Αρχική legacy Ν. Κανελλόπουλος: Εξορθολογισμός των οικονομικών δεδομένων του ΕΟΤ

Ν. Κανελλόπουλος: Εξορθολογισμός των οικονομικών δεδομένων του ΕΟΤ

Από το γραφείο του Πρόεδρου του ΕΟΤ, εξεδώθει η εξής ανακοίνωση:

“Σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές καταγράφονται στα οικονομικά πεπραγμένα του ΕΟΤ και ειδικότερα μετά την ψήφιση του ισολογισμού του Οργανισμού από το ΔΣ του, για τη χρήση του οικονομικού έτους 2009.
Για πρώτη φορά μετά από μακρό διάστημα, οι οικονομικές εγγραφές απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, για το οικονομικό έτος 2009, λογιστικοποιήθηκαν οι πραγματοποιηθείσες και μη πληρωθείσες υποχρε’ωσεις του ΕΟΤ, ποσού ευρώ 106.270.4040,54 και έχουν καταστεί αρνητικά τα Ίδια Κεφάλαια του Οργανισμού, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε -67.304.738,53 ευρώ.

Με απλά λόγια, απεικονίζεται το ακριβές ταμειακό έλλειμμα του ΕΟΤ αποτέλεσμα της οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων.

Για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, η Διοίκηση του Οργανσιμού, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, απεφάσισε ότι ουδεμία εκτελεστική πράξη προωθείται προς έγκριση χωρίς να έχει προηγουμένως δεσμευθεί η αντίστοιχη πίστωση για την υλοποίησή της.

Σε συνδυασμό δε και με τις επισημάνσεις του Ορκωτού Λογιστή προγραμματίζονται:

  • Οι απαραίτητες εφαρμογές για την τήρηση Μητρώου Παγίων από τις Υπηρεσίες του ΕΟΤ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η ορθή λογιστική απεικόνιση των παγίων περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού σε πραγματικούς χρόνους.
  • Αλλαγές στον τρόπο λογιστικής εγγραφής των πληρωμών των επιταγών του ΕΟΤ που θα υλοποιηθούν σε συνδυασμό με την τυποποίηση του τρόπου της λογιστικής επιχορήγησης από τα ΠΔΕ και την απεικόνιση του στις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια, όχι μόνο στα οικονομικά του ΕΟΤ αλλά και στον προγραμματισμό των δαπανών και της εξόφλησής τους.

Με την συμπλήρωση του Α΄ Εξαμήνου του οικονομικού έτους 2010 είναι αξιοσημείωτη η εξοικονόμηση πόρων και η στρατηγική αναδιοργάνωση, όπως αυτές αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΤ.
Με ενδελεχή σχεδιασμό, η Διοίκηση του ΕΟΤ έκανε πράξη τις κυβερνητικ΄ές εξαγγελίες, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική βούληση για περικοπή των δαπανών και της σπατάλης γίνεται πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού σε σχέση με τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

Ειδικότερα

Έγινε επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων που καταβάλει ο ΕΟΤ και επετεύχθη μείωση των μισθωμάτων για το ακίνητο όπου στεγάζεται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του ΕΟΤ, επί της οδού Τσόχα αρ. 7, σε ποσοστό 30%, καθώς επίσης και μείωση των μισθωμάτων για το ακίνητο επί της Λεωφόρου Αμαλίας αρ. 26, σε ποσοστό 43,5%.
Το συνολικό δημοσιονομικό ίφελος από τη διαπραγμάτευση αυτή ανέρχεται σε ποσό 539.161,92 ευρώ κατ΄έτος.

Με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΤ, όλοι οι πρόχειροι διαγωνισμοί που αφορούν σε προμήθειες αναλωσίμωμ και παροχές υπηρεσιών, αναρτώννται στο διαδίκτυο, με στόχο τη μείωση των δαπανών που αφορούν σε διάφορες υπηρεσίες και προμήθειες του ΕΟΤ, όπως λ.χ.

  • Προμήθειες διαφόρων ειδών – αναλώσιμα κ.λ.π, – η μείωση υπολογίζεται στο -66% περίπου, η οποία αντιστοιχεί σε μείωση δαπανών ποσού 5.891.204,90 ευρώ.
  • ‘Εξοδα καθαριότητας για το Α΄ Εξάμηνο 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2009, όπου η μείωση αγγίζει ποσοστό 14,47%.
  • Τηλεφωνικά έξοδα, όπου η μείωση του κόστους αγγίζει το 20%, ενώ αναμένεται και περαιτέρω μείωση με τη χρήση νέας τεχνολογίας για την εξοικονόμηση πόρων.

Σε ότι αφορά στον τομέα της προβολής και προώθησης του ΕΟΤ, σημαντική οικονομία επετευχθη

  • Στο κόστος κατασκευής περιπτέρων καθώς και στο κόστος των λειτουργικών δαπανών των διεθνών εκθέσεων εξωτερικού στις οποίες συμμετέχει ο ΕΟΤ, τουλάχιστον κατά ποσοστό 21,27%, που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση ποσού πλέον των 3.000.000 ευρώ για το έτος 2010.
  • Στις δαπάνες για επιχορηγήσεις και δημόσιες σχέσεις. Κατά το 2009 αναλήφθηκαν υποχρεώσεις δημοσίων σχέσεων αμφίβολης στόχευσης και αποτελεσματικότητας, ποσού 12.500.000 ευρώ περίπου, μέρος των οποίων πααρμένει ανεξόφλητο λόγω της υπέρβασης της εγκεκριμένης πίστωσης των 6.300.000 ευρώ. Για το έτος 2010 και συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2010, έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις ύψους μόλις 152.000 ευρώ. Όλες οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις του ΕΟΤ υποβάλλονται προς έγκριση από το ΔΣ του Οργανισμού – ανεξαρτήτως ποσού- και εγκρίνονται ομόφωνα από αυτό, εφορούν δε αποκλειστικά σε δράσεις με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά το Α΄ εξάμηνο του 2010 εκταμιεύθηκε συνολικά ποσό 41.910.833,16 ευρώ έναντι ποσού 93.292.118,47 ευρώ το οποίο εκταμιεύθηκε κατά το Α΄ Εξάμηνο του οικ. Έτους 2009, η μείωση δε των δαπανών και κατά συνέπεια το δημοσιονομικό όφελος, ξεπερνά το 55% και ανέρχεται σε ποσό 51.381.285,31 ευρώ.”

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος δήλωσε: “Παράλληλα με την εξυγίανση των Οικονομικών του Οργανσιμού, στο πλαίσιο των διαθέσιμων πιστώσεων, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΟΤ και η προώθηση και προβολή του Ελληνικού Τουρισμού στη διεθνή αγορά με συνέπεια, στόχευση, σε πραγματικούς χρόνους και με τα μέγιστα δυνατά επικοινωνιακά αποτελέσματα για τη Χώρα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.