Αρχική General Ημέρα περιβάλλοντος

Ημέρα περιβάλλοντος

Πολιτιστικό Πάρκο, στα Μεσόγεια, όπου εδρεύει το Μουσείο Ελληνικής ΛαογραφίαςΤο “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” και ο Μη Κερδοσκοπικός φορέας Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Αγαθών “ΤΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ”, τιμούν και εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μια σειρά από Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Ε υ α ι σ θ η τ ο π ο ί η σ η ς .

Σας καλούν όλους λοιπόν, μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 5 Ιουνίου από τις 10:00 π.μ. μέχρι την Δύση του ηλίου στον καταλληλότερο χώρο για τον εορτασμό του Περιβάλλοντος, στο “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ”!

Ιδιαίτερη μέριμνά μας είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων ως προς την φιλική, διαρκή και υγιή εκμετάλλευση των στοιχείων της φύσης, όπως του αέρα και του νερού, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των καθημερινών και κυρίως των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου.

Η είσοδος στο “ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ” είναι Ε Λ Ε Υ Θ Ε Υ Ρ Η κατά την διάρκεια όλης της ημέρας, αλλά και στο “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” η είσοδος είναι δ ω ρ ε ά ν είναι από τις 10:00 π.μ. έως και τις 15.00 μ.μ.

Περιηγηθείτε λοιπόν στα στενά δρομάκια του Μουσείου, που είναι διαμορφωμένο σαν ένα μικρό χωριουδάκι, με τους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τους σιτοβολώνες,
αλλά και τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία, τις στροφιλιές, τα πατητήρια, τα αλώνια, τον εντυπωσιακό νερόμυλο, μα και την πλατεία των παλιών επαγγελματιών που ανοίγουν κάθε μέρα τα μαγαζιά τους.

Απολαύστε τον διαφορετικό σας περίπατο σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και ελάτε σε επαφή με τους μοναδικούς τρόπους που ο άνθρωπος μπορεί να φροντίσει το περιβάλλον αλλά και να ωφελήσει τον εαυτό του.

Στην ιστοσελίδα του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ” www.politistikoparko.gr, έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του “Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας” και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τ.μ. μέσα στην φύση

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων:

Καθ’ολη την διάρκεια της ημέρας στις εγκαταστάσεις του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ” θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα το Περιβάλλον:

– θεατρικά δρώμενα

– έκθεση βιολογικών προϊόντων

– έκθεση παραδοσιακών προϊόντων

– παρουσιάσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας

– παρουσιάσεις βιβλίων

– έκθεση οικολογικών παιχνιδιών

…και πολλά άλλα ενδιαφέροντα!

Εκτός αυτών, ειδικά το “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” διοργανώνει τα Βραβευμένα Βιωματικά Προγράμματα

“ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ” και ” Τότε που οι μύλοι..άλεθαν” ως εξής:

11:00 π.μ – 12.15 μ.μ: Βιωματική Δραστηριότητα “ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ”

12:30 μ.μ – 13:45 μ.μ: Βιωματική Δραστηριότητα ” Τότε που οι μύλοι ..άλεθαν”

Τα δημοφιλέστατα Βιωματικά Προγράμματα “ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ”

και “Τότε που οι μύλοι ..άλεθαν” εντάσσονται στα Διεθνώς Αναγνωρισμένα και Βραβευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και διοργανώνονται για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος!

Κόστος Συμμετοχής σε μία από τις Βιωματικές Δραστηριότητες: 12€ για τα παιδιά και 7€ για τους γονείς
Κόστος Συμμετοχής και στις δύο Βιωματικές Δραστηριότητες: 18€ για τα παιδιά και 7€ για τους γονείς

Απαραίτητη η κράτηση.

Συγκεκριμένα:

ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ

Η κυψέλη είναι γυάλινη!
Μέσα σ’ αυτήν χιλιάδες μέλισσες κατάλαβαν πως μπήκε η άνοιξη, πως τώρα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα να φέρουν νερό, να συλλέξουν γύρη, να δροσίσουν λίγο τα κελιά,
να παράγουν μέλι, να δημιουργήσουν πρόπολη, να φτιάξουν βασιλικό πολτό, να ταΐσουν στο στόμα τη Βασίλισσα και να φροντίσουν για τα μωρά.
Όμως κατάλαβαν και κάτι άλλο. Πως έξω από το γυάλινο σπίτι τους, δεκάδες παιδιά γεμάτα περιέργεια τις παρακολουθούν διψώντας να μάθουν τα πάντα γύρω από την κοινωνία των μελισσών, πριν ξεκινήσουν κι εκείνα το κάπνισμα της κυψέλης, την απόξεση του κεριού από την κηρήθρα και το γύρισμα του μελιτοεξαγωγέα ώσπου να τρέξει διάφανο και λαμπερό το μέλι!

