Αρχική legacy Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τις τιμές των...

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τις τιμές των προϊόντων

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη«Η αλήθεια για τις τιμές»

Για ορισμένους η εξίσωση της διαμόρφωσης των τιμών είναι δύσκολο να επιλυθεί, όμως για το ελληνικό εμπόριο ο «άγνωστος Χ» είναι πλέον γνωστός και η εν λόγω «εξίσωση» έχει λύση. Είναι οι ενδο-ομιλικές πωλήσεις, το λεγόμενο «transfer pricing» των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων καταναλωτικών προϊόντων με τη τριγωνική δικτύωση των πωλήσεων, που ευθύνονται για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ελληνικά ράφια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το υψηλό κέρδος φορολογείται σε γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες με συντελεστή 10% έναντι της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που το 80% των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, αφορά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα της Γ.Γ. Εμπορίου, οι τιμές, χωρίς ΦΠΑ, αρκετών προϊόντων της εσωτερικής παραγωγής είναι περισσότερο από 50% πιο κάτω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό Μ.Ο., ενώ στα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο φαινόμενο.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι δε διαμορφώνουμε τις τιμές, ούτε δημιουργούμε την ακρίβεια και το κυριότερο δε μπορούμε να παρέμβουμε στη διαδικασία διαμόρφωσής τους. Θα πρέπει επομένως, οι αρμόδιοι φορείς αφενός μεν να επανεξετάσουν ποιοι θα πρέπει να θεωρηθούν τα «μαύρα πρόβατα» των υψηλών τιμών που έχουν πνίξει την αγορά και αφετέρου δε να ενημερώσουν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό για την ανάγκη στήριξης των ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Κ.Τ, η αξία των συναλλαγών με επιταγές στην Ελλάδα ξεπερνά τα 408 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 172% του ΑΕΠ, όταν στην Ε.Ε το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνά το 57%.Το ελληνικό εμπόριο δεσμεύεται για ένα φτηνό «καλάθι της νοικοκυράς» και η ΕΣΕΕ συστρατεύεται στην μάχη για τη μείωση των τιμών, η οποία πρέπει να αναδείξει ως νικητή τον καταναλωτή.

Πηγή ΕΣΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.