Αρχική Φορείς Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου κατά τη συζήτηση...

Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή των Ελλήνων

Παύλος ΓερουλάνοςΣας παραθέτουμε την ομιλία του του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή των Ελλήνων

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούω συχνά σε αυτή την αίθουσα, ακόμη και από βουλευτές της δική μας παράταξής, τη φράση:
«…και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά». Εννοώντας βέβαια ότι το 2011 θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μείωσης του χρέους και άρα ύφεσης για την χώρα.

Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Διότι για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα, το 2011 καμιά σχέση δεν θα έχει με το 2010. Καμία σχέση δεν θα έχει και για την κυβέρνηση.

Το 2010 πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε να πάρουμε για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεωκοπία. Μέτρα που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ανήκουν στις προγραμματικές δεσμεύσεις κανενός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό ήταν όμως το χρέος μας και αυτό κάναμε με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους που θα είχαμε.

Το 2011 θα είναι μια διαφορετική χρονιά. Χωρίς να σταματούν οι δυσκολίες, το 2011 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης της υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Των δεσμεύσεων του κινήματός μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Αν το 2010 ήταν η χρονιά που η χώρα έπρεπε να εξασφαλίσει τον μηχανισμό στήριξης, το 2011 είναι η χρονιά που θα εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας θα είναι πιο δίκαιη, πιο παραγωγική, πιο δυναμική στο διεθνές στερέωμα. Αν το 2010 ήταν η χρονιά που δέσποζαν οι δεσμεύσεις της χώρας μας σε τρίτους, το 2011 θα είναι η χρονιά στην οποία θα δεσπόσουν οι δεσμεύσεις του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος απέναντι στον Ελληνικό λαό. Με αποφασιστικά και γρήγορα βήματα, φεύγουμε από μια χρονιά που έπρεπε να δείξουμε το έργο μας σε άλλους για να εξασφαλίσουμε κονδύλια για την Ελλάδα,
και μπαίνουμε σε μια χρονιά που ανοίγουμε νέους δρόμους για την «Ελλάδα που μπορεί». Για την Ελλάδα της ανάπτυξης.

Θα αναφερθώ ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι ένα από τα υπουργεία που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της μετάβασης από μια χρονιά στην οποία έπρεπε να πάρουμε μέτρα που δεν θέλαμε, σε μια χρονιά που υλοποιούμε το δικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Πριν από ένα χρόνο δεσμευθήκαμε για ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Βασισμένο στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Αυτή ακριβώς τη λογική ακολούθησε η κυβέρνηση, όταν ένωσε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Με τον Πολιτισμό δώσαμε μια πολύ πιο ισχυρή ταυτότητα στον Τουρισμό μας. Με τον Τουρισμό δώσαμε μία νέα, αναπτυξιακή δυναμική στην αξιοποίηση του Πολιτισμού. Ο κάθε τομέας από μόνος του είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Μαζί όμως, μπορούν να αποδειχθούν σε κεφαλαιώδη κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Θα περίμενε κανείς ότι μια συνεργασία τέτοιου μεγέθους χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει τη δυναμική της. Είμαστε περήφανοι που, μόλις ένα χρόνο μετά τη συνένωση των δύο Υπουργείων, η επιλογή αυτή έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα που τονώνουν και τους δύο τομείς. Κινηθήκαμε στους τρεις άξονες που είχαμε εξαγγείλει:

Πρώτον, περιορίσαμε τις σπατάλες και εδραιώσαμε μηχανισμούς για να τις εξαλείψουμε.

Δεύτερον, αναπτύξαμε εθνικά και περιφερειακά σχέδια συντονισμού των δράσεών μας σε όλους τους τομείς του Υπουργείου,
αλλά και άλλων Υπουργείων ώστε να πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας.

Τρίτον, κινητοποιήσαμε  προς την ίδια κατεύθυνση διαθέσιμες δυνάμεις, που επιτελούν παράλληλο έργο, για να μεγιστοποιήσουμε την παρεμβατική μας ικανότητα.

Αν σήμερα, ο ορατός απολογισμός μας εστιάζει ιδιαίτερα στον περιορισμό της σπατάλης, αυτό συμβαίνει γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φέτος βάλαμε τάξη.

Η ΕΡΤ, το ΤΑΠΑ, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φορείς που η Νέα Δημοκρατία μας παρέδωσε σε τραγική κατάσταση, είναι μερικοί μόνο από αυτούς που ξαναβρίσκουν σιγά-σιγά τον βηματισμό τους χάρη στη μεθοδική δουλειά που κάνουμε.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Σε ένα μόλις χρόνο κάναμε την ΕΡΤ πλεονασματική.  Πρώτη φορά μετά από χρόνια. Δεσμευτήκαμε ότι θα κοστίσει λιγότερα στον Έλληνα φορολογούμενο και το πετύχαμε. Ήδη σήμερα αρχίζει να αποπληρώνει υποχρεώσεις του παρελθόντος. Τη χρονιά που έρχεται θα επικεντρωθούμε στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στον Έλληνα φορολογούμενο.  Ένα νέο πρόγραμμα σχεδιασμένο για να προσφέρει σοβαρή ενημέρωση, κοινωνικό διάλογο, έγκυρη πληροφόρηση και ποιοτική ψυχαγωγία.

