Αρχική General Υψηλά τα Επιτόκια Δανεισμού Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Πυρόπληκτων Νομών

Υψηλά τα Επιτόκια Δανεισμού Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Πυρόπληκτων Νομών

λακωνια καμμεναΕπιστολή πρός το Υπουργείο Οικονομικών με Θέμα: Επιτόκια Δανεισμού Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Πυρόπληκτων Νομών απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, η οποία συγκεκριμένα αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η τότε Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων νομών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η βούληση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70%, πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128.
Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 4,5%, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,5%.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως αντιλαμβάνεστε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών που είχαν την ατυχία να δανειστούν,
α)    κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις τοπικές οικονομίες,
β)    επλήγησαν από τη γενικότερη βαθειά οικονομική ύφεση,
γ)    και σήμερα καλούνται -σε περιβάλλον ανύπαρκτης ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών- να πληρώσουν επιτόκια της τάξεως του 8,5%, που όχι μόνο ως ευνοϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν (πράγμα που επιθυμούσε ο νομοθέτης) αλλά πολλές φορές είναι υψηλότερα και απ’ αυτά της αγοράς.

Πρότασή μας λοιπόν είναι η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Κράτος, αφού όπως γνωρίζετε τα επιτόκια των πυροδανείων επιδοτούνται με 50% δημοσία δαπάνη.
Με τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την πρόταση μας , σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ξενοδοχειακές Ενώσεις Πυρόπληκτων Νομών
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Ε. Πολλάλης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Πίνακας Αποδεκτών
Υφυπουργός Οικονομικών – Δημήτριος Κουσελάς
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου – Πέτρος Τατούλης
Βουλευτής Αρκαδίας – Ανδρέας Λυκουρέντζος
Βουλευτής Αρκαδίας – Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Βουλευτής Λακωνίας – Λεωνίδας Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας – Γρηγόρης Αποστολάκος
Βουλευτής Λακωνίας – Αθανάσιος Δαβάκης
Βουλευτής Μεσσηνίας – Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής Μεσσηνίας – Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας – Ιωάννης Λαμπρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.