Αρχική Μεταφορές Αρκετοί σταθμοί του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν «μικρά μουσεία»

Αρκετοί σταθμοί του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν «μικρά μουσεία»

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και τον Αντιπρύτανη Γιάννη Παντή, τον Πρόεδρο του ΕΣΘ Κωστή Χαντζαρίδη, τον Πρόεδρο του ΟΡΘΕ Πάνο Σταθακόπουλο, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσο Κονακλίδη, τον Πρόεδρο του ΣΑΣΘ Παναγιώτη Παπαϊωάννου, εκπροσώπους των εφορειών πολιτισμού, της ΔΕΘ ΑΕ και των εργαζομένων.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κατασκευαστικό μέτωπο και η πρόταση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και της Αττικό Μετρό Α.Ε. για τη δημιουργία μιας «εταιρικής σχέσης», μέσα από μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Διεύθυνσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και των φορέων της πόλης.

Ειδικότερα ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε τα εξής:
«Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, τους φορείς και τους ανθρώπους της πόλης θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας «εταιρικής σχέσης» και σταθερής συνεργασίας όλων των φορέων και ανθρώπων της πόλης με το Μετρό.

Η «Εταιρική Σχέση» της Θεσσαλονίκης με το Μετρό
Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
α) Η ανάδειξη του Μετρό, του πιο μεγάλου δημοσίου έργου που κατασκευάζεται στη χώρα μας και η σημασία του για τη ζωή της πόλης, με στόχο τη διεθνή προβολή της.
β) Η ανάδειξη και προβολή των πλούσιων αρχαιολογικών και πολιτιστικών ευρημάτων, χαρακτηριστικό των 23 αιώνων ζωής της πόλης.
γ) Η συνεργασία των φορέων και των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές των εργοταξίων και αφορούν στην προσβασιμότητα και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και στην μείωση των δραστηριοτήτων των καταστηματαρχών και επαγγελματιών.
Γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εφορείες αρχαιοτήτων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως εκθέσεις που θα προβάλλουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και καταναλωτών για να ενισχύσουμε την αγοραστική κίνηση στις περιοχές αυτές.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται με την ευκαιρία της κατασκευής του Μετρό είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας. Πιο μεγάλες ακόμη και από τις αντίστοιχες ανασκαφές στο Μετρό της Αθήνας. Η Θεσσαλονίκη έχει 23 αιώνες διαρκούς και σημαντικής ζωής, έχει ένα ιστορικό χρονικό εύρος μεγαλύτερο απ’ ότι η Αθήνα και γι’ αυτό ακριβώς και τα ευρήματα αναφέρονται σε περισσότερες ιστορικές περιόδους.
Οι ανασκαφές αφορούν περίπου 20.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός ενώ αρχικά υπολογίζονταν περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται τελικά να φτάσει τα 60 εκ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν απορροφηθεί περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Αρκετοί σταθμοί θα αποτελούν «μικρά μουσεία», μέσα από τα οποία θα παρουσιάζεται η ιστορία της κάθε περιοχής.
Θέλουμε να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη ως πόλη που σύντομα θα διαθέτει Μετρό καθιστώντας τη έτσι ελκυστική σε επισκέπτες και επενδυτές.

Με το Α.Π.Θ. και τα άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πέρα από την κατασκευή των χώρων στάθμευσης μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση του Μετρό κατά τη διάρκεια της κατασκευής του για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Εκδηλώσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προετοιμαστεί μια σειρά εκδηλώσεις με φορείς της πόλης.
Σε συνεργασία με τις εφορείες αρχαιοτήτων, ΙΣΤ και 9η και τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα οργανωθούν δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφιών με αρχαιολογικά ευρήματα.

Το Μετρό είναι ένα έργο που δίνει υπεραξία και ταυτότητα στην πόλη. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της. Κάνει γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικότερες τις μετακινήσεις. Αναβαθμίζει ιδιαίτερα τις περιοχές από τις οποίες θα περνά και ακόμη περισσότερο εκεί που θα κατασκευάζονται και θα λειτουργούν οι σταθμοί. Καθιστά την πόλη μας λειτουργική, ενισχύει την εξωστρέφειά της».

Τέλος ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως σε τακτές συσκέψεις όπως η σημερινή, η οποία ήταν πολύ γόνιμη και παραγωγική, η πόλη θα ενημερώνεται για την πορεία του έργου και θα αποφασίζονται οι κοινές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την προώθηση και την ολοκλήρωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.