Στον ΕΟΤ καταφέραμε μέσα σ’ ένα χρόνο να μειώσουμε το χρέος των 120 εκατ. προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης στα 55 εκατ. ευρώ, και να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους. Και ο ΕΟΤ έγινε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πλεονασματικός.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακαλύφθηκε, με την αλλαγή διοίκησης, χρέος προς ιδιώτες προμηθευτές που ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ.  Κυρίως σε μικρομεσσαίες εταιρίες της πόλης. Δρομολογήθηκε και εδώ ο διακανονισμός και η εξόφληση των χρεών γιατί η πολιτική μας είναι να μην πληρώνει «τα σπασμένα» της διακυβέρνησης Καραμανλή ο μικρός επιχειρηματίας ή εργαζόμενος. Το φετινό Φεστιβάλ ήταν από τα πιο επιτυχημένα, με προϋπολογισμό σημαντικά μικρότερο από πέρυσι, αναδεικνύοντας έτσι τη διαφορά μεταξύ της χλιδής και της σπατάλης επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και της ποιότητας που θέλουμε εμείς να αναδείξουμε.

Στη Λυρική Σκηνή, που παραλάβαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, μειώσαμε τα έξοδα μισθοδοσίας από τα 21 εκατ. στα 16 εκατ. ευρώ. Ρυθμίσαμε το χρέος για ασφαλιστικές εισφορές και από τα 3.600.000 ευρώ έχει πέσει σήμερα στις 500.000 ευρώ. Διαπραγματευθήκαμε και διακανονίσαμε τα χρέη προς τους προμηθευτές με όφελος 1 εκατ. ευρώ και μειώσαμε το κόστος μισθωμάτων κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Η Λυρική δεν έχει βγει ακόμη από το τούνελ αλλά βλέπει επιτέλους φως.

Στα Special Olympics μειώσαμε τον προϋπολογισμό από 86 εκατ. σε 66 εκατ. Ευρώ.  Αλλά επαναδιαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία διοργάνωσης ώστε το κράτος να υποχρεούται πλέον να καλύψει μόνο τα 26 εκατομμύρια αντί για το συνολικό ποσό.

Και στους Μεσογειακούς Αγώνες επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα μείωσης του προϋπολογισμού τους. Καταφέραμε ήδη μια μείωση από 168 εκατομμύρια σε 88 εκατομμύρια που θα καλύψουν τόσο τους αγώνες όσο και τα έργα χωρίς να θιγεί η ποιότητα των αγώνων.  Μας μένει να μειώσουμε το κόστος φιλοξενίας για να είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες θα γίνουν και θα γίνουν σωστά. Αν πετύχουμε την μείωση που θέλουμε και εξασφαλίσουμε τα χρήματα, ο συνολικός προϋπολογισμός θα έχει μειωθεί από τα 318 εκατομμύρια σε κάτω από 140, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρησιακή επάρκεια, την ποιότητα και το κύρος της διοργάνωσης. Έτσι, δίνουμε μια πραγματική ελπίδα υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος,  το οποίο μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στη Θεσσαλία. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα εξορθολογισμού, αποτελεί η μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ: από 36.700.000 ευρώ τις 2009, τις μειώσαμε το 2011 στα 23.000.000 ευρώ.  Και έπεται συνέχεια.

Την ίδια αποτελεσματικότητα επιδείξαμε και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Δρομολογήσαμε επίσης την κατάργηση φορέων, όπως ο ΟΠΕΠ, το Έργο Πολιτών, η ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε., εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Βέβαια, υπήρξαν περιπτώσεις που η ασυδοσία σε βάρος του Δημοσίου και το όργιο σπατάλης σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου ήταν τέτοιο που χρειάστηκε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. Διενεργήσαμε, σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, σειρά οικονομικών-διαχειριστικών-διοικητικών ελέγχων. Στείλαμε 11 υποθέσεις στον Εισαγγελέα και αναμένουμε τώρα από τους δικαστικούς λειτουργούς να βγάλουν τις δικές τους αποφάσεις για το ποιες ευθύνες αναλογούν και σε ποιούς.

