Αρχική Culture Στη Κέρκυρα, το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Στη Κέρκυρα, το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

chessΜια μοναδική, σε παγκόσμιο επίπεδο εκδήλωση, το  1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πανέμορφη Κέρκυρα από 18 – 27 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Marbella, υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων. To Φεστιβάλ διοργανώνει η εταιρία Artifex και υπόσχεται να αποτελέσει ένα αξέχαστο πολυπολιτισμικό σκακιστικό γεγονός, που συνδυάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα σκακιστικών αγώνων με σημαντικά έπαθλα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διασκέδαση και διακοπές υψηλού επιπέδου.
Ομιλίες με συζήτηση, σεμινάρια, βραδιές θερινού κινηματογράφου, ολοήμερη τουριστική περιήγηση του νησιού, συναυλίες, θεματικές βραδιές, ειδικά θεματικά δείπνα, όπως Κινεζικό, Αρχαίο Ελληνικό και Σκακιστικό, συνθέτουν ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό και συναρπαστικό.
Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις για τα συνοδά μέλη, όπως εργαστήρια τοπικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, μαθήματα χορού, μαθήματα μπριτζ και πολλές άλλες δραστηριότητες. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του σκακιού, να παίξουν συναρπαστικά παιχνίδια στον παιδότοπο και στην πισίνα, να διαγωνιστούν αλλά και να δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους διασκεδάζοντας.

«Το σκάκι είναι μια αλληγορική απεικόνιση του κόσμου στο σύνολό του, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, καθώς και του κοινωνικού και πολιτισμικού πεδίου όπου αναπτύσσονται οι ατομικές και συλλογικές δυνατότητες. Είναι ο βασιλιάς των παιχνιδιών, και οι αρετές που αναπτύσσει είναι αυτές ακριβώς που μας χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ: γενναιότητα, ευγένεια, μαχητικότητα, ακρίβεια, αναλυτική και συνθετική σκέψη, στρατηγική και σχεδιασμός, αρμονία και ρυθμός, ενεργητικότητα, αγάπη για την ομορφιά και την καθαρότητα της έκφρασης. Σε μια παρτίδα σκακιού δεν μπορείς να κρυφτείς ή να χρησιμοποιήσεις αθέμιτα μέσα: παίρνεις αυτό που δίνεις και ανάλογα με αυτό που είσαι. Το σκάκι είναι μια “παιγνιώδης” εκπαίδευση στην αρετή της δικαιοσύνης. Ας εξασκηθούμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα όπλα και τις τακτικές που απαιτούνται για να βγαίνουμε νικητές»,  δηλώνει ο Γιάννης Τρίγκας, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας Artifex.

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

4 ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ
γρήγορου σκακιού
ζευγαριών
κινεζικού σκακιού
μπριτζ.
Τέσσερις γκρανμέτρ διεθνούς διαμετρήματος και ο Πρωταθλητής Ελλάδος Νέων είναι προσκεκλημένοι για να παίξουν ματς, αλλά και να κάνουν επίδειξη σιμουλτανέ και blind (τυφλό σκάκι):
Jon Ludvig Nillsen Hammer , Nορβηγός Διεθνής γκρανμέτρ, γεννημένος το 1990, μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής ομάδας το 2008 και το 2010.
Bασίλης Κοτρωνιάς, Πρωταθλητής Ελλάδος 2011, ο πρώτος Έλληνας γκρανμέτρ, γεννημένος το 1964, έχει κατακτήσει 9 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδος, αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα.
Χριστόδουλος Μπανίκας, Έλληνας γκρανμέτρ, γεννημένος το 1978, 8 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, πρωταθλητής Ευρώπης στο γρήγορο σκάκι το 2002.
Σπυρίδων Σκέμπρης, Έλληνας γκρανμέτρ, γεννημένος το 1958 στην Κέρκυρα, 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος. Στα 35 χρόνια της καριέρας του, έχει πρωτεύσει σε πολλά σημαντικά διεθνή τουρνουά.
Σωτήρης Μαλικέντζος, πρωταθλητής Ελλάδος Νέων για το 2011, γεννημένος το 1992 στην Αθήνα.

ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαλέξεις – Σεμινάρια
«Σκάκι και μυστικά της ανθρώπινης σκέψης: η ψυχολογία του λάθους » Ομιλητής: Ηλίας Κουρκουνάκης
«Ψυχολογία του Πρωταθλητισμού στα Πνευματικά Αθλήματα»
Ομιλητές: Ντίνος Δοξιάδης και Χριστόδουλος Μπανίκας
«Το σκάκι και ο συμβολισμός του» 
Ομιλητής: Γιάννης Τρίγκας
«Σκάκι και Ψυχανάλυση».  Ομιλητής: Ηλίας Κουρκουνάκης
«Σκάκι και ζωγραφική». Ομιλητής: Ίκαρος Μπαμπασάκης
«Μικρή εισαγωγή στην Κινέζικη γαστρονομία»
Ομιλητής: Παναγιώτης Σουλτάνης
«Ο Sun Tzu έπαιζε σκάκι; Η αρχαία Κινέζικη τέχνη του πολέμου για σύγχρονους σκακιστές».  Ομιλητής: Κώστας Κολιόπουλος).
«Σκάκι και πολιτική».  Ομιλητής: Ian Rogers
«Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική γαστρονομία»
Ομιλητής: Παναγιώτης Σουλτάνης
«Ο Πύργος, ο Ίππος, ο Αξιωματικός και η Βασίλισσα» –  Ένα σεμινάριο για τη συναισθηματική νοημοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.  Εισηγήτρια: Μαρία Μπακαρή
Σεμινάριο με θέμα: «Γλώσσα Σώματος». Εισηγητής: Γιάννης Ανδριανάτος
«Οpen mind και θετική σκέψη».  Eισηγήτρια: Ελένη Καραντζικάκη

Συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη και σκακιστή Διονύση Τσακνή στις 25 Ιουνίου.
INCLUDEPICTURE “http://www.tsaknis.gr/uploads/gallery/photo01.jpg” \* MERGEFORMATINET      INCLUDEPICTURE “http://www.artifex.gr/images/afisachess.jpg” \* MERGEFORMATINET
Παράλληλες εκδηλώσεις
Δωρεάν μαθήματα μπριτζ.
Δωρεάν μαθήματα για αρχάριους σκακιστές.
Εργαστήρι Κερκυραϊκής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής (με την επίβλεψητου chef Mάνου Ναθαναήλ).
Μάθημα Κερκυραϊκών χορών.
Θεματικής Έκθεση Ζωγραφικής.
Θεματική Έκθεση Φωτογραφίας.
Καθημερινή προβολή videos από τον κόσμο του σκακιού με συνεντεύξεις, αξιοπερίεργα, αλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το «βασιλικό παιχνίδι».

Διαγωνισμός σκακιστικής φωτογραφίας και σχεδίου

Η Artifex, σε συνεργασία με το περιοδικό Focus, έχει προκηρύξει έναν διαγωνισμό φωτογραφίας και σχεδίου με θέμα Σκάκι και Άνθρωποι. Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες και τα 10 καλύτερα σχέδια, που θα προκύψουν από αξιολόγηση ειδικής επιτροπής, θα αναρτηθούν σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Για τους 5 πρώτους νικητές θα υπάρξουν πλούσια δώρα. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα σχέδια και τις φωτογραφίες τους στο info@artifex.gr. Τελική ημερομηνία υποβολής 30/04/2011
Παράλληλες εκδηλώσεις
Δωρεάν μαθήματα μπριτζ.
Δωρεάν μαθήματα για αρχάριους σκακιστές.
Εργαστήρι Κερκυραϊκής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής (με την επίβλεψη του chef Mάνου Ναθαναήλ).
Μάθημα Κερκυραϊκών χορών.
Θεματικής Έκθεση Ζωγραφικής.
Θεματική Έκθεση Φωτογραφίας.
Καθημερινή προβολή videos από τον κόσμο του σκακιού με συνεντεύξεις, αξιοπερίεργα, αλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το «βασιλικό παιχνίδι».
Μαθήματα σκακιού για παιδιά
Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά
Υπό την αιγίδα  του Δήμου Κερκυραίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.