Αρχική Festival Άρωμα… τρούφας γέμισε το Πήλιο

Άρωμα… τρούφας γέμισε το Πήλιο

Πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου η 2η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφας στο ΠήλιοΠραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου η 2η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφας στο Πήλιο
Με τις καλύτερες κριτικές, παρουσία πλήθος κόσμου επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και … αδυναμία στη γεύση του μανιταριού τρούφα, πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών Τρούφας του Αγροτουριστικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Πηλίου, η 2η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφας στο Πήλιο , με τίτλο «Συλλογή και Εμπορία Τρούφας. Γιορτές τρούφας στο Πήλιο».  Η Γιορτή έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συνεργασία του Δήμου Αργαλαστής, του Δήμου Μηλεών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας), του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας , του Slow Food και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες και πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 στην κατάμεστη από ντόπιους και επισκέπτες κεντρική πλατεία Αργαλαστής.

Συγχαρητήρια μηνύματα
Συγχαρητήρια μηνύματα για την εκδήλωση, απέστειλαν μεταξύ άλλων, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αικατερίνη Μπατζελή, τονίζοντας ότι «η Γιορτή σας, αποτέλεσμα της συνέργειας των φορέων της τοπικής οικονομικής ζωής αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αξίζει να εδραιωθεί ως δυναμικός θεσμός στη συνείδηση της όχι μόνο της περιφέρειάς σας  αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών θα στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειές σας» .
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχ. Καρχιμάκης στο μήνυμά του τόνισε ότι «πρόκειται για εξαιρετική πρωτοβουλία και έχοντας επίγνωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της τρούφας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με καλλιεργητές και όλους τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση της καλλιέργειας».
Μήνυμα απέστειλε η αντιπρόεδρος της Βουλής κα Ροδούλα Ζήση, ενώ καλή επιτυχία στη γιορτή, ευχήθηκε με μήνυμά του και ο πρώην Υφ. Εσωτερικών, βουλευτής της Ν.Δ.,  κ. Θαν. Νάκος.