Επίσης, δημιουργήσαμε αξιόπιστους μηχανισμούς μέσα στο Υπουργείο, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα δημιουργηθούν ξανά φαινόμενα σπατάλης ή ρουσφετιού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, το οποίο έθεσε τέλος στη νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και αποσυμφόρησε το Γραφείο Υπουργού από τα χιλιάδες αιτήματα–ρουσφέτια που έφταναν από παντού. Παράλληλα, βελτιώσαμε τη λειτουργία των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των Επιτροπών, κι όσες κρατήσαμε τις κάναμε άμισθες. Χαρακτηριστικά, στη ΓΓΑ, και μόνο από την κατάργηση 32 επιτροπών, εξοικονομήσαμε 3.120.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σημαντικότερο έργο που κάναμε το 2010 δεν ήταν η μείωση της σπατάλης. Ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή πορεία, τόσο για το υπουργείο, όσο και για τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας που μας αφορούν. Έτσι, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το 2011 θα είναι πολύ διαφορετικό από το 2010. Αθόρυβα, αλλά πολύ αποτελεσματικά, επιταχύναμε τους ρυθμούς του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και ξεμπλοκάραμε επενδύσεις που χρόνιζαν.

Σε ένα μόλις χρόνο, καταφέραμε να περάσουμε πάνω από 1.800 υποθέσεις (αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του ΚΑΣ –συγκρινόμενος ακόμη και με την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων). Βρήκαμε διέξοδο σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές ανασκαφές που σχετίζονται με τα μεγάλα έργα και απελευθερώσαμε επενδύσεις, η καθυστέρηση των οποίων προκαλούσε απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας στο ελληνικό Δημόσιο. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΣΠΑ στους χώρους του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Έχουν δημοσιευτεί προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 458 εκατ. ευρώ. Εντός αυτών των προσκλήσεων έχουν ήδη ενταχθεί 174 έργα υποδομών, τα οποία υλοποιούνται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, με συνολικό προϋπολογισμό 298 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν ενταχθεί 10 έργα δράσεων φορέων του Σύγχρονου Πολιτισμού εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΤ, όπως η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΕΚΕΒΙ), η Biennale του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  κ.ά. συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται άλλα 105 Τεχνικά Δελτία συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ώριμων έργων.

Στο κομμάτι του Τουρισμού, υλοποιούμε μία σειρά από έργα τα οποία αφορούν τόσο σε υποδομές, όσο και σε ενισχύσεις επιχειρήσεων του Τουρισμού, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και εδώ κληρονομήσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Συνδέσαμε όμως τους φορείς διαχείρισης των δύο υπουργείων για να μεταφέρουμε τεχνογνωσία από το επιτυχημένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Πολιτισμού στο ατροφικό του Τουρισμού. Ίσως όμως το σημαντικότερο που πετύχαμε στο Υπουργείο ήταν να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν το έργο που έχουμε μπροστά μας. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και φέραμε σε επαφή όλους εκείνους τους που πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη του προγράμματός μας.

Μέσα στο Υπουργείο:
-Η ΕΡΤ για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον ΕΟΤ,
-ο ΟΠΑΠ  συνεργάζεται με τις Εφορείες αρχαιοτήτων,
-και οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης  συνεργάζονται κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα που θα έχει αποτελέσματα και στον Τουρισμό.

Αλλά και με εξωτερικούς φορείς:
-ο ΕΟΤ  συνεργάζεται συστηματικά με τους ανθρώπους του κλάδου, τον απόδημο και τους ανθρώπους της διαφήμισης,
-το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την πόλη της Θεσσαλονίκης,
-οι φορείς του ΥΠΠΟΤ με τους ιδιώτες για να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός, με πιο απτό παράδειγμα τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου,  
-η τοπική αυτοδιοίκηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράψαμε, μόνο μέσα στο 2010, πενήντα τέσσερις συνολικά Προγραμματικές Συμβάσεις συνολικού ποσού άνω των 25.000.000 ευρώ, που έχουν την μορφή χορηγίας προς το ΥΠΠΟΤ, και αφορούν τόσο αρχαιολογικά έργα όσο και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.
Δημιουργήσαμε λοιπόν μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων. Αναδείξαμε κοινούς αναπτυξιακούς στόχους. Και συνεργαστήκαμε και με τα άλλα Υπουργεία για να τους πετύχουμε.

Με το Οικονομικών προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5% –το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχει ληφθεί σ’ αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια στον Τουρισμό.

