Αρχική Μουσεία Επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, οι δύο Κούροι

Επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, οι δύο Κούροι

Επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, οι δύο ΚούροιΟ Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παρέδωσε τη Τρίτη 16, Αυγούστου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, τους δύο Κούρους, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί με παράνομο τρόπο από την Κλένια Κορινθίας.
Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής.
Στις 18 Μαΐου 2010 οι Κούροι παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τρεις μέρες μετά, αμέσως μόλις υποδείχθηκε το σημείο εύρεσης από τους αρχαιοκάπηλους, η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε εκτεταμένο νεκροταφείο που αναπτύσσεται εκατέρωθεν αρχαίας οδού και χρονολογείται στον 6ο , 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.
Κατά την έρευνα αυτή ήλθαν στο φως ελλείποντα μέλη των αγαλμάτων (οι δεξιές κνήμες των Κούρων, τμήμα ενός πέλματος και της πλίνθου του και τμήματα της κόμης) και έτσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόρθωσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη που προκάλεσε η λαθρανασκαφή.
Η επιστροφή των Κούρων στην γενέθλια γη και η έκθεσή τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου εξασφαλίζει την αντιμετώπισή τους όχι ως προϊόντα λαθρανασκαφής και μεμονωμένα μουσειακά αντικείμενα, αλλά ως αρχαία έργα τέχνης σε στενή συνάφεια με τα ανασκαφικά συνευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του αρχαίου νεκροταφείου, όπως οι πώρινες σαρκοφάγοι των νεκρών στη μνήμη των οποίων στήθηκαν τα αγάλματα αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.