Αρχική General Ο “Βλάχικος Γάμος” της Θήβας ένα έθιμο που κρατάει από το 1830

Ο “Βλάχικος Γάμος” της Θήβας ένα έθιμο που κρατάει από το 1830

Ο Βλάχικος γάμος της ΘήβαςΣτη Θήβα την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνει ένα από τα πιο παλιά έθιμα της πατρίδας μας, ο Βλάχικος γάμος.
Είναι ένα παλιό και ζωντανό ελληνικό έθιμο, που διατηρήθηκε στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της…..
Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Ρούμελης, και μεταφέρθηκε στη Νότιο Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση, γύρω στα 1830, από τους ίδιους τους Βλάχους, οι οποίοι, εγκαταλείποντας την άγονη περιοχή τους, κατέβηκαν νοτιότερα.

Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τη Τσικνοπέμπτη, και κορυφώνονται τη Κυριακή 6, Μαρτίου και τη Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου, το Ξύρισμα του Γαμπρού, τον Βλάχικο Γάμο και το «Χορό του Πεθαμένου» .
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα τη Κυριακή 6, Μαρτίου και τη Καθαρή Δευτέρα 7, Μαρτίου, 2011 ως εξής

Κυριακή της Τυρινής
Ώρα 13:00: Οι Καπεταναίοι με τον «Πανούση» (υπηρέτη), το φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (νταούλι και πίπιζα) φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού» τους Βλάχους, Μακεδόνες, Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία και χορεύουν.
Ώρα 16:30: Στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα κι’ από κοντά τραγούδια και χοροί των «καλεσμένων τους» δηλαδή όλου του κόσμου, ντόπιοι και ξένοι, μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας που παίρνουν τέλος όταν…..

Καθαρή Δευτέρα
Ώρα 07:00:  πρωί….σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο, εωθινό).
Ώρα 8:30:  Άναμμα φωτιάς χωριστά σε κάθε «μπουλούκι» στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, και στην θράκα της ψήσιμο της προπύρας (πίτας) της νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλλικαριών γύρω από την κάθε φωτιά.
Γλέντι και χοροί ώσπου να αποτραβηχτούν οι «βλάχοι» για…..
Ώρα 12:00: Τα «μπουλούκια» έχουν συγκεντρωθεί στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τέλεσης του «γάμου».
Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα (τουρσιά, ελιές, ταραμά, χαλβά, λαγάνες κτλ) τα οποία μοιράζονται στους επίσημους καλεσμένους και τους επισκέπτες, τσουγκρίζοντας μαζί τους τα ποτήρια με την διαλεχτή Ρετσίνα Θηβών.
Ώρα 14:00:  Ξεκίνημα (από την Αγία Τριάδα) της «πομπής» για το κέντρο της πόλης,  που ‘ναι τα «κονάκια» των Συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).
Ώρα 15:00: Άφιξη «πομπής». )Απ’ τα μεγάφωνα, εξήγηση του εθίμου και βλάχικα τραγούδια. Ακούμπημα προικιών «νύφης» στη βόρεια καλύβα. Βλάχικος χορός από το κάθε «μπουλούκι» ξεχωριστά.
Ξύρισμα του «γαμπρού» με το σχετικό τραγούδι.
Βλάχικος Γάμος
Ώρα 17:00: «Χορός του Πεθαμένου» (Προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια χοροί και γλέντι. Το ξεφάντωμα της χαράς κρατάει μέχρι τα χαράματα της Καθαρής Τρίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.