Με το Θαλάσσιων Υποθέσεων, δρομολογούμε το τέλος της στρέβλωσης που επέβαλε το καμποτάζ και ανοίγουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Με το Εξωτερικών, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση βίζα σε επισκέπτες από ραγδαία ανερχόμενες τουριστικές αγορές.  Και ενώ οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία μειώθηκαν, τις αναπληρώσαμε από την Ρωσία, τη Σερβία και το Ισραήλ.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την εξαιρετική συνεργασία τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς και δύο πολύτιμους συνεργάτες και συνοδοιπόρους στο ΥΠΠΟΤ, τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Γιώργο Νικητιάδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η άμεση και έμμεση συμβολή του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ξεπερνάει το 20% επί του συνολικού ΑΕΠ. Φιλοδοξούμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Δημιουργώντας συνέχεια νέες ευκαιρίες. Δημιουργώντας συνεχώς συνθήκες συνεργασίας και προοπτικής. Απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από χρόνιες αγκυλώσεις.

Αν η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά συμμαζέματος, η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι η χρονιά που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την ανάπτυξη:

Προσβλέπουμε
Στην επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Στην υλοποίηση τριών προγραμμάτων προβολής και ανάπτυξης του Τουρισμού: ένα για την Αθήνα, ένα για την Θεσσαλονίκη, ένα για την περιφέρεια συνολικά.
Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των μνημείων
Στην επένδυση χρημάτων στον οπτικοακουστικό τομέα χάρη στα  φορολογικα κίνητρα και στο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο.
Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματός μας για το βιβλίο και τον εκδοτικό τομέα με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια.
Προσβλέπουμε επίσης
Στην πλήρη ανάπτυξη των νέων εργαλείων ηλεκτρονικής προώθησης του ΕΟΤ αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό
Στην δημιουργία συνθηκών μέσα από προγράμματα για την ισόρροπη ανάπτυξη του Τουρισμού σε όλη την χώρα, όλο τον χρόνο.
Στην υλοποίηση διαφορετικών προγραμμάτων προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στην αξιοποίηση της περιουσίας μας αλλά και συγκεκριμένων ακινήτων, όπως το Tae Kwon Do, σκοπός του οποίου θα είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού
Αλλά και στην ευρύτερη αξιοποίηση της Ολυμπιακής περιουσίας μας από φορείς και οργανώσεις που ψάχνουν στέγη.

Μέσα στην χρονιά που έρχεται θα οργανώσουμε και θα αναπτύξουμε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη.

Με αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου σε κάθε Περιφέρεια μέσα από έναν νέο Οργανισμό,
Με ένα νέο πρόγραμμα λειτουργίας και ανάπτυξης των ΔΗΠΕΘΕ,
Με ενισχυμένες δομές ελέγχου και πιστοποίησης τουριστικών υπηρεσιών.

Το 2011 θα εντείνουμε επίσης την προσπάθειά μας να μπει τέλος σε εκκρεμότητες, ώστε να δοθεί μια νέα προοπτική ανάπτυξης:

Με το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση του Χωροταξικού του τουρισμού.
Με το ΥΠΕΚΑ και την ΕΑΧΑ θα ξαναδώσουμε ζωή στο όραμα της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υγείας και το Δικαιοσύνης αλλά και τον Δήμο Αθηναίων θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του νοσούντος αστικού ιστού της Αθήνας.

Με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούμε το νομοσχέδιο για τον αγροτουρισμό

Και με το Υγείας συνεργαζόμαστε για τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον τουρισμό υγείας.

Την χρονιά που έρχεται θα φέρουμε προς συζήτηση νομοσχέδια για:
τον Αθλητισμό με ειδική έμφαση στην βία και το ντόπινγκ
τον Ιαματικό τουρισμό
Τον Καταδυτικό τουρισμό
Την μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις τουρισμού

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Είπα και στο ξεκίνημα ότι το 2011 καμιά σχέση δεν θα έχει με το 2010. Αν το 2010 βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, το 2011 είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι μας οραματιστήκαμε.

«Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή.Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν πνίγεται στα προβλήματά της. Αλλά απελευθερώνει τις μεγάλες δυνατότητές της:
Τις δυνάμεις όλων μας. Θέλει δουλειά για να κάνουμε το κράτος μας αποτελεσματικό. Δουλειά για να χτίσουμε μια γερή οικονομία. Να ζωντανέψουν ξανά οι προοπτικές στην χώρα μας. Εγώ δεσμεύομαι να στηρίξω την προσπάθεια του κάθε Έλληνα να δημιουργήσει. Δεσμεύομαι να σταθώ απέναντι σε κάθε αδικία. Και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Μια Ελλάδα που ξέρει την αξία της. Μια Ελλάδα που μπορεί.»

Δεν είναι δικά μου λόγια αυτά. Είναι η πιο ισχυρή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Από αυτή την δέσμευση δεν αλλάζουμε ούτε μία λέξη.

Το 2011 δεσμευόμαστε να αναδείξουμε  την Ελλάδα που θέλουμε.

Ώστε το 2012 να αρχίσουμε να βλέπουμε απτά αποτελέσματα της δουλειάς μας.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.