Αρχική General Λίγους μήνες πριν, όταν «όλα τα σκιαζε η φοβέρα» γράφαμε να μην...

Λίγους μήνες πριν, όταν «όλα τα σκιαζε η φοβέρα» γράφαμε να μην εκπλαγείτε εάν η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο μετατραπεί σε πρότυπο καλού μαθητή…

Λίγους μήνες πριν όταν «όλα τα σκιαζε η φοβέρα» γράφαμε να μην εκπλαγείτε εάν η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο μετατραπεί σε πρότυπο καλού μαθητή…Λίγους μήνες πριν όταν «όλα τα σκιαζε η φοβέρα» γράφαμε να μην εκπλαγείτε εάν η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο μετατραπεί σε πρότυπο καλού μαθητή…  Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα με σχεδόν όλους όσοι μέχρι πριν λίγους μήνες «πυροβολούσαν» ακατάπαυστα την χώρα να είναι πλέον με την «καλή κουβέντα» στο στόμα… Εξελίξεις που όπως πάντα θα συζητήσουμε από τούτη δω την γωνιά του Travelling News..
Η Ελλάδα λοιπόν φαίνεται να έχει φύγει λίγο από το πλάνο, χωρίς βεβαίως να έχει ξεχαστεί, δίνοντάς της την ευκαιρία να «ανασάνει» κάτι που αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων όπου το επιτόκιο αν και «τσουχτερό» συρρικνώνεται αργά, αλλά σταθερά..
Σε πρώτο πλάνο φαίνεται να έχουν περάσει άλλες χώρες με «αγκάθια» όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, την ώρα που η Γαλλία έχει παραλύσει ελέω ασφαλιστικού και η Αγγλία πετά εκτός δημοσίου εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους: Ο ελληνικός ιος μοιάζει να «κόλλησε» ολόκληρη την Ευρώπη και τα φώτα εκ των πραγμάτων θα πέσουν σιγά- σιγά σε άλλους..
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος να κληθεί να δείξει τις αντοχές της: Η Ελλάδα το πλήρωσε -και το πληρώνει ακόμη- βλέποντας το κρατικοδίαιτο και εξαρτημένο από τις τράπεζες «μοντέλο» ανάπτυξης που την χαρακτήριζε να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» και  η ανεργία χτυπάει «κόκκινο»..
Αυτό σε πρώτη φάση ενδεχομένως και να έχει θετικό αντίκτυπο για την χώρα υπό την έννοια ότι ίσως ευνοήσει κάποιες «χαλαρές» τοποθετήσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα έχουν αρχίσει να μυρίζουν «μπαρούτι».. Σε δεύτερη φάση όμως εάν πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος κρίσης τότε τα πράγματα θα «αγριέψουν» για όλους..
Πρωταγωνιστής, πάντως, των προηγούμενων ημερών –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας..  Και αυτό γιατί όχι μόνο πέρασε με επιτυχία το τεστ της συγκέντρωσης κεφαλαίων σε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά αφού η ποιότητα των σχημάτων που τοποθετήθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας φαίνεται να έχει υπομονή και ψηλότερες βλέψεις για την αποτίμηση του ομίλου.
Άμεση προτεραιότητα φαίνεται να αποκτά η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την διανομή μερίσματος και ενδεχομένως μεγαλύτερη ελευθερία επιχειρηματικών κινήσεων ενώ σε δεύτερο χρόνο η πώληση σε καλή τιμή του 20% της Finans θα απελευθερώσει νέα κεφάλαια και θα βελτιώσει την καθαρή θέση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα των προηγούμενων τριών εβδομάδων συντηρώντας τα ανοδικά σήματα και τα επίπεδα στήριξης. Η ζώνη των 1540 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφη και η διάσπαση των 1590 μονάδων έγινε σε τρεις χρόνους με ήπια συναλλακτική δραστηριότητα. Ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στις 1.690 μονάδες επίπεδο ικανό να δώσει πολύ μεγάλη κίνηση σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση των αγοραστών..
Και σε μεσοπρόθεσμα διαγράμματα αρχίζει να διαφαίνεται μια πιο συστηματική προσπάθεια δημιουργίας πυθμένα αφού οι διορθώσεις των ανοδικών κινήσεων γίνονται σε «υψηλότερα χαμηλά» σχηματίζοντας σκαλοπάτια στηρίξεων.  Τέτοιοι διαγραμματικοί σχηματισμοί απαντώνται πριν την εκδήλωση μακροχρόνιων ανοδικών τάσεων και η έναρξη τους δεν χαρακτηρίζεται από συναλλακτικές εντάσεις ή μεγάλα ανοίγματα στο εύρος διακύμανσης.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται αυτή την περίοδο να κερδίζει έδαφος παίζοντας με το χρονόμετρο διαφυλάσσοντας περισσότερο κεκτημένα επίπεδα παρά εκδηλώνοντας επιθετικές ανοδικές κινήσεις.
Αυτά προς το παρόν, μέχρι το επόμενο ραντεβού μας να είστε καλά..
Ο ταξιδευτής
Κατά κόσμον Βαγγέλης Δουράκης

Πηγή: Travelling News, newspaper

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.