτισμός Υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες στη Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες στη Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα  και αντίκες στη Παλιά Πόλη της ΚυπαρισσίαςΜοναδικό στην Ελλάδα το Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων που διοργανώνεται στη παληά πόλη ητς Κυπαρισσίας, από 4-9, Αυγούστου, 2011, στο μεγάλο καλντερίμι.

Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα  και αντίκες οργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από το Δήμο Κυπαρισσίας και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». Για 7η συνεχή χρονιά το Μεγάλο Καλντερίμι θα ζωντανέψει, θυμίζοντας το παλιό Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια.
Το παζάρι λειτουργεί από το 2005  και είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην  Ιταλία, και ο Δήμος παρέχει όλο το set up και τα facilities που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας»  παρέχει όλη την οργάνωση και την επικοινωνία και έχει καταστήσει το παζάρι ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας αφού η εμβέλειά του είναι  πανελλαδική  και όχι τοπική. Ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια το παζάρι έχει καθιερωθεί στο Πανελλήνιο και σε 10.000 για το 2010 εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών του παζαριού. Οι χιλιάδες επισκέπτες που ανεβοκατεβαίνουν  όλη μέρα το καλντερίμι θα δώσουν και φέτος χρώμα μαζί με την αμέτρητη πραμάτεια των παλαιοπωλών που θα απλωθεί πάνω στο υπέροχο καλντερίμι, πραγματικό έργο τέχνης.
Η Κυπαρισσία, που έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα π.Χ. αφού αναφέρεται από τον Όμηρο για συνεισφορά πλοίων στον πόλεμο της Τροίας, αναπτύσσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, που είναι κηρυγμένη από το ΥΠ.ΠΟ ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος. Αυτό τον σημαντικό τόπο θέλουν οι οργανωτές του παζαριού να αναδείξουν, αλλά και να τον κάνουν γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την ιστορική σημασία, τη μοναδικότητά, την απαράμιλλη ομορφιά του και την εξαίσια θέση του, τα οποία  αναδεικνύονται μόλις περπατήσει  κάποιος στη Παληά Πόλη και ανέβει να αγναντέψει από το Κάστρο όλη τη πόλη και τη γύρω περιοχή. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) που σώζεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, το Σταυροπάζαρο και  λόγω της ιστορικότητας του και του  μεγέθους του (30 μέτρα πλάτος) αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διεξαγωγή το παζαριού.

Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων και όχι μόνο στα 26 περίπτερα του παζαριού  υπάρχουν παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού,  αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα.

Έξι ολόκληρες ημέρες οι επισκέπτες θα θαυμάσουν το περίτεχνο μεγάλο καλντερίμι, τα παλιά αντικείμενα και τις αντίκες και θα απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα που αναδύει το καταπληκτικό set up, τα εμπορεύματα, το ατέλειωτο πήγαινε – έλα του κόσμου και ιδιαίτερα τα βράδια που είναι μαγικά.
Παράλληλα με το παζάρι, όπως κάθε καλοκαίρι, το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» διοργανώνει 3ημερη γευσιγνωσία των Τριφυλιακών Οίνων στο διπλανό καταπράσινο Δημοτικό Κήπο.
Εκεί οι μύστες του κρασιού δίνουν το καθημερινό τους ραντεβού δοκιμάζοντας τα υπέροχα κρασιά του Τριφυλιακού αμπελώνα και συζητώντας με τους επώνυμους Τριφυλίους οινοπαραγωγούς.

Μαζί με τη γευσιγνωσία των κρασιών, στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες θα δούν, παλιές φωτογραφίες που εκθέτει ο Βασίλης  Ματσινόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και Πρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Κυπαρισσίων «Αγία Τριάδα».   

Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού  είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Χορηγός επικοινωνίας του παζαριού είναι η ΕΡΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.