Αρχική Εκδηλώσεις Νέα δεδομένα στον τουρισμό της Αρκαδίας

Νέα δεδομένα στον τουρισμό της Αρκαδίας

Νέα δεδομένα στον τουρισμό της ΑρκαδίαςΜε θέμα «Οικονομική ύφεση και Καλλικράτης. Η επόμενη ημέρα και το μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»,  το Επιμελητήριο Αρκαδίας μέλος του Enterprise Europe Network,  πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας τουριστική ημερίδα.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους κάλεσε για ένα σύντομο χαιρετισμό την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Για δέσμευση να γίνει η Πελοπόννησος ο προορισμός που της αξίζει έκανε λόγο η κα. Νικολάκου, η οποία αφού συνεχάρη το Επιμελητήριο για αυτή την πρωτοβουλία ανέφερε ότι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Πελοπόννησο είναι ο τουρισμός μαζί με τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Αντώνης Μαλλιάρας, υπεύθυνος της ημερίδας και  μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε ότι «ο τουρισμός με τον Καλλικράτη ανοίγει τον δρόμο για ένα αναβαθμισμένο και αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών ώστε να αποφασίσουν από κοινού τι είδους ανάπτυξη θέλουν για τον τόπο τους. Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα υπηρεσίες Τουριστικής Ανάπτυξης σε κάθε Δήμο, όπου θα είναι αρμόδιες να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ώστε να αναπτύξουν και να προβάλουν τις ανάλογες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα αθλητικό, θρησκευτικό, αγροτουρισμό και πολλές άλλες μορφές ώστε η τουριστική σεζόν να μην περιορίζεται σε εποχικά διαστήματα.»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης  κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η κατεύθυνση του Δήμου Τρίπολης είναι να γίνουν πράγματα παρά τις δυσχερείς οικονομικές δυσκολίες

Ο κ Γιάννης Μιχαηλίδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Hospitality & Tourism Consulting Ltd. που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και προβολή τουριστικών προορισμών, κύριος ομιλητής της ημερίδας
παρουσίασε έρευνα που αφορά στον τουρισμό, η οποία έγινε με βάση τα νέα δεδομένα  της διοικητικής μεταρρύθμισης, «Καλλικράτης».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με τις υπάρχουσες συνθήκες θα πρέπει να στηριχτεί στην ανάληψη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε επιχειρηματικό και συλλογικό επίπεδο και στην ανάπτυξη συνεργειών με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών ενεργειών για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την τουριστική προβολή του προορισμού.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε:
στις προοπτικές και τα προβλήματα του Καλλικράτη
στο ρόλο των τουριστικών επιχειρήσεων και των συλλογικών φορέων
στις νέες τάσεις στο σύγχρονο τουριστικό marketing
Σημαντικότατο κεφάλαιο της έρευνας, ήταν εκείνο που αναφερόταν στην «επόμενη μέρα» του τουρισμού.
Την εισήγησή του κ. Μιχαηλίδη παρακολούθησαν σημαντικοί φορείς από την Αρκαδία και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας Παναγιώτης, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντιδήμαρχοι των νομών Αρκαδίας και φορείς από όλη την Αρκαδία.

Η ημερίδα έκλεισε με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις φορέων και επαγγελματιών τουριστικών επιχειρήσεων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένας πολύ σημαντικός πόλος έλξης για την Αρκαδία αλλά και την Αχαΐα και Ηλεία είναι η λίμνη του Λάδωνα. Επί σειρά ετών έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις αρμοδίων για το θέμα αλλά χωρίς τελικό αποτέλεσμα. Τώρα με την διοικητική συγκέντρωση και την ύπαρξη λιγότερων αρμοδίων είναι ευκαιρία να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρία για να προχωρήσει το έργο που θα δώσει ζωή σε όλη την περιοχή.
    Η μικρή πλέον απόσταση από την Αθήνα είναι ένα επιπλέον κίνητρο και σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί τέλειο προορισμό για μικρές αποδράσεις. Πρέπει δε η πολιτεία να ενεργήσει τώρα και να προγραμματίσει τα έργα και τις χρήσεις γης και όχι να τρέχει εκ των υστέρων να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες.

  2. Εμείς στο Arcadia Inns χαιρετίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει σκοπό την προβολή της Αρκαδίας τόσο στην εσωτερική αγορά όπου σαν προορισμός είναι αρκετά γνωστός και διαδεδομένος όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Η Αρκαδία έχει τις δυνατότητες τόσο από πλευράς υποδομής (τα καταλύματα αναβαθμίζονται συνεχώς και νέες μονάδες προστίθενται στο προϊόν) όσο και από πλευράς δραστηριοτήτων. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των υπηρεσιών. Υπηρεσίες που παρέχονται από ανθρώπους, γνώστες του αντικειμένου και με διάθεση προσφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.