Αρχική General Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας

Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας

ikariaΤο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών και μελών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας που κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Τους φοιτητές συνόδεψαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητής Χαράλαμπος Μπανιωτόπουλος και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών, Καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγιάννη.

Η παρουσίαση και η ξενάγηση στο Έργο έγινε από εκπροσώπους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Αναδόχου Εταιρίας οι οποίοι τόνισαν την πρωτοτυπία του τεχνικού αυτού έργου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του νησιού. Χαιρετισμό και παρουσίαση του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος του νησιού απεύθυνε και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χ. Σταυρινάδης.
Το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και κάτω Προεσπέρα του Δήμου Ραχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Είναι καινοτόμο τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει δύο τύπους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (υδατόπτωση, αιολική ενέργεια). Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς που μέσω δύο δεξαμενών (συνολικού όγκου 160.000m3) εκμεταλλεύονται ανακυκλώνοντας το νερό του Φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο που τροφοδοτεί με ρεύμα τα αντλητικά συγκροτήματα που εξασφαλίζουν τον κύκλο του νερού.
Το έργο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και το σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του. Αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του, μετατρέποντας την Ικαρία στο πρώτο νησί με τόσο μεγάλο ποσοστό ενεργειακής αυτονομίας. Η επιτυχία του έργου θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.