Αρχική Culture Το φεστιβάλ της Κω αναδεικνύεται ως ο μοναδικός τόπος φιλοξενίας του κινηματογράφου...

Το φεστιβάλ της Κω αναδεικνύεται ως ο μοναδικός τόπος φιλοξενίας του κινηματογράφου που εστιάζει στον άνθρωπο.

Kos film festival awardΈνα ακόμα μοναδικό στον κόσμο φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του παρουσία του εκπρόσωπου του Οικομενικού Πατριάρχη Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κω και Νισύρου Ναθαναήλ, του Δημάρχου κ. Γ. Κυρίτση, του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Δήμου Κω κ. Π. Θαλασσινού, της αντινομάρχου κα Μάρω Χολέβα, του πρόξενου της Σουηδίας στην Κω κ.Κ. Κυπριώτη, της εκπροσώπου της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα κα Τζόντι Μπρεϊσλερ, του κ. Γιάννη Φουντωτού, του κ. Δαυϊδ Γερασκλή, του εκδότη κ. Δημήτρη Βοναπάρτη, του εκδότη κ. Γιάννη Ιωαννίδη και του Ρικ Βερμέλεν διευθυντή φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ολλανδία ,οι οποίοι ανέβηκαν στην σκηνή για να απονείμουν βραβεία και να συγχαρούν τους βραβευμένους σκηνοθέτες.Η μνήμη των ταινιών, πρόσφατη και ζωντανή, κάνει τα πάντα να σμίγουν σε μια γιορτή, απρόσιτη σε εκείνους που δεν παρακολούθησαν τα δρώμενα εδώ στην Κω. Μία γιορτή στημένη από ανεξάρτητους δημιουργούς και αλτρουϊστές ιατρούς που ήρθαν από μακρινές γωνιές του πλανήτη.
Ο θερινός κινηματογράφος ΟΡΦΕΑΣ, υποδέχθηκε εχθές βράδυ το ενθουσιώδες κοινό στην τελετή λήξης του 2ου κινηματογραφικού φεστιβάλ για θέματα υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣ 2010.

Οι δημοσιογράφοι τριγύριζαν ανάμεσά τους και έπαιρναν συνεντεύξεις από ξένους και ντόπιους καλεσμένους, από θεατές και μέλη κριτικών επιτροπών.
Ο Δήμαρχος Κω, κος Γιώργος Κυρίτσης, απευθύνθηκε στο κοινό, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε από όλες τις γωνιές του κόσμου. Η φιλόξενη αγκαλιά της Κω σας περιμένει πάντα είτε είστε δημιουργοί, είτε είστε επισκέπτες. Ευχαριστώ τον απελθόντα πρέσβη των ΗΠΑ, κο Σπέκχαρντ, που στήριξε το φεστιβάλ, ευχαριστώ τους εθελοντές της Κι.Λε.Κω, και την κριτική επιτροπή, τους δημιουργούς, και φυσικά, εσάς τους θεατές Αυτό που συντελείται εδώ είναι ένα ηχηρό μήνυμα από την περιφέρεια στο κέντρο. Στην Κω , επενδύουμε στον πολιτισμό. Για εμάς ,ο άνθρωπος είναι προτεραιότητα».
Η διευθύντρια του φεστιβάλ κα Λουκία Ρικάκη κάλεσε στη σκηνή τον πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω (Κι.Λε.Κω) κ. Σάκη Κουτουραντζή και το μέλος της Κι.Λε.Κω Θάνο Τσάπελη για να απονείμουν τα βραβεία κοινού που γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες, όπου το κοινό συμμετέχει σε ένα διάλογο και επιλέγει ποιες ταινίες θα βραβεύσει. Ο κ.Σάκης Κουτουραντζής είπε: « Η κινηματογραφική λέσχη Κω, συμμετέχει στο φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά διοργανώνοντας την διαδικασία επιλογής αλλά και τν ψηφοφορία για τα βραβεία κοινού. Θα ήθελα να τονίσω ορισμένα πράγματα που αφορούν την διαδικασία αυτή. Αρχικά παρατηρήθηκε μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού. Η διασπορά των ψήφων επίσης ήταν μεγάλη , που σημαίνει oτι οι περισσότερες ταινίες άρεσαν και υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς κοινού. Τέλος ξεχώρισαν καθαρά στην ψηφοφορία, οι δύο ταινίες στις οποίες θα απονεμηθούν τα βραβεία κοινού.
