Αρχική Exhibitions Άνοιξαν οι πύλες της DETROP-OENOS-BIOLOGICA

Άνοιξαν οι πύλες της DETROP-OENOS-BIOLOGICA

KOUTSOUKOS-MAVRIDIS-EGAINIA DETROPΩς τον πιο δυναμικό κλάδο της Ελληνικής μεταποίησης ακόμη και σε περίοδο κρίσης, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην απασχόληση και στις εξαγωγές, χαρακτήρισε τα τρόφιμα-ποτά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Κουτσούκος, εγκαινιάζοντας τη Παρασκευή την 21η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού DETROP 2011, την 3η Διεθνή Έκθεση Οίνου OENOS και την 4η Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA.
Το εκθεσιακό τρίπτυχο, αφιερωμένο στα τρόφιμα-ποτά, διοργανώνεται από τη HELEXPO στο χρονικό διάστημα 11-14 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κ. Κουτσούκο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει «το 2011 να είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την στροφή στην πραγματική παραγωγή, έτσι ώστε το επόμενο έτος να οδηγηθούμε σε σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου προϊόντων διατροφής. Μόνο για τη στήριξη των άμεσων επενδύσεων των αγροτών για παράδειγμα, η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει σε μισό δις ευρώ περίπου. Επιπλέον 320 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στη μεταποίηση, 60 εκ. ευρώ έως το 2013 για προώθηση επωνύμων προϊόντων ποιότητος, 9 εκατ. ευρώ ανά έτος για την προώθηση του οίνου και 11 εκατ. ανά έτος για την προώθηση του ελαιολάδου κλπ.».
«Το τρίπτυχο, το οποίο συμπυκνώνει τις πολιτικές μας επιλογές είναι ποιότητα-ταυτότητα-αειφορία, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας. Η παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας και οι παραγωγικές δομές, που είναι σε θέση να λειτουργούν ανταγωνιστικά, να ανοίγουν αγορές, να λειτουργούν βιώσιμα, να παράγουν εθνικό πλούτο και δίκαιο εισόδημα αποτελεί βασική μας επιδίωξη» πρόσθεσε ο Υφυπουργός.
«Σημαντικό μέρος της πρωτογενούς μας παραγωγής διατίθεται σχεδόν ανεπεξέργαστο. Αυτό αποδεικνύει ότι υστερούμε στην παραγωγή προϊόντων δεύτερης μεταποίησης» επισήμανε ακόμη ο κ. Κουτσούκος, αναφερόμενος σε προβλήματα του κλάδου των τροφίμων-ποτών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης, υπογράμμισε πως στόχος είναι το φετινό τρίπτυχο DETROP, OENOS και BIOLOGICA να δώσει στους επαγγελματίες του κλάδου ιδέες, λύσεις και να ανοίξει δρόμους, ώστε όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δύσκολων ομολογουμένως καιρών, αλλά και να οδηγηθούν ένα βήμα παραπέρα: Στη διεύρυνση του κλάδου μέσα από καινοτόμες πρακτικές και συνεργασίες, μέσα από την προβολή των πιο ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής φύσης με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.
Σε αυτόν τον εξαγωγικό προσανατολισμό αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Η συμβολή της Οινολογικής έρευνας & της ενημέρωσης στην παραγωγή ελληνικών οίνων ποιότητας και στην προσέγγιση των καταναλωτών», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 3ης Διεθνής Έκθεσης Οίνου. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι τα ελληνικά κρασιά «παλεύουν ως πρεσβευτές της Ελλάδας να μεταδώσουν την εικόνα της ποιότητας, που είναι το μόνο όπλο που έχουμε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό της αγοράς» και επισήμανε ότι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα φτάσει ακόμη και σε υπερβολές για την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, καθώς το κρασί αποτελεί δείγμα πολιτισμού.

Οι εκθέσεις σε αριθμούς
Στη φετινή DETROP συμμετέχουν 529 εκθέτες από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κίνα, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τη Ν. Αφρική, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ταιβάν, την Τουρκία και τη Φινλανδία. Στην ΟΕΝΟΣ συμμετέχουν 147 εκθέτες από την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις HΠΑ, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Στην BIOLOGICA συμμετέχουν 45 εκθέτες αποκλειστικά και μόνον από την Ελλάδα.
Όσον αφορά τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 87 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Αλγερία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Ρουμανία, τη ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
Ακόμη, για πρώτη φορά στη φετινή DETROP ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του εξωτερικού συμμετέχει στην έκθεση και έχει προσκαλέσει 30 από τους καλύτερους πελάτες του, που διακινούν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή – Δευτέρα: 10:00 – 20:00. Τη Δευτέρα, 14/3, οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές μόνο για επαγγελματίες του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.