Παρευρισκόμενοι
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μηλεών και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Απόστολος Αρέθας, ο δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτιάδης Γαϊτανάς, ο δήμαρχος Σηπιάδος κ. Σταμάτης Βακούλας, ο δήμαρχος Αρτέμιδας κ. Δημ. Αλεξόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ανδρέας Αϊβαζόγλου, οι αντιδήμαρχοι Αργαλαστής κ. Θεόδ. Βαλασσάς, και κα Φωτεινή Επιφανίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργαλαστής κ. Ξενοφών Φραντζέζος, ο δημοτικός σύμβουλος Αργαλαστής κ. Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ο αντιδήμαρχος Μηλεών κ. Νίκος Σγαρδώνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μηλεών κ. Μιχάλης Γκότσικας, ο αντιδήμαρχος Σηπιάδος κ. Ν. Μαμμάς, ο αντιδήμαρχος Αφετών κ. Δημήτρης Αλεξίου.
Παραβρέθηκε επίσης, η γνωστή ηθοποιός και φίλη του Ινστιτούτου κα Βάσια Τριφύλλη η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων εκθειάζοντας το «Βουνό των Κενταύρων», ότι «οι Θεοί του Ολύμπου πρέπει να είχαν τα γραφεία τους στον Όλυμπο, αλλά είχαν… την κατοικία τους στο Πήλιο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο μεγάλος υποστηρικτής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Αλέξανδρος Φιλιππίδης που πρόσφατα δώρισε ένα αυτοκίνητο στο Ινστιτούτο για τις ανάγκες της πυροπροστασίας κ.α.
Στην ίδια εκδήλωση, παρούσα ήταν και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ» που επιμελείται ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης και το οποίο διανέμεται με τον «Κόσμο του Επενδυτή» Αφροδίτη Καλομάρη , η οποία και πρότεινε την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός γαστρονομίας.
Η παρουσία του κόσμου βέβαια, τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, ήταν πράγματι σημαντική.
Ομιλίες- χαιρετισμοί
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων , την Παρασκευή 27 Αυγούστου , έγινε αρχικά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιο Παπαϊωάννου.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου, «αποδεικνύουμε μέσα από τις κινήσεις μας, ότι προσπαθούμε, να μην μείνουμε σε μια πρώτη γνωριμία με το άγνωστο στους περισσότερους «μανιτάρι τρούφα», αλλά ότι ενδιαφερόμαστε και προσπαθούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους, βελτιώνοντας ουσιαστικά με τη χρήση νέων καλλιεργειών την οικονομική μας κατάσταση. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι είναι αναγκαία τόσο η ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών, όσο και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για το σπουδαίο αυτό έδεσμα.»
Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Αργαλαστής κ. Μιλτιάδη Γαϊτανά , ο οποίος υποστήριξε, ότι «η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί, να μάθουμε όχι μόνο για την καλλιέργειά της και πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί στο Πήλιο, αλλά να πληροφορηθούμε στοιχεία, τα οποία αφορούν τη συλλογή και την εμπορία της, όπως προβλέπει ο τίτλος της εκδήλωσης».
Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Μηλεών κ. Απόστολος Αρέθας τονίζοντας τη σημασία τέτοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ ακολούθησε ομιλία του ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης Δρ. Στέφανου Διαμαντή, με θέμα «Η καλλιέργεια της τρούφας», δίνοντας σημαντικά στοιχεία στους ενδιαφερόμενους.
Έγινε ομιλία του δημάρχου Μηλεών κ. Απ. Αρέθα με θέμα: «Τρούφα και τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα» με ιδιαίτερες αναφορές στους ντόπιους θησαυρούς της γης μας και πώς αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, αλλά και ομιλία του δημοσιογράφου, και συνεργάτη του περιοδικού «ΑγρΟραμα») κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, με θέμα «Τοπικά Σύμφωνα και Τρούφα. Η ταυτότητα πουλά».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Γιάννης Δημόπουλος γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αφετών μεταφέροντας την εμπειρία που απέκτησε σε σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία.
Αργά το βράδυ έγινε παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι.
Το Σάββατο 28 Αυγούστου η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας κ. Παναγιώτη Κουκουβίτη με αναφορές στη γεύση και τη μαγειρική πλέον της τρούφας.
Επίσης, μίλησε ο σεφ της Πρεσβείας της Δανίας και μέλος του ΣΕΦ CLUB Αθηνών κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης , ενώ μαγείρεψαν καθηγητές και μαθητές των σχολών ΑΚΜΗ. Στη συνέχεια τη … σκυτάλη της γιορτής πήρε η μουσική , αφού ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι μέχρι αργά το βράδυ, με παράλληλη γευσιγνωσία των φαγητών τρούφας.
Και στις δύο βραδιές το καλλιτεχνικό μέρος στηρίχθηκε στο συγκρότημα «Εννέα όγδοα», που αποτελείται από Πηλιορείτες νέους μουσικούς και συγκεκριμένα των Δημήτρη Παπαϊωάννου (μπουζούκι), Δημήτρη Λιάτζουρα (βιολί), Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου (ακκορντεόν) και τον Απόστολο Πιτόπουλο (τουμπερλέκι).
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια και των δύο ημερών της γιορτής, υπήρχαν εκθετήρια παραδοσιακών προϊόντων , με έμφαση στα μανιτάρια τα οποία πωλούνταν σε ειδικές συσκευασίες, μανιταρόσουπες, όπως και άλλα προϊόντα με βάση το μανιτάρι τρούφα του κ. Φώτη Παρασκευαϊδη. Επίσης, υπήρχε έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες του Κωνσταντίνου Βαλαή .
Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας».
Στην ίδια εκδήλωση, έγινε γευσιγνωσία κρασιού που προσέφεραν οι ντόπιοι παραγωγοί Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Πατιστής και Νικόλαος Ρακής.
Με αφορμή τη διήμερη γιορτή, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι, «με αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε αφενός μεν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τη νέα αυτή καλλιέργεια, αφετέρου, να τονώσουμε την τουριστική κίνηση της περιοχής».
To Iνστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και προσωπικά ο πρόεδρος κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, ευχαριστεί τους χορηγούς που ήταν: Φούρνοι Μιχαηλίδη στο Βόλο, κρεοπωλείο Κων/νου Φασούλα στο Βόλο, την βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, της ΕΑΣ Πηλίου & Β. Σποράδων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς «ZAGORIN», την βιοτεχνία επεξεργασίας ελαιών «Σιούρας», τα καταστήματα ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ, τα αρτοποιήματα ΚΑΤΣΕΛΗΣ και όλους τους υποστηρικτές του Ινστιτούτου καθώς και τα μέλη – εθελοντές που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η γιορτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.