Σας αναφέρω τις επτά πρώτες ταινίες σε ψήφους:
7η θέση ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΗΣ (RosmarinusOfficialis) του Ανδρέα Σιαδήμα
6η θέση ΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε. της Λιζ Καννερ
5η θέση ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ του Αλεξ Γκαμπάϊ
4η θέση ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΣΤΡΑΚΟΝ τοιυ Νίκου Αλευρά
Στην 3η θέση, μία ταινία στην οποία η Κι.Λε.Κω., απονέμει ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ για την αμεσότητά της και την σπάνια κινηματογραφική γραφή της, στην ταινία ΕΝ ΨΥΧΡΩ της Γκάμμα Μπακ.
Η Γκάμμα Μπάκ παρέλαβε το βραβείο της λέγοντας: «Σας ευχαριστώ όλους. Αισθάνομαι ότι το φεστιβάλ είναι  μία μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους.»
Το 2ο βραβείο κοινού , απονεμήθηκε στην ταινία ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΛΕΞ του Στήβεν Ουώλκερ, ο οποίος παραλαμβάνοντας το βραβείο του, είπε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ το κοινό που επέλεξε την ταινία μου. Το φεστιβάλ της Κω , είναι μία μοναδική παγκόσμια συνάντηση και δεν μπορώ να φανταστώ καλλίτερο τόπο υποδοχής της ταινίας μου. Αισθάνομαι περήφανος που επελέγη η ταινία σε αυτό το φεστιβάλ.»
Το 1ο βραβείο κοινού δόθηκε στην ταινία ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ του Μισέλ Οριόν Σκοτ, ο οποίος δήλωσε: «Ανακάλυψα εδώ ένα σπάνιο κινηματογράφο που δίνει νόημα στην ζωή. Επιθυμώ να ξαναέρθω στην Κω άμεσα, με μία νέα ταινία. Θα πω σε όλους τους φίλους μου, για το όμορφο και ιδιαίτερο νησί σας. Χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ που εκτιμήσατε την ταινία μου.»
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ταινιών μικρού μήκους Χανς Μπούργκσμιτ είπε : «H Κριτική επιτροπή των ταινιών μικρού μήκους θα ανακοινώσει  τώρα τους φετινούς νικητές του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Η φετινή επιλογή των ταινιών μικρού μήκους στο πρόγραμμα του φεστιβάλ κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας – ταινίας για την γέννηση, τον θάνατο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ανάμεσα τους. Η ειδική μνεία δίνεται σε μία απλή και δυνατή ταινία ΞΕΚΙΝΗΜΜΑΤΑ της Γιάρα Μαλαβέζ  που εικονογραφεί, όπως κανένα άλλο φιλμ δεν έχει κάνει ποτέ, την τόσο δυνατή και μοναδική στιγμή του δεσίματος που συμβαίνει όταν ένα νεογέννητο ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του. Αντιλαμβανόμαστε την σημασία εκείνης της πρώτης ματιάς αγάπης που καλωσορίζει το παιδί στον κόσμο αυτό και το ακολουθεί για μία ζωή.»
Παραλαμβάνοντας την ειδική μνεία από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κω κ. Παναγιώτη Θαλασσινό, , η Γιάρα Μαλαβεζ είπε: «Μένω άφωνη! Μερικοί άνθρωποι , όταν είδαν την ταινία μου, είπανε ότι αυτό δεν είναι κινηματογράφος, αλλά αυτό το φεστιβάλ απέδειξε ότι είναι.»