Σ π ο υ δ α ι ό τ α τ η η ύπαρξη της μέλισσας στην φύση αφού συνιστά τον βασικότερο κρίκο για την ανθοφορία όλων των φυτών μέσω της επικονίασης, δηλαδή της γονιμοποίησης των λουλουδιών, των δέντρων και γενικότερα της χλωρίδας.

Σπουδαιότατος, επομένως, ο ρόλος της, μιας και μέσω της χλωρίδας συντηρείται και εξελίσσεται και η πανίδα.

“Τότε που οι μύλοι ..άλεθαν”

Το κατάξανθο σιτάρι και κριθάρι στους βιολογικούς σιτοβολώνες καθώς και το λυγερόκορμο καλαμπόκι, μεγαλώνουν υπομονετικά, δένουν και ομορφαίνουν μέρα με την ημέρα, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους που θα τα μελετήσουν και θα λάβουν γνώση για το πώς οι άνθρωποι τα καλλιεργούσαν κάποτε με μόχθο, αφού ήταν για χιλιάδες χρόνια τα κύρια στοιχεία της διατροφής τους.

Μετά τον κοπιαστικό θερισμό με ”δρεπάνια” και ”λελέκια”, πρέπει όλοι να παροτρύνουμε τα αλογάκια να αλωνίσουν, γυρίζοντας γύρω γύρω μέχρι να “πέσει” ο καρπός ολόφρεσκος,
ενώ ο άνεμος θα μας βοηθήσει να “λιχνίσουμε” και έτσι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το πολύτιμο σιτάρι.

Μα να! Η μεγάλη στιγμή ήρθε και το τρεχούμενο ορμητικό νερό πέφτει ήδη από ψηλά πάνω στην ολοστρόγγυλη ”φτερωτή” ενός εντυπωσιακού α υ θ ε ν τ ι κ ο ύ ν ε ρ ό μ υ λ ο υ!

Έτσι, δίνει κίνηση στη μία από τις δύο μεγάλες και βαριές φρεσκοακονισμένες μυλόπετρες, που περιμένουν το “γέννημα” να το αλέσουν για να βγει το τόσο χρήσιμο για τη διατροφή μας αλεύρι.

Μικροί και μεγάλοι, εκστατικοί μπροστά στην αστείρευτη εφευρετικότητα του ανθρώπου μα και στην απαραίτητη επικουρία και δύναμη του νερού, μαθαίνουν τα πάντα για τη λειτουργία, την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των παραδοσιακών νερόμυλων.

Όμως κι εμείς δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια!

Θα γυρίσουμε με κόπο τους οικιακούς πέτρινους ”χερόμυλους”, θα νιώσουμε τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων και θα αλέσουμε τα αγνά δημητριακά και με αυτόν τον τρόπο.
Με προσμονή βλέπουμε σιγά σιγά τα μικρά αυτά σποράκια να μετατρέπονται σε αφράτο αλεύρι.
Αλεύρι, το οποίο έχοντας τα μανίκια σηκωμένα, θα ζυμώσουμε για να φτιάξουμε ψωμί!
Μέχρι να ζυμωθεί το ψωμί, ο μεγάλος π α ρ α δ ο σ ι α κ ό ς ξ υ λ ό φ ο υ ρ ν ο ς έχει “φάει” τα ξύλα κι έχει “κάψει” όσο πρέπει για να το ψήσει.
Μόλις βγει ζεστό ζεστό, όλοι όσοι δούλεψαν, δικαιούνται ένα κομμάτι από τον κόπο τους…

Οι Δραστηριότητες του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ” τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χορηγός Επικοινωνίας: ΔΙΕΣΗ 101,3
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770
fax: (0030) 22990 – 47031
E-mail: wellcome@politistikoparko.gr
www.politistikoparko.gr

Σημ. 1: Το ”Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” όπως και το ”ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ” δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι’ αυτά σε όλη του την έκταση.

Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) καθώς επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.