Αρχική Τεχνολογία Η χρήση του Υπολογιστικού Σύννεφου στην Ευρώπη

Η χρήση του Υπολογιστικού Σύννεφου στην Ευρώπη

spyros Vougias“Θεωρώ εξαιρετικά εύστοχη της επιλογή της θεματικής του συνεδρίου καθώς η αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και, γενικότερα, η στήριξη του Τομέα των Επικοινωνιών και Πληροφορικής, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Πολύ περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία.”
Τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας στο άνοιγμα των εργασιών του πρώτου συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, ΕΝΙSΑ.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως “Η χρήση «Υπηρεσιών Υπολογιστικού Σύννεφου» – ή αλλιώς Cloud Computing Services – αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στον κλάδο της πληροφορικής. Συνίσταται σε ένα νέο μοντέλο υπηρεσιών πληροφορικής, το οποίο παρέχει σημαντικές δυνατότητες και υπηρεσίες στους χρήστες. Ειδικότερα, το cloud computing:
– Επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν μόνο τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, σε μια λογική “pay as you go” με βάση τη ζήτηση, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις κεφαλαιακές τους δαπάνες τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε λογισμικό, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος λειτουργίας των μεγάλων υπολογιστικών κέντρων μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί μέχρι και 50%.
- Παρέχει στους χρήστες ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο από οποιοδήποτε σημείο αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι προσβάσιμες μέσω τυποποιημένων μηχανισμών που προωθούν την χρήση από ετερογενείς πλατφόρμες.
- Εξασφαλίζει «ταχεία υλοποίηση» μιας και οι χρήστες δεν έχουν την ανάγκη να κινήσουν τις συνηθισμένες διαδικασίες προμηθειών και πιστοποίησης του εξοπλισμού και των υπηρεσιών τους διότι η δεξαμενή των υπηρεσιών είναι ήδη διαθέσιμη και με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά.
- Προσφέρει μεγάλη ποικιλία «προσωποποιημένων» υπηρεσιών, με άμεσο και προσαρμοστικό τρόπο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των χρηστών.
- Τέλος, ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αφού απαιτεί πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το παραδοσιακό μοντέλο.
Ωστόσο, για να μπορέσει να διαδοθεί η χρήση του cloud computing, χρειάζεται προηγουμένως να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα.
Κατ’ αρχάς, τίθεται το θέμα της διαθεσιμότητας και της αξιοπιστίας καθώς μερικές υπηρεσίες και εφαρμογές που ήδη παρέχονται με την λογική του cloud computing, εμφάνισαν σε ορισμένες περιπτώσεις βλάβες μεγάλης διάρκειας και προβλήματα ασφάλειας. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν επακριβώς οι τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων και των κομματιών λογισμικού που απαιτούνται για την ανάπτυξη του cloud computing.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.