Ο κ. Μπουργκσμιτ συνέχισε λέγοντας: «Το δεύτερο βραβείο δίνεται στην ταινία που προσφέρει ένα αναπάντεχο και φρέσκο παράθυρο στον κόσμο των γυναικών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.   Στην ταινία ΜΑΜΑ της Αντελαϊντ Ρόουσεν αιχμαλωτίζει την ανάλαφρη, αξιαγάπητη ζωντάνια της μαμάς της, άσχετα από το γεγονός ότι το λογικό της αρχίζει να ξεφτίζει. Μια γενναία ταινία, τόσο ανθρωπιστική όσο και κινηματογραφική. Η ταινία ΜΑΜΑ  είναι μια τολμηρή καταγραφή μιας γυναίκας που περιβάλλεται από την αγάπη της οικογένειας της.»
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κω κ. Παναγιώτη Θαλασσινό, η ίδια η Αντελάϊντ Ρόουζεν , είπε: «Είμαι χαρούμενη, συγκινημένη και ευτυχισμένη για τους ανθρώπους που αναγνώρισαν την μητέρα μου, ως κορίτσι, γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, ερωμένη. Είναι η Θεά του Άλτζχαϊμερ! Μου έκαναν εντύπωση οι ερωτήσεις του κοινού που ήταν σπάνιες, συγκινητικές, σε βάθος και έχουν υψηλό επιπέδο».
Συνέχισε ο κ. Μπούργκσμιτ: «Το πρώτο βραβείο δίνεται σε μία ταινία που μας δείχνει  με τον πιο ευαίσθητο και πραγματικό τρόπο, ότι είμαστε εδώ να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο  με – όσο το δυνατόν-μεγαλύτερη πληρότητα μέχρι να έρθει η ώρα να φύγουμε και είναι η ταινία ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ 4Α του Μάϊκ Αττιε. Είναι ένα πολύ όμορφα φτιαγμένο φίλμ γεμάτο ζεστασιά και συμπόνια, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρχει ομορφιά μέχρι την τελευταία μας στιγμή. Αυτές οι ταινίες και πολλές άλλες στο φεστιβάλ δείχνουν να εστιάζουν στην απτή δύναμη της αγάπης που μας δίνει ζωή, μας δίνει δύναμη για τις ατέλειωτες προκλήσεις της ζωής και μας καθοδηγεί προς τον μοιραίο θάνατό μας».
Παραλαμβάνοντας και ο Μάϊκ Αττιε με την σειρά του, το βραβείο από τον κ. Π. Θαλασσινό είπε: «Είναι καταπληκτικό! Είμαι συγκινημένος! Αυτό το φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό, είναι σαν ένα  παγκόσμιο κίνημα, που δίνει την ευκαιρία να δείξουμε ταινίες γεμάτες ανθρωπιά».
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ταινιών μεσαίου μήκους Γκάρτζι Σεν, τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, ότι δεν υπήρξε διχογνωμία και απένειμε το 2ο βραβείο μεσαίου μήκους εξ ημίσεως. Σε ένα πολύ όμορφα κινηματογραφημένο σύνολο εικόνων, η ταινία συνυφαίνει καθημερινές συζητήσεις γύρω από τον καρκίνο με βαθιά φιλοσοφικούς συλλογισμούς, για να τονίσει στην ομορφιά της ζωής στις στιγμές στο χείλος του θανάτου».στις ταινίες:  ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Πάβελ Λοζίνσκι και στην ταινία ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ της Τζούλια Μπόβενμπεργκ , για την οποία είπε: «Τρεις γιατροί διχάζονται ανάμεσα στην ηθική τους υποχρέωση να θεραπεύσουν και στον σεβασμό της επιθυμίας των ασθενών τους να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο τους. Ένα σπάνιο, άμεσο και ζεστό πορτραίτο των γιατρών που παλεύουν με τα ζητήματα των βαθύτερων επιπτώσεων της ευθανασίας καθώς και τον ρόλο τους τόσο ως θεραπευτές αλλά και ως άνθρωποι.»
