Αρχική legacy Διεθνές Βραβείο Ελλάδας – UNESCO «Μελίνα Μερκούρη» έτους 2010

Διεθνές Βραβείο Ελλάδας – UNESCO «Μελίνα Μερκούρη» έτους 2010

UNESCOΔιεθνές Βραβείο Ελλάδας – UNESCO «Μελίνα Μερκούρη» έτους 2010 για την προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου.

Η UNESCO ανά διετία προκηρύσσει το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου. Το βραβείο φέρει το όνομα της διάσημης ηθοποιού και πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, που πρωταγωνίστησε κατά το παρελθόν στην προσπάθεια υιοθέτησης των εννοιών της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού. Απονέμεται από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO σε πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων που έχουν σημαντική συμβολή στη συντήρηση, διαχείριση και προβολή πολιτιστικών τοπίων.
Ο σκοπός του είναι να αναδείξει τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης του πολιτιστικού τοπίου ως όρου που συμπληρώνει τις συμβατικές έννοιες του αρχαιολογικού μνημείου ή χώρου. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 30.000 $ που προσφέρει η UNESCO σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι υποψηφιότητες 2010 του εν λόγω βραβείου θα υποβληθούν μέχρι 1 Σεπτεμβρίου 2010 και θα πρέπει να εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.
1.Πολιτιστικό τοπίο που έχει ξεκάθαρα διαμορφωθεί από ανθρώπινη επέμβαση (π.χ. κήποι και πάρκα διαμορφωμένα για λόγους αισθητικής).
2.Πολιτιστικό τοπίο που προέκυψε κατά την πάροδο των χρόνων από την αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπινης κοινωνίας, μέσω της οικονομικής, κοινωνικής, διοικητικής ή θρησκευτικής επέμβασης επί του φυσικού περιβάλλοντος και αποκρυστάλλωσε τη σύγχρονή του μορφή σε σχέση με αυτό. Διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες:
•ένα κατάλοιπο (ή απολίθωμα) πολιτιστικού τοπίου στο οποίο η διαδικασία εξέλιξης έχει σταματήσει στο παρελθόν αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ακόμα ορατά σε υλική μορφή
•ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπίο που διατηρεί ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, στενά συνδεδεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και στον οποίο η διαδικασία αλληλεπίδρασης ανθρώπου – φύσης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Αυτή η υποκατηγορία θα πρέπει να εμφανίζει σημαντικά υλικά δείγματα της εξέλιξης του τοπίου ανά τους αιώνες.
3.Πολιτιστικό τοπίο που σχετίζεται με πολιτισμικές εκδηλώσεις της ανθρώπινης κοινωνίας και αφορά σε σημαντικές θρησκευτικές, καλλιτεχνικές ή πολιτισμικές συσχετίσεις που κάνουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε μια περιοχή με το φυσικό τοπίο που τους περιβάλλει. Εδώ τα υλικά στοιχεία δεν είναι απαραίτητα.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συμπλήρωση της αίτησης και των απαραίτητων προς υποβολή δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο site του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: http://whc.unesco.org/en/melinamercouriprize/ καθώς και στo Εκτελεστικό Γραφείο του Τομέα Πολιτισμού του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, στα τηλ: 0033 1 45 68 43 25, fax: 00331 45 68 55 91,
Η υποβολή των ελληνικών υποψηφιοτήτων θα πρέπει να γίνεται στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO, (Ακαδημίας 3, 100 27, Αθήνα, τηλ. 210 368 23 95 – 6 – 7, fax 210 368 23 84, email: unescogr@mfa.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.