Αρχική Φορείς Εισήγηση Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην σύσκεψη στο ΥΠΑΝ

Εισήγηση Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην σύσκεψη στο ΥΠΑΝ

Petros_TatoulisΠ.Τατούλης: “Διακριτές οι αρμοδιότητες αιρετών και δοτών. Μόνο μέσα από τις επιτυχημένες περιφέρειες μπορεί το ελληνικό κράτος να διαφύγει από την κρίση αναξιοπιστίας που το κατατρύχει. Χρειαζόμαστε μετεξέλιξη του ΕΣΠΑ, το οποίο φτιάχτηκε πριν την κρίση!”
Θέμα εμβάθυνσης της δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, την απόδοση του συνόλου των αρμοδιοτήτων και της πλήρους διαχείρισης των οικονομικών από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια στην Αιρετή στην εισήγηση του στην σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, με τους 13 περιφερειάρχες προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις αναπτυξιακές δράσεις του 2011 και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο κ. Τατούλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο να αποτύχει ο θεσμός, διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την χώρα και τόνισε ότι η μόνη έξοδος να επαναδιαπραγματευτεί το κύρος του το ελληνικό κράτος με τις ξένες αγορές είναι μέσα από το νέο φερέγγυο, δημιουργικό και αναπτυξιακό πρόσωπο που πρέπει να επιδείξουν οι ενδυναμωμένες περιφέρειες. Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε για την ανάγκη μετεξέλιξης του ΕΣΠΑ σε ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ οψιν τόσο τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, όσο και τις ανάγκες υπερπήδησης της κρίσης και των χρόνιων παθογενειών που μας οδήγησαν σε αυτή, όπως η γραφειοκρατία, μέσα από τη δημιουργία ειδικών αναπτυξιακών νόμων.  
“Η νομιμοποίηση που υπάρχει στο πρόσωπο και στο θεσμό των  αιρετών περιφερειών ασφαλώς και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκρίνει την οποιαδήποτε άλλη πολιτική χρησιμότητα, υπό την έννοια ότι οι πολίτες μας ψήφισαν και ενέκριναν συγκεκριμένα προγράμματα που σχεδιάστηκαν απ’ όλους μας στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων που παρείχαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας παρέχει ο νόμος” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι  “δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να είναι στα χέρια της αποκεντρωμένης διοίκησης” και ότι αυτό “είναι θέμα βαθιάς δημοκρατίας. Ο νέος θεσμός δεν είναι ένας θεσμός αυτοδιοικητικός έτσι όπως έχουμε βιώσει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, αλλά είναι ένας θεσμός βαθύτατα πολιτικός μιας και κάτω από νέες συνθήκες προτείνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Κι εδώ το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο.”

Ο κύριος Τατούλης συνεχίζοντας στην εισήγηση του σημείωσε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι εξαιρετικά μεγάλη και γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα περιθώριο να αποτύχουμε. Δεν έχει κανένα περιθώριο να αποτύχει στο σύνολο της η κυβέρνηση. Δεν έχει  κανένα περιθώριο κανένας απ’ όλους εμάς που πολύ πρόσφατα νομιμοποιήσαμε την παρουσία μας στην θέση αυτή με τη ψήφο των Ελλήνων συμπολιτών μας. Σε αυτή λοιπόν την κατάσταση θεωρώ λοιπόν ότι οι σχέσεις της αποκεντρωμένης περιφέρειας και της αιρετής περιφέρειας θα είναι απολύτως διακριτές.”
Η διαβούλευση αποτελεί πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης τόνισε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση με την ψήφιση του Καλλικράτη προσθέτοντας: “Θα ήθελα να τονίσω ότι ο Καλλικράτης, είναι  ένας νέος θεσμός, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ σ’ αυτό τον τόπο, είναι η μεταρρύθμιση που εξ αρχής προσπαθεί με ασφαλή τρόπο να διαχειριστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος την κρίση”, διευκρινίζοντας πάντως ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του, το ΕΣΠΑ, σχεδιάστηκε πριν την κρίση: “Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι οι προτεραιότητες σήμερα είναι τελείως διαφορετικές” προσέθεσε ο κ. Τατούλης καταλήγοντας ότι “ασφαλώς από τη μία μεριά υπάρχει η πολιτική κρίση και από την άλλη μεριά υπάρχει ο μηχανισμός του μνημονίου, κάτι που πρέπει εξαιρετικά να το δούμε μέσα στη φιλοσοφία υλοποίησης οποιουδήποτε σχεδιασμού. Ο μόνος τρόπος για να ξαναμπούμε στη διεθνή κοινότητα είναι οι περιφέρειες αξιόπιστα να βγουν στη διεθνή κοινότητα μ’ ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.Πρόσωπο φερέγγυο, αξιόπιστο και συνεπέστατο στην στρατηγική και στους στόχους μας που έχουμε σχεδιάσει.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.