Ο Πάβελ Λοζίνσκι  σκηνοθέτης της ταινίας ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έστειλε την ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή για το βραβείο. Είναι τόσο πολύτιμο για μένα. Ο καρκίνος είναι μια δημοκρατική ασθένεια, αλλά είναι ακόμα δυνατό θέμα ταμπού. Ελπίζω η ταινία μου να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να μιλήσουν για αυτήν.»
Η Τζούλια Μπόβενμπεργκ  σκηνοθέτις της ταινίας ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ έστειλε την εξής δήλωση: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βραβεύσατε το ντοκιμαντέρ μου «Ένα Θανάσιμο Δίλημμα»! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που ήταν τόσο απίστευτα γενναίοι να δουλέψουν με εμάς σε αυτήν την βαθιά και διεισδυτική ταινία. Είμαι πολύ περήφανη που βρήκα αυτούς τους τρεις γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μας δείξουν τα συναισθήματα τους, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τον ιατρικό κόσμο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Είμαι επίσης περήφανοι που όλοι μαζί καταφέραμε να κοιτάξουμε αυτό το δύσκολο ζήτημα της ευθανασίας από την οπτική πλευρά των γιατρών.»
Το 1ο βραβείο ταινιών μεσαίου μήκους δόθηκε στην ταινία Ο ΣΤΥΤΙΚΟΣ ΑΝΤΡΑΣ του Μίχαελ Σααπ ,  και η πρόεδρος κα Γκαρτζι Σεν είπε για την επιλογή αυτή:
«Με μια αναζωογονητική αίσθηση του χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ο σκηνοθέτης χρονογραφεί την μάχη του με την φθίνουσα αρρενωπότητα και την παγκόσμια εμμονή με τον άμεσο και ατέρμονο νεανικό ανδρισμό».
Ο βραβευμένος Μίχαελ Σάαπ  έστειλε την εξής δήλωση:
«Σας ευχαριστώ τόσο πολύ για αυτό το υπέροχο βραβείο. Πρέπει να συγχωρήσω τον εαυτό μου που δεν είμαι εδώ για να μπορέσω να το παραλάβω ο ίδιος. Νιώθω ανόητος που δεν δέχθηκα την ευγενική και πρόθυμη πρόσκληση σας να επισκεφτώ το φεστιβάλ σας. Θα ήταν πολύ καλύτερο για την υγεία μου και πιθανότατα και για την ερωτική μου ζωή αν είχα δει το ηλιοβασίλεμα, τους καλεσμένους σας και τις αναμφίβολα ενδιαφέροντες ταινίες των συναγωνιστών μου. Σας ευχαριστώ πολύ και την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να φερθώ πιο έξυπνα. Καλή τύχη με το υπόλοιπο φεστιβάλ.»
Ο Δρ Χένρυ Μαρς ως μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους είπε:
«Μας είπαν ότι ένας από τους τρεις μας, θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος της κριτικής μας επιτροπής. Αλλά είδαμε ότι τα πάμε τόσο καλά οι τρείς μας και ότι ήμασταν σε τέτοια συμφωνία μεταξύ μας για τις ταινίες μεγάλου μήκους  που έπρεπε να κρίνουμε κι έτσι αποφασίσαμε να έχουμε τρεις προέδρους. Θα μιλήσω εν συντομία για το τι ψάχναμε και μετά ο Γιούπ και η Χάνα θα ανακοινώσουν τις επιλογές μας και –συνοπτικά- τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί.
Είδαμε πολλές υπέροχες ταινίες και θα αφήσουμε αυτό το καταπληκτικό φεστιβάλ – που οργανώθηκε τόσο ευφυώς από την γεμάτη έμπνευση Λουκία και την ομάδα της – έχοντας μάθει πολλά, πολύ περισσότερα για την υγεία, ή την έλλειψη αυτής στον κόσμο, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ταινιών που είδαμε.
