Αρχική General Επαναλειτουργεί η λίμνη Κάρλα

Επαναλειτουργεί η λίμνη Κάρλα

Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης ΜαγκριώτηςΟ Υφ. κ. Γ. Μαγκριώτης με αφορμή την επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλας και την έναρξη της τροφοδοσίας της από τον ποταμό Πηνειό μέσω αντλιοστασίων αναφέρθηκε στα εξής:
«Ξεκινάει η πλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας από τα νερά του ποταμού Πηνειού. Η υδροληψία γίνεται από τα 5 αντλιοστάσια του Πηνειού που μπορούν να παρέχουν, σε πλήρη λειτουργία, 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο στη λίμνη Κάρλα.
Η λειτουργία των αντλιοστασίων που ξεκινάει σήμερα και θα συνεχιστεί για 6 περίπου μήνες, έτσι ώστε να παροχετεύονται στη λίμνη οι χειμερινές και εαρινές απορροές του Πηνειού.
Με τη πλήρη λειτουργία των αντλιοστασίων θα μπορεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης άνοιξης να πληρωθεί ο ταμιευτήρας με 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, που αποτελούν το 75% της χωρητικότητάς του (160.000 κυβικά μέτρα) εφ’ όσον βεβαίως έχουμε ένα ικανοποιητικό υδρολογικό έτος.
Στην επόμενη χειμερινή περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει -μέχρι τον προσεχή Ιούνιο- και την έμφραξη του φράγματος της Γυρτώνης, θα υπάρχει πλέον η απαιτούμενη ποσότητα υδάτων ώστε η λειτουργία των αντλιοστασίων να γίνεται χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα δε με το προγραμματισμό του Υπουργείου, σε 3 χρόνια θα μπορεί η πλήρωση της Λίμνης Κάρλας να γίνεται με βαρύτητα από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία των αντλιοστασίων.
Η επανασύσταση της λίμνης της Κάρλας και η ανασυγκρότηση όλων των άλλων υποδομών για την υδροδότηση και άρδευση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και για τη Θεσσαλία. Συμβολίζει τη μεγάλη στροφή της χώρας σε έργα επανάκτησης περιβαλλοντικών απωλειών του παρελθόντος.
Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας με 160.000 κυβικά μέτρα επιφανειακών υδάτων, είναι ένα έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και ωφέλειας που, που συντελεί στη περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα παρά τη περιοχή της λίμνης, στην εξασφάλιση επιφανειακού νερού για την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση, που σήμερα αρδεύονται με γεωτρήσεις, στην ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, δηλαδή το 50% των αναγκών της πόλης, με την εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στην οικοτουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Εκτός όμως από τις προφανείς αυτές ωφέλειες, η λίμνη της Κάρλας στη Μαγνησία μαζί με τους ταμιευτήρες της Γυρτώνης και του Σμοκόβου στη Λάρισα και τη Καρδίτσα και με τα άλλα έργα εγγείων βελτιώσεων που προγραμματίζονται ή εκτελούνται στη Θεσσαλία θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το υδατικό δυναμικό της λεκάνης του Πηνειού, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί και να υποστηριχθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ η αναγκαιότητα ενίσχυσης με τους απαιτούμενους υδατικούς πόρους από τη λεκάνη του Αχελώου.
Τα έργα της επαναδημιουργίας της λίμνης, ξεκίνησαν το 1999 με την υπογραφή της σύμβασης για τη κατασκευή του Ταμιευτήρα και των συναφών έργων. Το 2001 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΠΕΡ) με συνολικό προϋπολογισμό 152 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.