Ψάχνουμε για ταινίες που είναι παράθυρα στον κόσμο και όχι απλά ένας καθρέπτης για τον σκηνοθέτη. Ψάχνουμε για ταινίες που μας είπαν κάτι σημαντικό – ακόμα κι αν ήταν άβολο – ή όμορφο, ή συγκινητικό και που διηγήθηκαν ιστορίες με σαφήνεια και εξυπνάδα, και που φτιάχτηκαν με όλη την τεχνική αρτιότητα και τέχνη που απαιτείται από την αληθινή κινηματογράφηση.
Αρκετά με την θεωρία. Η τελική επιλογή για το καλύτερο φίλμ ήταν ωστόσο πραγματικά πολύ δύσκολο. Διαφορετικές ταινίες είχαν διαφορετικές αρετές και δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε ποιες αρετές πρέπει να είναι οι πιο σημαντικές – αλλά έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση».
Το μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους, ο σκηνοθέτης κ. Γιούπ βαν Ουϊκ είπε:
«Έχοντας δει τις ταινίες μεγάλου μήκους του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, συναντηθήκαμε –αμέσως μετά τις προβολές- για μία γρήγορη πρώτη εκτίμηση των ταινιών που μόλις είχαμε δει.
Σήμερα, που τις έχουμε δει όλες, είχαμε μια έντονη συζήτηση για τις ταινίες που πρέπει να βραβευθούν κατά την οποία τις αναλύσαμε, όχι μόνο με σεβασμό στην ίδια μας την εμπειρία σε ταινίες και σε προσωπικές αναφορές.
Δημιουργήσαμε τέσσερις κατηγορίες: το καλλιτεχνικό αισθητήριο και την τέχνη των δημιουργών που είδαμε στις ταινίες, το συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε σε μας και στους άλλους, τα δεδομένα που παρουσίαζε και την πνευματική πρόκληση που παρείχε, και τελικά την αμεσότητα της ταινίας στο κοινό.
Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα δώσουμε τρία βραβεία.
Τον νικητή, το δεύτερο βραβείο και Μία Ειδική Μνεία
Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ανακοινώσω την Ειδική Μνεία για μία ταινία που μας συγκίνησε όλους πιο πολύ από όλες τις ταινίες που είδαμε.
Και ήταν και τέλεια φτιαγμένη.
Όπως ξέρετε κανείς δεν είναι τέλειος. Η ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία ΟΥΔΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΣ του Νικο φον Γκλάσοου»
Ο βραβευμένος με την ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους, Νίκο φον Γκλάσοου έστειλε το εξής μήνυμα:
«Σας ευχαριστώ που δώσατε ειδική μνεία την ταινία μου! Σε όλους αρέσει να μνημονεύονται!! Αυτός είναι ο λόγος που ζούμε. Θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αλλά μια ειδική μνεία είναι υπέροχη επίσης! Σας αγαπώ όλους. Δικός σας, Νίκο»
Η Χάνα Φίσερ διευθύντρια φεστιβάλ και μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μεγάλου μήκους, είπε:
«Λουκία σε ευχαριστώ που ακολούθησες την διαίσθηση και δημιούργησες αυτό το δυνατό φεστιβάλ.
Φτιάχνοντας ένα φεστιβάλ που εστίασε σε ζητήματα προσωπικής, πνευματική και κοινωνικής υγείας, παρείχες μια μορφή διαλόγου καθώς και μια διαφορετική εστία για τους κινηματογραφιστές, αλλά και συγκεκριμένα για τους κινηματογραφιστές εκείνους που έλκονται από ζητήματα ασυνήθιστα, μοναδικά και προκλητικά.
Το δεύτερο βραβείο πάει σε μία πολύ καλοφτιαγμένη ταινία: την αφήγηση μιας ανησυχητικής ιστορίας, ψαγμένης σε βάθος, δοσμένη με αποτελεσματικότητα και χιούμορ. Μια ιστορία που ανοίγει τα μάτια μας σε ένα πολύ σημαντικό θέμα και είναι η ταινία ΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε. της Λιζ Καννερ. Μια εμπνευσμένη ταινία που κάνει έκκληση για δράση, αυτοσεβασμό και αυτοπροσδιορισμό τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες.»
Η βραβευμένη   με το 2ο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους Λίζ Κάννερ, σκηνοθέτις της ταινίας ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΑΕ είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο : «Θα μπορούσα να πω ότι το φεστιβάλ είναι οργασμικό! Δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος για να γίνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ευχαριστώ πολύ τον σύζυγό μου που έκανε την μουσική της ταινίας. Από την γενέτειρα του Ιπποκράτη , ακολουθούμε τα λόγια του: να μην κάνουμε κακό στους ασθενείς. Πρέπει να εναντιωνόμαστε σε εκείνες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δημιουργούν ασθένειες για να προωθούν φάρμακα.»
Για το κορυφαίο βραβείο του 2010 του Φεστιβάλ της Κω, Ιπποκράτης επιλέξαμε την ταινία που νιώθουμε ότι εκφράζει την μεγαλύτερη τεχνική αρτιότητα και πνευματικό σθένος, σε συνδυασμό με συναισθηματική αυθεντικότητα και αλήθεια.
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας θα σαστίσει πολλούς με την πεισματική αποφασιστικότητα του, την αλαζονεία του, την μεγαλοφυΐα του και την μοναδική του προσωπικότητα.
Ότι κι αν λένε οι άλλοι για αυτόν, υποστήριξε την αλήθεια του. Και η ταινία αυτή είναι Ο ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ του Μπόσσε Λίντκβιστ.
Ο βραβευμένος με το 1ο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους Σουηδός Μπόσσε Λίντκβιστ έστειλε την ακόλουθη δήλωση:
«Αγαπητοί οργανωτές του φεστιβάλ, κριτική επιτροπή και κοινό,
Είχα προγραμματίσει αν είμαι μαζί σας από τον Μάιο. Η Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο και για αυτό ένιωθα ιδιαίτερα τιμημένος και χαρούμενος που προσκλήθηκα. Γνωρίζω ότι όχι μόνο εγώ, αλλά και ο βασικός χαρακτήρας της  ταινίας μου, ο αδικοχαμένος νομπελίστας
Κάρλτον Γκαζντουσεκ, πολλές φορές αναφέρθηκε στο αρχαιοελληνικό πνεύμα. Νιώθουμε ότι με αυτήν την βράβευση, κατά κάποιο τρόπο, η σκέψη του συνεχίζει να συμβαδίζει μ’ εκείνο το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.  Η Ελλάδα είναι ο τόπος από όπου ξεκίνησε η Ιατρική αλλά και η αφήγηση στον Δυτικό κόσμο Εδώ ξεκίνησε επίσης η πνευματική αναζήτηση και ο διάλογος. Θερμές ευχές και σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του, ο πρόξενος της Σουηδίας στην Κω, κ. Κώστας Κυπριώτης.
Διοργάνωση φεστιβάλ: Δήμος Κω, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κω
Χορηγοί Φεστιβάλ: PFIZER, ALAPIS, ΖEWA, DUREX SSL-EUROPE.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αμερικής στην Αθήνα
Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗ.ΡΑ.Σ ΚΩ, CULTURE NOW.GR, Art.Mag www.artmagazine.gr,
ΠΑΛΜΟΣ-FM, Jaba.gr,   Seven Art www.sevenart.gr, Cineman.gr, MOSAIKO.gr
Συνεργάτες της διοργάνωσης: Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ,ο Ιατρικός σύλλογος Κω, η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙΛΕΚΩ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.